tisdag 30 augusti 2011

Glöm inte cykelbanorna när järnvägen byggs ut...

Regeringen gör storsatsning på transporter, massor med pengar ska satsas på järnvägen bland annat. Det kan ge nya jobb säger Björklund, vi satsar på det vi redan har säger statsministern. Det handlar om miljarder. Bra och på tiden säger nog många.

Låt mig inflika en liten idé vid sidan om här. Cykelvägarna. Ta en titt på dem samtidigt. Måste vara lätt som en plätt att bygga ut dem parallellt med järnvägsspår. Nu vet inte jag riktigt vem det är som hanterar cykelvägar, kanske att det är ett kommunalt ansvar? Vägverket?

Bor man som vi utmed Roslagsbanan så går det inte utan att riskera livet cykla till grannkommunerna Täby och Vallentuna. Det är motorväg, hårt trafikerade 276:an eller genom skog och sten för att komma till Täby. Motorvägen går bort förstås. Men för övrigt. Varför är det så svårt att kunna cykla mellan orterna här i Norrkommunerna? När Roslagsbanan byggs ut torde det vara tämligen enkelt att bygga en cykelbana bredvid. Men det gjordes inte.

I Skåne och Danmark och på Gotland och på Ekerö verkar det möjligt att bygga cykelvägar, men inte här. Jag tror att vi behöver se detta på flera sätt. Cykling sparar miljön, det är bra för folkhälsan och det finns nog bara vinster med det transportsättet. Så om man kunde kombinera storbyggen med en cykelbana mellan orterna skulle det tas emot med förtjusning av många.

(SvD) 

4 kommentarer:

Maria Ljungdahl sa...

Finns en kommunal plan just för att bygga ut cykelvägarna, och hur detta skall finansieras. Ibland är det kommunens ansvar, ibland går det att vädja till markägare, anläggningsägare (Roslagsvatten), vägföreningar eller Vägverket.

http://www.osteraker.se/download/18.302c3d2e12fce71b79f80003943/GCplan_hela+dokumentet.pdf

Cykelplan 2008

Mary X Jensen sa...

Det ska hända fortare tycker vi och det är alltid problem med finansieringen. Bra att öppna lite ögon. Planer i alla ära men det händer så långsamt. Eller hur?

Anonym sa...

Efter att ha suttit i en teknisk nämnd för moderaterna så vet jag att det är inte helt självklart med cykelbanor, vid utbyggnad infrastruktur.

Samtidigt kan man ju undra vad som är infrastruktur. För mig är det lika mycket bredband som det är järnväg.

Helena von Schantz sa...

Smart tanke med cykelbana vid järnväg. Vårt sätt att kombinera bilar med cyklar är faktiskt märkligt. Tänk så tyst, tryggt och avgasfritt det skulle bli. Vem bryr sig om det skenar förbi ett tåg någon gång i halvtimmen?