fredag 11 januari 2013

Annie Lööf har modet att vara öppen...Centerpartiet och inte minst deras partiledare Annie Lööf har visat på ett modernt sätt att arbeta, nämligen att vara öppen med olika tankar och att låta andra få del av dem. Idéprogrammet som nyligen presenterades har föranlett både media och andra att ha synpunkter. Det som kommer fram och får rubriker är ofta draget ur ett sammanhang. Det är precis som det ska vara. Men modet att lämna öppet för kritik är det få som har.

Det frestar på att vara ett öppet parti säger Annie Lööf. Hon får förklara sig på längden och bredden och hon gör det. Hon använder sociala medier till det de är bra till, förklarar och förklarar. Hon stoppar inte huvudet i sanden, drar in ideprogrammet och låtsas som om det aldrig funnits som säkert många andra skulle gjort. Hon tar fajten - så gör den moderna ledaren. Före detta språkröret Maria Wetterstrand ger Annie stöd och menar att den som visar sig minsta svag ger de sig på. Så kan det vara i vissa fall. Men det är också så att den som vågar blotta sin strupe är den som går vinnande ur striden, även om det inte verkar så från början.

Det finns ett nytänkande i den arbetsform som Annie Lööf och centerpartiet visar nu. Så klart att det är jobbigt för omgivningen att tänka om, att det inte är precis som vanligt längre. Att allt är hemligt för alla utom ett fåtal tills det är klart. Tänk efter - allt denna uppståndelse kring några ideer gör att man slipper detta senare. Man har redan fått en massa nyttig och säkert användbar information som underlättar det fortsatta arbetet.

Jag gillar det här. Det är bra med öppna diskussioner, det är bra med ifrågasättande, det är bra med att många får framföra sina tankar även om de är kritiska. Det är bättre att ta vara på kritiken innan man fastslår alla punkter. Det är svårare att ändra sen, bättre att det blir bra från början.

Jag lägger ingen värdering på innehållet i centerpartiets idéprogram. Det är deras, jag är moderat. Men däremot så gillar jag öppenheten, sättet att släppa ut tankar och vara öppen för de åsikter från andra som kommer fram.

Det här är inte över ännu men kanske kan det få även media att besinna sig lite grann innan man bara kastar sig över enskilda i någon slags manisk idé om att bara fälla sitt byte. Vi förtjänar en eftertänksam journalistik som tänker ett varv till. Att centerpartiet vågar utmana med en politisk diskussion i en tid där det för övrigt i det närmaste råder stiltje är bara positivt. Att skapa opinion och tala om vad man tycker är en del av politiken.  Det finns politiker som inte gillar "opinion som inte finns" för att citera en kommunpolitiker i min närvaro. Det är klart med den inställningen blir det jobbigt när det blir diskussioner... Men alla är inte såna som tur är.

Framför öppenhet och transparens. Tack centerpartiet för att ni går i bräschen nu...

Någonstans landar detta och bättre att konflikter och annat kommer i dagen nu än senare.

Uppdatering: Det är fler än jag som gillar öppenheten hos Annie. Läs Kjellberg.


SvD Aftonbladet

(intressant)

Andras tankar - ris och ros: Nora4you, Håkans blogg, Röda Malmö, Havets blogg, Prärietankar, Sjätte Mannen,  Mårtensson, Kjellberg, Röda Berget,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: