lördag 2 juli 2011

Konsten att förstöra en människas liv...

Media balanserar alltid på gränsen. Längtan efter att få ut enskilda så långt som möjligt på stupstocken tycks vara det ledande. Journalister är min egen gamla yrkeskår och för det mesta så är de hur bra som helt. Inspirerande, kunnig och charmiga och kul personer. Men när det sen kommer till möjligheten att publicera eller när drevmentaliteten kommer loss då är det också som om all vett och sans går ur dem.

Aftonbladets senaste tilltag att åter försöka sätta dit den minister som de faktiskt fick att avgå förra året är minst sagt märklig. Förvisso verkar det som om han har varit ute och surfat på moraliskt betänkliga platser. Inte min kopp med te precis, men hur många gör inte som han. Kunde inte det vara en intressant grej att få fram. Hur många är på sexsajter? Aftonbladet skulle kunna få igång en skilsmässoepedemi i Sverige. För att inte tala om hur många kraschade familjerelationer det skulle kunna åstadkomma för övrigt. Barn som blir retade av andra för att föräldrarna gjort dumheter.

I Aftonbladets artiklar kan man läsa en del underliga meningar. Allt för skandaliseringen. Är det gangstrar som ska användas som källor numera? Det var så även i fallet med kungen. Tidningarna gav trovärdighet åt personer som till och med öppet talade om att de skulle tjäna pengar på historien. Varför betraktas detta som en trovärdig källa? Varför är det ministern som ska bära hundhuvudet? Finns det inte all anledning att syna den här källans verksamhet och inte lägga skulden på den som hamnar i det brottsliga garnet ? "Aftonbladet har lyckats spåra och identifiera en av dem. Mannen som är 25 år gammal har bland annat dömts för grova bedrägerier på internet och narkotikasmuggling. Han har under de senaste åren pressat flera män på pengar, men undgått att bli upptäckt och polisanmäld för detta. " "– Hade jag vetat att det då hade jag tjänat stora belopp. Riktigt stora belopp. En sådan kille är villig att betala vad som helst för att det här skulle tystas ner. Det går ju och kräva hur mycket som helst, det finns inget stopp, säger mannen." (AB)

Helin skriver något som jag dessvärre tror är precis vad det handlar om "Bara en sak var klar för oss i detta spel inlett av regeringen – vi förlorade. Regeringen var skickligare än Aftonbladet i mediespelet. De lyckades dels få frågan av dagordningen med bara två månader kvar till valet."  Jag delar den uppfattningen med Kjellberg. Zac är också av åsikten att detta är ett dött ärende som det är ynkligt av AB att ta upp nu.
I en annan artikel kan man läsa "Inledningsvis är det viktigt att påpeka att ingenting som Aftonbladet funnit tyder på att Littorin förstått vad han varit i kontakt med när han sökt Ida på nätet."

Har något olagligt gjorts? Nej, handlingen som nu kritiseras faller under fliken moral och panik. Sven-Otto Littorin är en människa som alla andra med fel och brister. Han döms nu stenhårt för att han gjort något som åtskilliga andra också gör och som faller under allmänhetens domstol som olämpligt. Det är så pass starkt att det till och med går före lag när moralpaniken får fäste. Då är det bara att döma, rakt av.

Att utpressa människor är dock olagligt, men såna typer används som källor för att fälla den som går utanför moralens gränser. Ni kan räkna med att jag personligen skulle ha ett "samtal" för att uttrycka det milt om min man fastnat i en sådan moralfälla. Men sen skulle det vara nog. Mellin undrar vad som är värst av att regeringen i övrigt inte visste eller att de visste om vad som förekommit. Jag menar vet alla allt om vad vi gör i vår privata sfär överhuvudtaget. Nej det tror jag inte heller är nödvändigt faktiskt. Inte heller önskvärt.

