tisdag 7 februari 2012

Rätt att få jobba så länge man vill och kan...

När man talar med äldre personer så säger det väldigt ofta att livet är så trist sedan de slutat jobba. De vet inte vad ska de göra med tiden. En och annan försöker hitta någon hobby kanske. Det är inte alla förunnat att hitta något man brinner för. Vi kommer att leva allt längre och vi blir allt friskare och vi blir framförallt fler äldre och inte så många yngre. Det går inte att få ihop räkenskaperna om färre jobbar och fler ska pensioneras. Det är nya tider.

Här vågar Fredrik Reinfeldt ta steget och säga att det kan vara dags att vi får jobba länge om vi vill. Han säger också vilket ingen vill höra att det gäller inte alla. Men den som vill ska erbjudas möjligheten.

Under många år nu har vi talat om livslångt lärande, flera karriärer i ett liv. Man byter jobb och gör olika saker under ett liv. Det är inte så konstigt. Men hittills har arbetsmarknaden i sig konserverat en hel del av dessa möjligheter.


Idag lanserar statsministern en idé om möjligheten att få jobba vi är 75 år gamla. Det finns flera skäl. Dels blir vi fler pensionärer, vi lever längre och är friskare. Då är det helt naturligt att man ska ha möjlighet att jobba om man kan och vill göra det. De flesta vill ha nåt att göra. Tråkigheten är det värsta får man ofta höra när man talar med äldre personer. Alla har inte den där uvecklande hobbyn utan jobbet har varit det enda.

Det handlar om en diskussion nu om framtiden, inte ett beslut i morgondag. Vänstergänget tar nu chansen och försöker att få det här till att handla om att ALLA ska jobba till 75 års ålder. Det är inte vad Fredrik Reinfeldt säger. Han säger att det ska finnas möjligheter att jobba väsentligt längre än vi gör idag.

Det finns naturligtvis en del problem förknippat med de här tankarna, Problem som måste lösas. Arbetsmarknadens rigida inställning till ålder exempelvis. Möjligheter att vidareutbilda sig. Viljan att vidareutbilda sig och marknadens. Jag har egna erfarenheter av detta eftersom jag vid 50 års ålder satte mig för att studera heltid på universitet i 4 år och levde på egna besparingar och övriga familjen. Jag hade blivit av med jobbet och ville helt enkelt formalisera kunskaper och lära nytt. Så det var helt målmedvetet men faktiskt till ingen nytta mer än för min egen utveckling kanske. Min omgivning undrade varför och sa att man nog ser lite konstigt på den som pluggar i  min ålder. Någon tvådagarskurs kan vara möjlig. Det här bara en barriär... av många. Det finns så många attitydproblem i vårt samhälle som behöver tas om hand innan det kan bli verklighet att komma ur de föreställningar vi har om ett arbetsliv inrutat i åldersstrukturer. Arbetsmarknadens lust att ge avtalspensioner till den de anser är för gammal är ett annat problem. Ericsson kompetensväxlar bort 35-åringar. På andra stora företag finns det 58+ sysselsättningar. I CV-databaser är ålder bland de första parametrarna man fyller. Sen söks det på ålder och där kommer aldrig de äldre upp. osv osv.

Det kan bli spännande det här. Regeringens framtidskommission sände idag över nätet ett oerhört intressant seminarium där dessa frågor, både möjligheter och problem diskuterades. Ta er tid och lyssna på vad som sägs och gå inte ner er i medias och vänstermedias skräckretorik nu. Det finns många intressanta aspekter på framtiden här. Vi är tvingade att ta itu med dem nu. Annars blir det som i Grekland, så vill inte heller nån ha det. Är det något ställe jag skulle vilja jobba på just nu så är det i Framtidskommissionen. Statsministern kanske rent av kan föregå med gott exempel här? Jag har några år kvar till pensionen...

Lyssna nu på Fredrik Reinfeldt - han säger INTE att det här ska gälla ALLA. Men att det är viktigt att fundera på hur ett rikt arbetsliv kan vara i framtiden. Det gäller att försöka lösa det för hela samhällets räkning för allas skull.

Kent Persson skriver klokt om saken på sin blogg och menar att de viktiga politiska frågorna inte får bli en dagslända. Det krävs tid, kraft och mod att också ägna sig åt det längre perspektivet.Media: DN1DN2DN3DN4SVD1SVD2SVD3EX1Ex2Ex3AB1,AB2,Tvärsnytt1Tvärsnytt2 DN1 DN2 DN3 DN4 DN5 SvD1 SvD2 SvD3 SvD4 SvD5 GP1 GP2 SDS1SDS2 SvTSR
(Länkväggen lånade jag av Kent P)
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

1 kommentar:

bloggare på icedaniel.se sa...

Reinfeldt har antagligen inte gjort många arbetspass på ett bygga i sitt liv så han kan ju inte veta hur det är. Men politiker kan säkert hålla på till det är 75. Se bara på Berlusconi som med fram gång lyckades vara politiker och ha ett privatliv, och hann dessutom tillfredställa unga kvinnor. Fantastiskt inte borde en sån vara pensionär.