söndag 8 januari 2012

Ta ifrån dem barnen...

Mycket dumt har man läst och ofta finns det mer i bakgrunden än vad som framkommer i text och rubriker. Men just detta övertramp av den pappa som lämnar sin son i Uppsala iklädd endast idrottskläder i minusgrader med uppmaningen att gå hem bara för att han spelat så j-a dåligt slår många av rekorden hittills. Inte för inte så har det blivit ett stort diskussionsämne i alla medier.

Om det som står i tidningarna är sant så säger det en del om den pappan. Han borde inte ha några barn, ta genast ifrån honom föräldraskapet. Det är den enkla spontana reaktionen. Förmodligen finns det en problematik i bakgrunden som vi inte vet något om. Låt oss hoppas att detta blir omhändertaget. På ett för alla bra sätt.

Jag minns min egen dotters ridlektioner, där fanns en pappa som var lite i den här stilen, med stora krav på prestationerna. När hans dotter inte var tillräckligt duktig satt han och skrek så att ridläraren fick be honom lämna lokalen, han skrämde hästarna. En gång rev han ner sin dotter från hästen för att hon inte vågade hoppa. Då blev min dotters pappa urarg och skummade av raseri mot den andra pappan. Är de inte kloka tänkte jag...

Det verkar inte alltid så.

Uppdatering: Pappan är nu polisanmäld och det är bra ände att börja i så att det här blir utrett en gång för alla. Det är dock inte utan att man kan fundera över den här händelsen på samma sätt som Deeped gör och fundera på om det gynnar pojken att det blir såna skriverier som det blivit. Förmodligen inte, men samtidigt så är det en bra mätare på vad vi inte accepterar att vuxna gör mot sina barn. Jag började min text med att skriva ofta finns det mer i bakgrunden än vad som framkommer i text och rubriker.


ABExprDNSvDUNTSVTSR,
19 kommentarer:

Jinge sa...

Skör att inte du sitter i socialnämnden. Skulle man reagera på allt utan att tänka så skulle många fara mer illa än nödvändigt...

Anonym sa...

Typiskt beteende från borgerliga föräldrar som försöker få barnen till att bli "vinnarskallar" och konkurrera ut andra barn.

Mary X Jensen sa...

Det verkar som om det är fler än jag som reagerat Jinge.

Jinge sa...

Mary! Visst, att reagera är sunt och riktigt, men man skiljer inte föräldrar från sina barn på medieuppgifter. Och ÄVEN om dessa vore korrekta så måste man göra en fackmannamässig bedömning.

Situationen kan vara betydligt mer komplicerad än vad som framkommer i media.

Som f.d. socialsekreterare/inspektör så har jag omhändertagit över tjugo ungdomar (i första hand) och ett par mindre ungar. Jag vet hur mycket man måste tänka efter och hur man ska betrakta konsekvenserna.

Men det vet inte du, vilket syns på ditt inlägg. Soc kan aldrig agera känslomässigt på uppgifter även om de inte kommer från media, och ska aldrig göra det.

Mary X Jensen sa...

Jinge - du läser som fan läser bibeln jag skrev ovan - vi är överens.

"Om det som står i tidningarna är sant så säger det en del om den pappan. Han borde inte ha några barn, ta genast ifrån honom föräldraskapet. Det är den enkla spontana reaktionen. Förmodligen finns det en problematik i bakgrunden som vi inte vet något om. Låt oss hoppas att detta blir omhändertaget. På ett för alla bra sätt."

Jinge sa...

"ta genast ifrån honom föräldraskapet"

Det är en mycket allvarligare åtgärd än att bara omhänderta pojken, då är det föräldrabalen som gäller.

Jag har arbetat med sådana saker, och jag får rysningar inför ditt sätt att uttrycka dig. OCh det är inte välbehag..

Cal sa...

Jinge: Man ska naturligtvis inte handla överilat och känslomässigt, men samtidigt så tycker jag att det ibland är vettigt att temporärt placera ungen i en lämpligare miljö. Hur många far illa på grund av att det ska utredas hit och dit medan barnet får vara kvar i ett hem som kan vara direkt ohälsosamt?

Jinge sa...

Cal! Du är medveten om att vi talar om en uppgift som kommer från Facebook?

Mary X Jensen sa...

Jinge för det första så uttrycker du egentligen samma sak som jag i din egen bloggpost.

Sen undrar jag hur det är med läsförståelsen.

Jag skrev "Om det som står i tidningarna är sant så säger det en del om den pappan. Han borde inte ha några barn, ta genast ifrån honom föräldraskapet. Det är den enkla spontana reaktionen. Förmodligen finns det en problematik i bakgrunden som vi inte vet något om. Låt oss hoppas att detta blir omhändertaget. På ett för alla bra sätt."

Det är den enkla spontana reaktionen, ryggmärgsreflexen. Självklart är det inte så enkelt det begriper jag också. Och uttrycker det med.

Frågan är inte tagen bara från Facebook.

Jinge sa...

Än så länge är denna händelse inte bekräftad av någon socialförvaltning, och den dök upp först i FB.

"ta genast ifrån honom föräldraskapet" skrev du, det förutsätter att man ska använda föräldrabalen och inte LVU, en utomordentligt ovanlig åtgärd, jag känner inte ens till om det någonsin har inträffat.

Jinge sa...

Föräldrabalken ska det givetvis vara..

Mary X Jensen sa...

Om du inte har begripit det ännu Jinge så var det jag skrev också en helt känslomässig reaktion men jag lägger in reservation i det jag skrev. Förstår du inte det av texten så är det bara att beklaga.

Ungen behöver en kram.

JoL sa...

Jag skulle säga att Jinge också verkar behöva en kram.

Mary X Jensen sa...

Lösryckta meningar utan sammanhang kan an göra precis vad man vill av. JInge behöver nog också en kram vad de verkar, du har rätt.

Monika Ringborg sa...

Nu har Rapport och ABC tagit upp fallet och intervjuat lagledaren Conny Ericsson. Det bör väl ändå få de misstrogna om det verkligen hänt att förstå att det är riktigt. Rapport brukar ju ta reda på hur något ligger till.

Och jag tolkade ditt inlägg på samma sätt som du, även om rubriken är lite drastisk.

Mary X Jensen sa...

Tack Monica... Rubriker ska vara lite drastiska.

Jinge sa...

http://sverigesradio.se/topsy/ljudfil/3698959.mp3

:-) :-)

Jinge sa...

Mjaha, nu kommer de som varit alltför drastiska stå där med skammen. Jag undrar om de alls förstår att skämmas...

Mary X Jensen sa...

jinge - läs nu första meningengen i min text. Sen ser du också att jag skrivit Om det nu är sant...

Fortfarande vet vi inget om vad som egentligen hänt här. Däremot så tror jag inte att Du heller gillar föräldrar som kräver vuxeninsatser av sina barn när de är barn. Det finns många såna föräldrar.