torsdag 15 december 2011

Om de bara hade öppnat mailen...

Idag ska det då bestämmas att FRA öppnas ytterligare, nu för SÄPO och polisen. Ja, vad ska man säga? Det var en av de överenskommelser som gjordes när lagen infördes. Att FRA-shoppen skulle stängas, spaningen skulle inte gälla för oss svenskar. Bara trafik som passerade över landsgränsen skulle man spana på. Så bra så... En del av oss vet att det inte fungerar så dock. Men varför lyssna på oss?

Nu vet vi att det där var bara en bluffgrej. Skyll inte bara på borgarna för det finns andra som skulle kunna gå emot. Socialdemokraterna till exempel. Men de tycks gilla övervakning de också. Vem som respekterar den personliga integriteten för oss andra som bara försöker leva våra vanliga liv är det ingen som talar om. Hur kan det komma sig?  Jag är stum av förundran och har varit länge. Vad är det jag inte förstår här? Det är enkelt att tala om att alla andra är dumma, särskilt politiker, men vart leder det?

Överenskommelsen grundar sig framför allt i Säpos svårigheter att spana inför och efter Taimour Abdulwahabs terrorattentat på Drottninggatan i Stockholm den 11 december 2010.(SVT) är vad som sgats till TT.

Om detta ovan är skälet till att FRA-shoppen öppnas så kanske vi ska påminnas om att SÄPO och TT fick mail innan bomben smällde mitt i julruschen.

Tidsbrist sade TT och Säpo kanske hade liknande skäl för att inte kolla mailen.Vad vet man? Det kanske inte ens var relevant, men ändå. Hur fungerar rutinerna idag? Vem tar hand om "alertfallen"? Vem bedömer ens om det är såna. Jag menar om du får ett mail och tycker att det är för stor ljudfil och inte orkar läsa det.
De behöver fler sekreterare på SÄPO skriver Humlan och det är väl nåt sånt man kan tycka.

Vad är det som säger att det blir mer rätt att spana på alla? Det kan bli fel ändå. Se på vad som hände vid terrorgripandet i Göteborg. Det blev inte så bra. Man ska aldrig glömma att den mänskliga faktorn påverkar i var sin ände av kommunikationen. Alltid. Det är i tolkningen det blir fel. Vad hade hänt om de öppnat mailen - hade de kunnat stoppa förödelsen då?

När man läser att polisen har en databas som omfattar flera hundra pedofiler och de inte kan göra något så är det en viktigare uppgift att få bort dessa brottslingar från spelplanen än att ha ett fullt flöde på allas vår kommunikation. Det måste det bara vara. Här har polisen lyckats med aktiv spaning utan FRAs inblandning. Vore det inte bättre att polisen får större resurser att vara delaktiga i det om föregår på internet? Men en slutsats som går att dra är att det inte i förväg går att spana sig fram till eventuella hemska händelser. Kan man inte öppna de mail man får så kanske det inte blir bättre av att spana på oskyldiga.Bruce Schneiers artikel är fortfarande aktuell. Leta efter nålar i höstackar. Why Data Mining Won´t Stop Terror.

Lästips: (tackar Annette Broström som är en fena på att hitta läsvärda artiklar)

Out of the Ordinary - Finding Hidden Threats by Analyzing Unusual Behavior
'I've Got Nothing to Hide' and Other Misunderstandings of Privacy

Folkpartisten Madeleine Sjöstedt håller med mig och har skrivit ett bra blogginlägg i frågan. Var de andra kritikerna står i frågan är väl komma fram. Mark Klamberg ställer intressanta frågor på sin blogg.

Europadomstolen har ställt frågor om FRA-lagen. Varför väntar man inte på att de blir färdiga? Vad handlar det här om? Vi får väl se det framöver.

Uppdatering: Johan Westerholm (S) talar om att vrida på skrivningarna till något positivt framför att ställa sig på barrikaderna. Ja kanske det. Själv har jag liksom gett upp det här och inser att mina bidrag till försvaret för den personliga integriteten inte har någon direkt mening. Man får göra det bästa av det hela. Sluta skriva kanske? Sen tycker i och för sig att det är viktigt att SÄPO ska kunna spana för att klara sitt jobb. Men hur det ska göras? Jag vet inte...

Uppdatering2: Ulf Bjereld är socialdemokrat och borde väl han också hålla med uppgörelsen, men han menar följande. Om vi vill rädda liv så kanske vi skulle fundera i lite större banor. För så här ser det ut Cancersjukdomar700 000 döda, Självmord60 000 döda, Trafikolyckor23 000 döda, Mord1 700 döda,  Terrorism1 död

RödaBerget

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

1 kommentar:

Björn Persson sa...

Jag undrar hur många av de 60000 självmördarna som såg det som det enda sättet att slippa leva som ständigt misstänkt undersåte i Bodströmsamhället.