måndag 7 november 2011

Inte lätt att vara socialdemokrat...

Socialdemokratera sjunker som en sten vad det verkar. Det beror på Juholt säger en del och det kan förvisso säkert vara enklast att hänga upp allt på en person för då slipper man ta ansvaret för det som händer. Ett sätt att skylla ifrån sig. Personer brukar göra lika dant. Se på Obama han jobbar enligt principen att han är maktlös, det beror på andra Hans Bergström skriver om detta i DN:


"Obama tillgriper därför det knep som kallas ”blame avoiding” och som inte är okänt i amerikansk politik. ”Lös inte problemen, utan få folk att tro att andra är orsaken till att de inte löses.” ”Andra” i det här fallet är främst kongressen. Det amerikanska politiska systemet är så fragmenterat att det alltid finns ”andra” att skylla på. (DN)


Det är inte bara i USA det ser ut så här. Många politiker har hamnat i den fällan när de väl uppnått den åtråvärda positionen som de strävat efter och  - Hoppsan - det här var inte lika glamoröst som man trodde. Plötsligt utkrävs ansvar och det hade man väl inte riktigt tänkt sig. Då är det förstås lättare att skylla på den som var före. Eller på någon annan kanske. Rent av någon som inte ens har med saken att göra.

Håkan Juholt trädde in som partiledare för socialdemokraterna på ett sätt som väl inte alla inom det egna partiet verkade överens om. Det glunkades om saken lite här och där. Men valberedningen körde igenom det hela utan att blinka, i alla fall vad det verkade utifrån. Öppenheten saknades detta trots att alla nätrötterbloggare skrev så att tangenterna blödde och många andra med dem var kritiska. Undra på det. Idag får de vatten på sin kvarn. Läs exempelvis vad Alexandra skriver i sin blogg om hur hon upplevde valprocessen.

"Slutna valprocesser, som i praktiken innebär att besluten fattas av en liten krets invigda som fördelar makten mellan varandra, gör naturligtvis att partidemokratin blir lidande. Men även att besluten aldrig förankras på allvar. Människor upplever maktlöshet och känner därför inget ansvar för det partiledarval som till slut, som ren formalia, klubbas av partikongressen." (nsd.se)

Men visst har det funnits kritik mot valet och när Aftonbladet presenterade Juholts syn på hur fiffigt det var att nyttja sin ställning för att få hela hyran betald för sin och sambons lägenhet så kördes förtroendet i botten. Det blev en sån där indignationsgrej av det hela och det är det värsta, vi förlåter inte sånt. En sån där som drar nytta av det allmänna, använder skattemedel på ett felaktigt sätt. Såna människor ska ställas ut på torget för allmänt påseende. Det vet vi alla, eller hur?. Men uppenbarligen finns det regler som säger att det är möjligt att göra så här och det är flera andra riksdagsmän som gör på samma sätt så frågan är hur felaktigt det är. Regler som ska förtydligas eller ändras kanske. Skadan var dock skedd och demagogen Juholt stod där med rumpan bar. Stöd fick han av sitt parti och kastrullresa påbörjades. Säga vad man vill om Juholt men han undvek inte problemet utan tog genast på sig skulden och gjorde vad han kunde för att reparera det hela. Det har nog inte gått så bra om man nu ser till de opinionssiffror som idag levererats. Jag vidhåller att det varit mänskligare för Håkan Juholt själv att få vara kommunalråd. Där behövs hans jovialiska och lite mer  personliga utstrålning. Alla är rätt på sitt sätt men ibland på fel plats. Tyvärr hamnar fokus ofta på en person som egentligen kanske bara är en liten hint om vad som är fel.

Socialdemokraterna tappar rejält nu och jag tror som Lena Mellin - det har inte med Juholt att göra, snarare med att socialdemokraterna inte lyckats med sin affärsutveckling om man får använda det uttrycket i detta sammanhang. Som SAAB ungefär. Bilar tillverkas men ingen köper dem. Socialdemokratisk politik är för närvarande inte med Sverige i tiden. Lite omodern rent av. Det måste var frustrerande för dem. Johan Westerholm författar till och med en kontaktannons.

Desto mer glädjande för regeringen och statsminister Reinfeldt som uppenbarligen gillas av befolkningen, annars skulle inte stödet vara så stort om det är just nu. Svårare än så är det inte.

(intressant)

Bloggar: Peter Högberg, Kent Persson, Thomas Böhlmark, Tokmoderaten

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

3 kommentarer:

Thomas sa...

Det är ett under att förtroendet för regeringen fortfarande är högt. Dom har ju inte gjort något för att lösa dom problem som finns. Att ekonomin är bra beror inte på dom. Dom fick ju ta över en väldigt stark ekonomi. Och Reinfelt är ju otroligt dålig som ledare. Han håller sig undan undviker debatter och vägrar svara på frågor. Och dom har inga ideer hur problemen med arbetslöshet m.m ska lösas.

Mary X Jensen sa...

Uppenbarligen om man ser till opinionssiffrorna så gör de rätt.

Kalle sa...

Rätt eller fel, siffrorna berättar vad svenska folket väljer...så, så himla fel kan det inte vara då...det regeringen bedriver..eller är det också sossarnas fel att moderaterna går som tåget?