lördag 4 juni 2011

Ungdomarna har annat att tänka på ...

Med anledning av gårdagens stora diskussion kring en undersökning som visar att unga människor har en ganska lättsam inställning till demokrati och tycker att det skulle vara OK att betala för ett jobb samt ha någon sm bestämde. En del tycker inte att de talat om detta i skolan.

Jag får en tanke här. Det kanske rent av är så att när man är ung så har man annat att tänka på. Hur man ska få tag på sprit till partyt, de nya brallorna och kanske vart man ska åka på semester och om killen i andra klassen verkligen kollade åt ens håll när han for förbi nyss.

Intresset för demokrati och samhällsengagemanget är inte lika stort hos alla. Visst finns det sannerligen mycket duktiga och kunniga ungdomar som intresserar sig för politik och samhällsfrågor, inte minst ser vi dem i våra ungdomsförbund. Men det kan vara så att övriga tycker att det finns annat som fyller tillvaron just nu. Därav kommer att det kanske inte är helt självklart att "vi måste få med ungdomarna" på allting.

Släpp in de som är intresserade så kommer de andra vartefter. I bästa fall. Den här frågan kanske inte är så stor som den verkar. Värre då att många äldre inte bryr sig.

DN

7 kommentarer:

I sa...

Hoppas det är ok med hets mot dagens ytliga ungdomskultur... Det verkar som allt ska vara kul, och det direkt! För 10 år sen tittade man åtminstone på TV, då slank ju LITE allmänbildning in (om än oavsiktligt) om man såg på t.ex. nyheterna med familjen. Nu för tiden sitter varje tonåring (om man är hemma) inne på sin kammare och chattar, eller letar efter roliga klipp på Youtube på internet... FÖRDUMNING är vad det handlar om...

I sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Mary X Jensen sa...

I jag tror precis tvärtom, aldrig har det funnits så mycket information och kunskap att få som nu. På Youtube hittar du allehanda utbildningar och kurser och nyheter och gammalt och nytt. Det är inte fy skam.

TV kan dock med sin envägskommunikation vara lite fördummande.

I sa...

Är inte Din åsikt lite väl PK...?
Är det verkligen så att de flesta ungdomar söker sig till bred verklig kunskap?
Eller är det så att internet innebär ofta en för svår frestelse att snäva in på det som för stunden tycks vara roligt och intressant?

Vänligen
/ Ingemar B

Tobias sa...

Mary X. Jensen: Det finns hur mycket information som helst att tillgå. Problemet är att signal-till-brusnivån på dagens webb är helt fruktansvärt låg! För varje sevärd film om partikelfysik, oljebrist eller demokratiska principer finns där hundra om hur man gör lasagne utav 30 bigmac eller spelar fotboll med kattungar.

Att det finns mycket information betyder ingenting - i sammanhanget "den nya sköna webben" kan den vara förvandlad till, för gemene man, en fullständigt värdelös ström utav data. Distraktion är bara förnamnet...

Sargoth sa...

Informationsbyrån (2.0) försöker summera en liknande tanke i väldigt kompakta ordalag här . Läs bara:

"De är upptagna med att läsa utbildningar som inte leder till jobb, jobba på arbetsplatser som gör allt för att slippa behålla dem, leva i boendeförhållanden som är högst tillfälliga, övervinna tankemönster som är anpassade för en tid före dem, och dessutom med hela projektet att vara människor."

Någonting säger mig att det är det där sista som tar mest på krafterna. :)

Anonym sa...

Tror det finns flera anledningar till att unga har svårt med och begripa med vad som är bra med demokrati ("representativ demokrati" som vi har i sverige).

demokratin fungerar helt enkelt inte för unga. omöjligt för dem och påverka.

Ett genomreglerat samhälle där en en 4% spärr effektivt utestänger partier, en majoritet som inte påverkas kan bestämma över en minoritet som påverkas.
Det är till och med som att en minoritet som inte påverkas kan bestämma över en majoritet som påverkas i en representativ demokrati.

Frågar man en ung, är demokratin i sverige viktig för dig.
Det korrekta svaret från många unga är då: "vilken demokrati? den finns inte"