Genom åren har vi fått se drevoffrens huvuden rulla i en intensitet som kan liknas vid det värsta oväder, och när det drivit över så väntas det på nästa. Thomas Hartmann har egna erfarenheter på nära håll och skrev på Millan en tänkvärd artikel. Journalisterna riskerar sina villebråds liv. Det är något som media bör tänka på lite mer kan man tycka. Det är ynkligt att ge sig på enskilda med moralpaniken som grund. Alltid.

Förvisso är det uppenbart att Aftonbladet vill fälla Reinfeldts regering, men kunde det inte göras mer på politiska idéer i så fall. Förvisso vädrar nog många morgonluft nu inför Almedalen och möjligheterna att förflytta sakfrågorna till person.

Vem vågar säga förlåt till Anna skrev Thomas senare i debattartikel. Ja, och vem vågar säga förlåt överhuvudtaget till Littorin och hans närmaste för att han fått sitt liv förstört nu. Var detta verkligen nödvändigt?

Etik och hänsyn är viktigt. Många bör läsa på, inte bara en utan fler gånger. Etiska regler för press, radio och TV. Konsekvensneutraliteten är viktig för en journalist och det är nog det som är det svåraste i yrket för min del och en av anledningarna till att jag började göra annat. Du försvarar nu bara för att du är moderat säger vissa. Jag hade försvarat vem som helst oavsett politiskt parti för detta är en personlig tragedi som iscensätts och har inget med politiska sakfrågor att göra enligt min åsikt. Det är mycket som är rent omänskligt.

Boktips för den som vill förstå hur mediedrev fungerar: Anders Pihlblads bok Drevet går och Paul Ronges bok När Janne Josefsson ringer.

På förekommen anledning - jag tycker att källskydd är viktigt, även för kriminella personer.
Bloggar: Peter Rödaste Berget - Jerlerup tycker att AB stinker  Böhlmark. Peter Högberg


Läs även andra bloggares åsikter om http://bloggar.se/om/politik" rel="tag">politik, http://bloggar.se/om/media" rel="tag">media, http://bloggar.se/om/etik" rel="tag">etik, http://bloggar.se/om/sexchat" rel="tag">sexchat, http://bloggar.se/om/littorin" rel="tag">littorin, http://bloggar.se/om/regeringen" rel="tag">regeringen, http://bloggar.se/om/moderaterna" rel="tag">moderaterna

11 kommentarer:

Unknown sa...

Vad måste till för att sådant typ av drevjournalistik upphör? Det verkar vara fritt fram att hänga ut när de behagar och gå fria utan minsta påbud.. Om det är sant eller falsk är inte ens relevant. Bara det säljs. Om alla kunde visa sitt missnöje och bojkotta varje tidning som håller på med sånt drev skulle vi tvinga dem till att omvända sin så kallade journalistik och offentliga rättegångar. Välskrivet artikel som alltid.

Mary X Jensen sa...

Precis Margareth. Hur ska vi få ett mänskligare samhälle när den här typen av drev bara får eskalera utan att någon säger ifrån.

Johan sa...

Mary skriver: "handlingen som nu kritiseras faller under fliken moral och panik".

Mary verkar inte känna till Profumo-skandalen i Storbritannien. John Profumo var minister och umgicks på sin fritid med bl.a. prostituerade. En av dessa - Christine Keeler - umgicks också med en sovietisk militärattaché dvs spion.

John Profumo sparkades ur regeringen (och lämnade parlamentet) - inte för att han gjort något olagligt eller pga "moral och panik", utan då han genom sitt omdömeslösa och risktagande beteende betraktades som en säkerhetsrisk, som exponerade sig själv för utpressning genom sitt eget handlande.

Skandalen skadade den dåvarande konservativa regeringen och anses ha bidragit till de konservativas valförlust i efterföljande val.

Även om Mary aldrig har hört talats om denna händelse, så torde den knappast vara helt okänd för den svenska regeringen.

http://en.wikipedia.org/wiki/Profumo_Affair

HumanLabRat sa...

