lördag 15 oktober 2011

Vi har förtroende för vår partiordförande...

Gårdagens punkt i socialdemokratiska partiets historia var att partiordföranden blir kvar. Mötet med VU pågick i nästan 7 timmar innan den samlade pressen utanför (S)-högkvarteret fick sitt besked. Tre personer kom ut och meddelade att partiordföranden sitter kvar. Det var just det där tydliga uttrycket partiordföranden sitter kvar som sa mig att det här är inte ett glädjebesked från VU. Inte att Håkan eller Håkan Juholt sitter kvar - utan att partiordföranden sitter kvar. Snacka om distansiering.

De är tvingade helt enkelt att ställa upp. Juholt vägrade säkert att lämna, han tycker nog inte att han har gjort fel och det är inte VU som kan avsätta honom, därvidlag bestämde han sig för att inte ge med sig på den punkten. Formmässigt är det korrekt. Men fingertoppskänsligt? Han tillstår att han gjort ett fel och det är det här med hyran. Reseräkningarna där både hyrbil och milersättning för egen bil begärs för samma resa kan för all del vara slarv och det ska kollas. Satt emot hur många reseräkningar som skrivs kan man förstå att det kan bli fel. Att få betalt för hela hyreskostnaden kanske är möjligt enligt de regler som han har tolkat dem, men är det juste?

Just det där att inte ha fingertoppskänslan - att stå i talarstolen och föraktfullt och i nedsättande ordalag tala om den borgerliga regeringen som bara ger till de besuttna och krossar den lilla människan, skapar barnfattigdom och allt annat elände, det låter illa om man sätter det i relation till agerandet. I Almedalen talade han om barn som inte har råd med glasögon. Hur många barn skulle inte kunna få nya glasögon med den summa han själv ansökt om att få för att betala bostaden för sin familj. Han tjänar drygt 144.000 kronor per månad!  Det är många som inte tjänar mer per månad än det som Juholt fått ut i månadsbidrag till sin bostad.

Är det något som är stötande i socialdemokratiska kretsar så är det roffarmentaliteten. Borgare klandras ständigt för detta. Jag förstår inte grunden till att det finns människor som ser det som en livsstil att utnyttja systemen även när de inte behöver. Det är en anledning till att det blir mindre kvar till de som verkligen är i nöd. Det är djupt omoraliskt. Det är värre att ta från skattebetalarnas kassa än från de privata.

Hade jag tjänat 144.000 i månaden hade jag sett mig för god för att begära drygt 7000 kronor i månaden i bidrag även om det varit tillåtet. Det sticker i ögonen på väljarna som blir erbjudna en 100-lapp mer i månaden. Det är möjligt att det betraktas som korkat att inte utnyttja varje förmån, personligen tycker jag att det är osolidariskt. Det känns bra att vara moraltant just i denna fråga. Att ta emot bidrag är aldrig villkorslöst. Man ska ha det i åtanke.

Partiordförande Juholt sitter kvar...

Glädjen hade fastnat i halsen på dem som fick meddela den samlade pressen detta igår, det var ett övertydligt kroppsspråk. Ingen log och ingen var glad. Vi står bakom vår partiordförande. Ingen sa att vi står bakom Håkan. Han omtalades i tredje person. Det säger en del.

Idag talar just ingen, men många har nog åsikter. Den hänsyn man tog igår var inte till partiet utan till partiordföranden. Till en person. Den personen borde tänkt mer på sitt parti än på sig själv. Det säger en del om hur isolerad han egentligen är och kommer att bli även framöver. Tror inte att vi sett det sista av den här historien. För gamla socialdemokrater som ägnat sitt liv åt att tro på sitt parti måste detta kännas ända in i märgen. Det är möjligt att socialdemokraterna spelat ut sin roll nu. I alla fall som gammalt statsbärande parti. Partiordföranden må vara en glad gamäng men förtroendet för hans fingertoppskänsla vad gäller politiken är förbrukat med detta beteende. Jag tror att han tycker att han har gjort rätt, det är kanske det som är det stora bekymret. Förtroendebranschen politik behöver en seriösare framtoning. Framförallt behöver partiet en politisk inriktning som Johan Hinnfors skriver om i SvD.

