fredag 20 januari 2012

Vad var det vi sa om FRA...

För tillfället är media fyllt till bredden kring Håkan Juholts vara eller inte vara. Socialdemokraternas VU sammanträder och journalistkåren är samlad utanför Sveavägen 68 för att få en möjlighet till att få en kommentar. Håkan Juholt själv knallade på morgonen in och sa att det här handlar inte om mig som person utan om socialdemokratin. Vi andra politiknördar sitter med twitterkanalen öppen för att hålla kollen på vad som sker. Vem säger vad och vart leder det hela till. Vem vet?

Är vad som sker med Håkan Juholt egentligen viktigt? Allt annat kommer i skymundan tyvärr. Samtidigt lite i skymundan från Sveavägen 68 så har IDG en intressant artikel om hur det verkar gå till på FRA. Inte för att det förvånar ett ögonblick att de får kritik för sitt hanterande av den information de samlar in. Med erfarenhet av IT-branschen så vet man att bakom kulisserna så blir det lite som det blir. Sätt en databas i händerna på en som gillar att mäta på korsen och tvärsen så kan allehanda kreativa möjligheter uppdagas. Det var precis vad vi alla som protesterade vid lagens tillkomst höjde varningens finger för också. Frestelsen att bryta mot regler blir stor, allt för stor för många tydligen. Vid kontroll från Siun (Statens inspektion för försvarsunderrättelseverksamheten) så visar det sig att FRAs hantering av databaser inte är förenlig med PUL.

Förvåningen är inte så stor. Det får mig att tänka på hur det såg ut vid Bomässan85 i Upplands Väsby. På invigningen var det fantastiskt solsken och fantastiska bostäder, arkitekter hade fixat till det, på balkongerna var det vackert dekorerat med blommor och fina möbler. Som en dröm men vardagen tog över och folk flyttade in så blev det som det blev. De vackra balkongerna fylldes snabbt med bråte, kartonger, cyklar och annan torkande tvätt. Så som det är i verkligheten bortom broschyrerna.

"Ogallrade databaser, integritetskänslig information som sprids utan motivering och lagrade personuppgifter med oklar koppling till signalspaningen. FRA har själva svårt att hålla sig på rätt sida av lagen. "så skriver IDG idag. Tidningen har gjort en genomgång av anmärkningarna som givits.

För all del så är vi många som är flitiga på nätet och lämnar spår efter oss. Vi får tillrättalagd reklam direkt på Facebook och så vidare. Men trots allt så finns det en lag om hur personuppgifter ska hanteras. Privata företag kan lagra information om oss på olika sätt. Men när myndigheter gör det så blir det en annan sak ty de har möjligheter att använda myndighetsutövning mot oss, där går det inte bara att radera kontot.

Mark Klamberg har utifrån sin juridiska kompetens gjort en sammanställning av de uppgifter som framkommit.  Allvarliga brister tycker han. Förvisso så har vår regering lovat att det inte är någon fara alls, och lovat att svenskar inte ska belastas. Dels så fungerar inte tekniken så att det går att undvikas och dels så har man fattat beslut om att FRA-shoppen ska öppnas trots att det var en av de sakerna man stoppade när lagen klubbades. Att SÄPO behöver ha tillgång till alla möjligheter att spana kan man förstå på ett plan och att signalspaning säkert  behövs. Men att avlyssna oss alla på vår digitala kommunikation, telefonsamtal, SMS, surfande och Fax om nu någon har sådan längre känns inget vidare. De politiker vi har idag är säkert inte illasinnade. Men andra kan ju vara och då finns materialet redan där.

Jag hoppas verkligen att det görs en rejäl omprövning av FRA-lagen som sådan och att Gösta Bohmans tankar från tidigare återupptas som viktiga i moderaterna. Man ska förvisso förändra sig och vara modern men detta att skydda individens integritet borde inte vara förhandlingsbart. Hoppet är det sista som överger en som tur är.

DN GP

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

4 kommentarer:

TheEye sa...

De ser oss via webbkamerorna, de hör oss via telefonerna och våra bärbara datorer. De registrerar oss via ekonomiska transaktioner, de följer oss via våra GPS mobiler.

Allt går med tillräckliga resurser.

Kanske är toaletten snart den sista fria anhalten eller???

Knapsu sa...

"Är vad som sker med Håkan Juholt egentligen viktigt? Allt annat kommer i skymundan tyvärr"

Ja du Mary, varför tror du att all fokusering ligger på Juholt, och huruvida han gjort ett stavfel i grundskolan eller prutat på en drink på en utlandsresa, snarare än vad regeringen och EU håller på med?

Och det här:
"Förvisso så har vår regering lovat att det inte är någon fara alls.... .. dels så har man fattat beslut om att FRA-shoppen ska öppnas trots att det var en av de sakerna man stoppade när lagen klubbades"

Ja du kan ju tro att dina partikompisar är mindre illasinnade än några andra i regeringsställning men tro och verklighet brukar inte lira boll.

Dennis Nilsson sa...

Hur kan du fortsätta vara moderat när regeringen gör sitt bästa för att återinföra feodal-slav-statar-samhället?

Regeringen skall dömas efter sina handlingar, inget annat.

När det gäller (s) så är det snart dags för chefsarkitekten bakom FRA-lagen att dyka upp, som gubben i lådan, som ny partiledare.

Mary X Jensen sa...

Dennis - det är enkelt. FRA är en av många frågor. Jag ser till det och jag tror att det här kommer att ändra sig. Det sista som överger en är hoppet.