I vanlig ordning ömkar Mary för överheten och menar att någon har förstört Littorins liv. Om Littorins liv är förstört så beror det på honom själv och inte på AB skulle jag säga. Dessutom, har Littorin sagt att hans liv är förstört till dig eller?

Så fett betalt som Totte får för att göra ingenting genom att ta av skattebetalarnas pengar så skulle han i princip kunna köpa sig ett slott utomlands och där med inte behöva se några rubriker eller läsa svensk media.

Men vart vänder sig de som tagit sina liv till följd av Littorins och Reinfeldts politik? Kan du Mary återuppväcka dem från de döda? Förklara Mary vad de sjuka som försatts i utanförskap och fattigdom, vad de ska göra? Här sitter du och ömkar någon bara för han är rik och känd, men hans lyxproblem är ingenting i jämförelse med vad ditt parti ställer till med för sjuka och arbetslösa.

Mary borde skaffa sig perspektiv istället för att frottera sig i lyxproblem. För när det gäller de sjukas och arbetslösas situation kan man verkligen tala om konsten att förstöra människors liv, men icke i fallet Littorin!

Mary X Jensen sa...

Om ni inte har märkt det så är det inte bara jag som står undrande inför den här publiceringen. Den som vill idka lite läsförståelse eller i alla fall försöka, förstår att jag rent allmänt har svårt för tidningsdreven.

A Dunkelspel sa...

Om det nu är så synd om Hr Littorin och hans familj, så kanske Hr Littorin skulle tänkt till lite tidigare och inte ägnat sig åt denna osmakliga verksamhet.

Anonym sa...

Kanske ska socialdemokratiska Aftonbladet tänka till en gång till innan de börjar kasta sten på Littorin. Deras egen partiordförande Juholt har själv sagt att han varit i kontakt med cirka 800 kvinnor på nätet. Hur många av dessa kan inte egentligen ha varit en kriminell man som förmedlar sexkontakter med unga flickor?

Till slut valde Juholt att inleda en relation med en dömd kriminell kvinna! En kvinna som förskingrat pengar. Vem vet vad hon skulle kunna göra när hon fått ett par ytterligare hållhakar på Juholt?

När ska Aftonbladet skriva om det?

Gud sa...

Käraste Mary... När en minister ägnar sig åt sexchat och försöker stämma träff med en femtonåring så är det nog av allmänintresse att en sådan person skiljs från sin post. Tyvärr har vi en statsminister som inte riktigt klarat av att utse ministrar med ok handel och vandel. Det är definitivt inte synd om goodman6. Luska lite i hur han fått sin forskartjänst i USA. Ett tips, sök kopplingar på Näringsdepartementet.

Mary X Jensen sa...

Vi pratar om tidningsdrev här.

Varenda en av oss har chans att få stora rubriker i tidningarna kom ihåg det...

HumanLabRat sa...

Läsförståelse. Självklart är det bara Mary som har det, eller inte? Det handlar inte bara om att sitta och läsa rakt upp och ner Mary, man måste också kunna tänka och analysera kring texten och tänka längre än näsan räcker. Man måste kunna sätta saker i ett sammanhang och ha perspektiv. Men alla dina läsare har kanske missförstått dig när vi tycker att din rubrik avser Littorin och hans liv? Eller är det i själva verket ditt skrivande som behöver utvecklas? Du är så rädd att trampa någon på tårna när du skriver så du blir rent luddig i flera av dina inlägg och man kan flera gånger varken utläsa syfte eller mottagare.

Shizofren rapportering sa...

Visst finns det flera vinklar av att det är synd om Littorin, men vill minnas att även Strindberg sa att det var synd om människan.

Men finns det ändå inte en viss poesi i när Littorin som tydligen jagat lösnummer nu jagas av de som vill sälja lösnummer?