Frågorna här är många och det är inte svart eller vitt. Partiordförande sitter kvar - hur länge? Hur är det med Håkan Juholt? Personen. Finns han kvar? Och de andra som nu ska bytas ut på grund av att partiordföranden har klantat sig. Hur känner de sig? Det är ledarskapet som ska kritiseras, inte enskilda personer anser Kielos i Aftonbladet. Eller är det synd om Håkan Juholt nu? Kan det vara så? Men samtidigt får man ta konsekvenserna av sina felsteg. Det får alla göra.

Det har varit svårt i veckan att formulera sig kring den här Juholtsörjan. Det känns aldrig rätt att bara följa med i dreven och applådera när jakt pågår på enskilda människor. Även om intresset för vad som sker är stort. Det finns alltid en människa bakom allt och det finns också förklaringar. Det är lite si och så med källforskningen och rubrikerna är kraftfulla och dömande. Det finns alltid ett mellanläge där. Men principerna att ta emot mer än man ska ha är dock viktigt att fundera om.

Ibland blir det så trassligt att det är bättre att byta ort och börja om. Den som börjar om nu i socialdemokraterna är partiordföranden, inte partiet. De står och stampar på. Men tålamodet med partiordföranden kan vara kort. Han har ingen fallhöjd alls säger KG Bergström.

Fredrik Reinfeldt har sagt att den som inte förändrar sig kommer att försvinna. Tror att han har rätt i det... I moderaterna talar vi inte om honom som vår partiordförande i tredje person när han är närvarande. Vi säger Fredrik... Bara en sån sak. det känns modernt och med i tiden.

Hur som helst - det är väljarna som avgör hur de vill ha det skriver Kent Persson på sin blogg. Det är väl precis så det är.

Uppdatering: Problemet med drev är att det används så starka värdeord och de behöver inte ha något innehåll tyvärr och kan man då hänga upp det på en person så är det kört. Flera har blivit varse det.

DN SVT  SVD

Jinge väntar på nästa drev. Peter Högberg skriver till Juholt och Jämtin. Krassman betraktar händelsen och har intressanta kommentarer på sin blogg. Ut på Håkansgata - Peter på Röda Berget. Parodi eller parti undrar Tokmoderaten. Tragedi just nu tror jag många känner. Johanna Graaf drog ur kontakten ett tag, nu får någon annan vara pingvin och stå ytterst säger hon.

Bloggar: LedamotenLidbyBöhlmarkWesterholmVästrosLäs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , .

5 kommentarer:

Anonym sa...

Den största tabben Juholt gjorde var att han tog aftonbladets avslöjande som sanning. Juholt hade inte brutit mot riksdagens regler, möjligen retade hans förmåner viktiga väljargrupper. En statsministerkandidat måste agera på fakta så länge det finns fakta att tillgå. Nu lade Juholt sig platt för media och detta visar på en olämplighet att leda landet. Vad gör rörelsen om Facebookgruppen "Vi som vill något annat" belägrar sossarnas partihögkvarter på Sveavägen? Media är än så länge stora påverkare, men hur hanterar rörelsen våra nya media och allt de kan skapa? Om de som sett sin karriär stoppas/bromsas vill ha kaos då finns allt för många medel. Därför måste Juholt se till fakta och inte lägga sig platt för uppgifter i media.

Egentligen är inte Juholt är inte sossarnas största problem. Deras största problem är att Mona Sahlin valdes på ett sätt som gjorde att hon inte uppfattades som en legitim sosseledare. Om inte valprocessen lagt sig för media som krävde en kvinna, så hade Mona kunnat uppfattas som en legitim ledare. Nu ansåg många att hon kvoterats fram till sin position. Detta fick många naturliga statsministerkandidater att lämna sosserörelsen och när Mona meddelade att hon skulle avgå fanns få kandidater att välja bland. De valde Juholt, undrar hur mycket detta kostat dem? Men eftersom Mona inte uppfattades som legitim och de som tidigare ansågs vara lämpliga lämnat sosseskutan, så kommer varken Juholt eller eventuella efterädare i närtid att uppfattas som legitima.

