torsdag 28 april 2011

Jag är skeptisk på grund av valhemligheten...

Frågan om att få veta vilka personer som stöttar moderaterna har varit på tapeten länge. Paartiet har varit utsatt för diverse insinuerande uttalanden från omgivningen i denna fråga. Moderaternas stoiska hållning att hålla enskilda bidragsgivare hemliga har varit stoiskt. Nu är det väl inte konstigare än så att man stöttar dem som man tycker bäst motsvarar ens egna åsikter. Hur mycket man kan och vill ge i bidrag borde vara en privat sak. Det tycker jag verkligen. I alla fall ska man få välja.

En del av oss bidrar öppet med obetalt kampanjarbete för sakens skull. För ingen ska tro att det blir så mycket att vinna för egen del om man inte råkar tillhöra rätt grupp eller om man konkurrerar med någon som har intressen för egen del. Maktkamperna är intressanta att studera i sig. Under valåret jobbade jag själv i princip heltid med min blogg här (vilket jag hade möjlgihet till på grund av min familjesituation, som hemarbetande kan man välja att blogga eller städa), det emanerade i en ersättarplats i Kommunfullmäktige. Ingen möjlihet att påverka politiken överhuvudtaget. Så det var ingen personlig storvinst precis. Men jag arbetade å andra sidan mer för helhetsperspektivet för att få den borgerliga regeringen att sitta kvar än för egen vinning. Det finns många dimensioner på politiskt arbete. Mikro och makro.

Högberg gillar inte att moderaterna nu tänker redovisa sina bidragsgivare eftersom det också ställer sina krav på att socialdemokraterna redovisar LO-bidragen på personnivå. För det är vad det handlar om. En punkterad valhemlighet. Nu skriver iofs Arkelsten att den ska skyddas, men hur ska det gå till undrar jag. Vi får se framöver hur det här utkristalliserar sig. Böhlmark är också nyfiken på detta. Sossebloggarna håller på att gå i spagat av indignation här. Det kommer att ställa krav på dem också, det gillas inte.

Jag är absolut för öppenhet och transparens men tycker också att den personliga integriteten är mycket viktig. Det gäller att hålla balansen. Men å andra sidan så har det på senare år blivit mycket öppnare än förr. Politik diskuteras mer öppet inte minst med anledning av de sociala medierna som skapar utrymmen och nya plattformar och öppnar upp för samverkan och diskussioner tvärsigenom alla partigränser. Det är spännande och torde öka förutsättningarna för en sund demokrati.

Det är inte bara vilka privatpersoner som ger bidrag till moderaterna som är intressant vad gäller kampanjande. Kent Persson beskriver hur socialdemokrater använder kommunens kuvert för spridande va partipropaganda. Det gäller att föstå skillnaden vad som är vad. Som alltid handlar det om omdöme. Alla har inte det. Tyvärr.


Expressen
DN, DN2, Ab, SvD, GP, SVT, SydSv, Corren. Östran

Bloggar med blandade åsikter:  Edvin Mikael Andersson Peter L Andersson  Johan W Scaber Nestor  Carl B Hamilton

Läs även andra bloggares åsikter om http://bloggar.se/om/politik" rel="tag">politik, http://bloggar.se/om/partibidrag" rel="tag">partibidrag, http://bloggar.se/om/moderaterna" rel="tag">moderaterna, http://bloggar.se/om/socialdemokraterna" rel="tag">socialdemokraterna, http://bloggar.se/om/%F6ppenhet" rel="tag">öppenhet, http://bloggar.se/om/transparens" rel="tag">transparens, http://bloggar.se/om/arkelsten" rel="tag">arkelsten

10 kommentarer:

Unknown sa...

HALLÅ! Vi redovisar redan bidragen. vi döljer inget! Det är moderaterna som döljer.Valhemlighet eller ej så är det sanningen!

Mary X Jensen sa...

Vi pratar om redovisning på personlig nivå. Menar du att ni har listor med namn som redovisas?

Essbeck sa...

Varför vill inte Moderaterna lagstifta om öppen redovisning av donationer ?

Inte ens nu föreslår Moderaterna att det skall bli en lagstiftning.

Jag tänker. Vad är det som Moderaterna vill dölja ? Finns ingen anledning att motsätta sig ett lagstiftning som kommer vara lika hård och rättvis mot alla politikska partier.

Mary X Jensen sa...

Måset allting lagstiftas?

Unknown sa...

Ja se sidan 17 not 3 tror jag det var http://www.socialdemokraterna.se/upload/Partiet/Partistyrelse/%c3%a5rsredovisningar/%c3%85rsredovisning%20SAP-koncernen%202010.pdf

Anonym sa...

Om det nu är valhemligheten som är så viktig varför vill då moderaterna bara offentliggöra privatpersoners donationer och ej företag, organisationer, föreningar osv? Det är ju där som de stora pengarna kommer in. Ett företag har ju knappast en valhemlighet att bevara.
/Anders

Anonym sa...

SENSATIONELLT AVSLÖJANDE

Rikard sa...

Fria val! Valhemlighet handlar om fria val, om att medborgare ska vara fria att rösta på vem de vill utan rädsla för repressalier!

Ni förvillar genom att använda uttrycket i ett annat sammanhang, om partifinansiering.

Rikard

Lisa sa...

Då väntar vi med spänning på att få namnen på alla oljeshejker som givit bidrag till det moderata partiet.

Men ärligt talat så hade det varit betydligt intressantare och mycket viktigare att få veta om det finns någon finansiering från någon främmande makt eller annan utländsk organisation.

Jerker sa...

Om IPFI har betalt moderaterna för IPRED-lagen så har vi rätt att få veta det.

Inga jävla hemliga överrenskommelser i politiken.