onsdag 29 juni 2011

Dags att ta itu med förpackningsindustrin...

På olika håll byggs det nu fantastiska avfallssorteringsstationer. Återvinning av avfall är en stor fråga och det är viktigt också av många olika skäl. Inte minst de miljömässiga. Hushållen uppmuntras att slänga rätt grejor på rätt plats. Det till och med kontrolleras om man gör fel. Varje sommar är det veckotömning här hos oss. Jag tyckte det var en bra idé att stoppa i en påse pinnar för att fylla tunna. Det är brännbart tänkte jag. Det ansåg dock inte sophämtningen och lyfte ur säcken och ställde den bredvid! Kan detta vara möjligt. Att de kolla i soptunnan. Jo då, efter samtal med enreprenören fick jag veta att det bara är "våta sopor", dvs. matavfall som får läggas i soptunnan.

De flesta har väl hemma något slags system för att sortera sopor. Man kan köpa färdiga skåpinredningar till och med. Glas hit, plats där och papper på ett ställe, liksom plast och sen metall. Och så färg, lösningsmedel och batterier. Ambitiöst tar man bilen och åker runt och lämnar på rätt ställe.

Ofta träffar man på anläggningar som ser ut så här. Nu är detta en vinterbild men det såg exakt likadant ut när jag var på platsen häromdagen. Bortsett från snön. Nu luktade dessutom. Detta är utanför matbutiken. Fräscht?
Som sagt ta itu med förpackningsindustrin. De borde åläggas restriktioner likaväl som vi som enskilda ska göra det. Ta tag i början av kedjan och se till att det inte tillverkas så mycket olika konstiga förpackningar. Varför ska juice och mjölkförpackningar numera ha en plastkork? Det står på att den ska återvinnas som returpapper och som plast. Varför ska hushållen stå och sortera och åka runt med detta? Varför inte se till att det är rätt från början? Man kan tycka att sopsorteringen i hushållet är en bra sak, men hur vore det att se till i steget före, att det inte blir så mycket förpackningar överhuvudtaget.

Vi kanske rent av ska börja plocka av alla förpackningar i butiken och låta dem stanna där? Vad händer då? Trots allt så är det producenterna som har förpackningsansvaret och politiken borde börja där. Kräv enkla förpackningar. Det är något konstigt med att hemma i köket stå och skölja ur förpackningar med varmt vatten och sen ta bilen för att åka runt till olika ställen och få dem insorterade på rätt ställe.

Här är en till som funderat i samma banor, fröken Arktis. Förpackningsansvar - vad är det?


DN

6 kommentarer:

Anonym sa...

Vad är detta för trams från en liberal politiker? Vi har nog med förmynderi i vårt land, huvudjobbet borde vara att rensa i restriktions- och förbudsfloran istället för att försvåra för näringslivet (som brukar uppvisa en god känsla för vad konsumenterna faktiskt vill ha).

Mary X Jensen sa...

Vadå trams och varför anonym.

Jag försöker få igång en diskusion här bara. Är det rimligt med alla dessa förpackningar. Det åliger konsumenten att sortera idag. Jag tycker att det är att börja i fel ände faktiskt. Men om vi konsumeter talar om att vi inte vill sortera en förpackning på flera olika ställen tycker jag att det är av godo.

Mattias sa...

Att tusentals konsumenter skall lägga minutrar på att källsortera jämfört med att en tillverkare lägger ned en extra vecka på att göra förpackningen enkel att källsortera, det är inget annat än slöseri med folks tid och borde vara brottsligt.

Köper man toner till laserskrivaren får man 5 olika material att källsortera, varför då?

Anonym sa...

Lite okunnigt tror jag

Såvitt jag vet betalar förpackningsindustrin en "återvinnings"skatt för varje förpackning dom tillverkar

Anonym sa...

Det finns ofta en symbol på förpackningarna som vidimerar detta

Mary X Jensen sa...

Det här skrevs nu för att vi skulle tänka en meter längre. Inte för att tala om vem som betalar vad idag. Utan förflytta tanken på problemet, varför finns det så mycket förpackningar? Visst är de marknadsbärare men det kanske också kan lösas på annat sätt?

Tänka i vidare banor handlar det om.

Jag håller med Mattias.