Det vi nu ser kanske inte är direkta fel hos Juholt som kritiseras. Det är troligen så att nödvändiga besparingar inom rörelsen gör att det kommer att pågå maktkamper i det fördolda under lång tid. Förr var sossarna ett parti som hade plats för varje lycksökare som ville fram till köttgrytorna enda kravet var partibok. Så är det inte längre. Nu kommer vi att få uppleva hur media tipsas om delikata uppgifter om någon pamp. Media kommer då att låta pampen löpa gatlopp en kort tid och under denna tid väntar karriäristerna och lycksökarna i vassen likt hungriga hundar i hopp om att de och deras vänner ska lyckas ta över några positioner vid köttgrytorna som en direkt följd av mediadrevet. Om (s) skall överleva som stort parti måste de göra sig av med lycksökarna och stå pall för mediastormar. Först när lycksökarna är borta från partiet kommer de att ha en chans att få en riktig partiledare. Undrar om det kan ske...

Jansandred sa...

Klockren kommentar, Mary!

Mathias Nilsson sa...

Reinfeldt bor helt gratis, det ingår i jobbet. Är inte det också fel? Borgerliga riksdagsledamöter får också hyran betald om de kommer från orter mer än 50 km från Stockholm. Alla de har också råd att betala dubbelt boende själva men det är en princip att de som kommer från andra orter behövs för att representera hela Sverige och då ska de inte behöva betala för dubbelt boende oavsett om de är mångmiljonärer som flera toppmoderater är.

Alla borde kolla hur blanketten ser ut innan de dömer Juholt. Man ska enbart fylla i namn, personnummer, adress och skriva vilken hyra man har och bevisa det genom att skicka in hyresavin. Dessutom ska man kryssa i om el ingår eller inte. Ingenstans frågas hur stor del av hyran man betalar, hela eller halva. Det finns ingen fråga om man delar bostaden med någon. Juholt har fyllt i blanketten helt riktigt och skickat in avier där både hans och sambons namn står som hyresbetalare. Det finns ingen fråga om hyr mycket ersättning man "kräver". Riksdagsförvaltningen har fått avierna där både Juholts och sambons namn står och de har valt att betala ut hela hyran. De kunde ha valt att betala ut halva hyran eftersom det står två namn på avin och det därför är tydligt att Juholt delar hyran med en annan person. Juholt har inte krävt något visst belopp, han har bara angett hur stor hyran är som svar på frågan om just det.

Mary X Jensen sa...

Statsministern bor gratis, det vet vi. Jag tror också att Juholt handlat i god tro. Men problemet är att så fort någon verkar tillskansa sig mer än andra så blir det ramaskri. Håller med om att regler ska vara tydliga och tror att de blir det. Personen Juholt har kanske fått ta mer stryk än nödvändigt. Det visar sig.

Det här har inte med socialdemokrater eller moderater att göra för min del. Det handlar om den politiska kompassen. Antingen kan man läsa den eller ej.

Ingen kan påstå att dreven var lättare mot borgerliga politiker.

Scary Devil Monastery sa...

Problemet är inte Juholt i sig. Problemet är att han kuppats fram av en minoritet inom partiledningen - 5 för, 6 emot. Och därefter presenterats genom att minoriteten sonika kallade till pressmöte innan frågan var slutbehandlad.

Därmed är halva S mer ute efter Juholts blod än vad den mest inbitna kärnan av moderater någonsin skulle kunna vara.

Vad gemene man ser här är att S är sysselsatt med ett lågintensitetsinbördeskrig. Därmed dalar förtroendet för partiet som helhet markant.