lördag 12 januari 2013

SD ökar - är det så bra...

Många verkar rädda för Sverigedemokraterna. Jag är också det. Efter att ha sett hur ledande politiker från det partiet beter sig när de är på stan och springer runt med järnrör och är allmänt otrevliga i sina tillmälen så kan man inte bli annat. Fredrik Reinfeldt nämnde i en intervju med Anders Philipsson i julas, att bakom de prydliga kostymerna i riksdagen finns något annat. Ett mörker som visar sig inte minst på de diskussioner och de fasansfullt rasisitiska uttalanden om andra som förekommer i olika diskussioner på internet. De pågår förstås lite varstans utan internet, det blir synligt. Det är inget annat än obehagligt.

Förra valet var Piratpartiet på gång med en fråga - internet och integriteten. Den ställer jag mig fullt bakom. Men det är möjligt att det är en mer abstrakt och svårfångad råga hos den större allmänheten som inte riktigt har koll på hur tekniken fungerar. De lyckades ta sig in i Europaparlamentet trots allt. OM man inte bergiper hur tekniks fungerar så kan färemot rädslan för människor som inte är likadana som vi själva vara stor och påtaglig. Främlingsrädsla är en stark känsla hos många, liksom allt som är okänt. Den driver nog många att rösta på Sverigedemokraterna. Men man måste ifrågasätta logiken i att säga som en av de drivande politikerna sa i ett TV-program om partiet - "Om det inte går bra i valet här så flyttar vi till vårt hus i Thailand där de inte har så många invandrare (ungefärligt citat)". Alltså att som svensk utgå ifrån att man är välkommen i ett annat land men inte anse att det är OK för andra att komma till ens eget haltar betänkligt.

Vad gäller flyktingtillströmningen till Sverige så handlar det om människor som är just flyktingar från krig och elände. Självklart måste vi som civiliserade människor hjälpa dem. Allt annat är oerhört oempatiskt och det vill väl ingen vara, oempatisk? Däremot verkar det finnas en baksida med de här hjälpinsatserna. Dels kan vi inte ta hand om alla på ett juste sätt och dels är det frågan om alla som kommer hit gör det av den ursprungliga anledningen. Man vet inte riktigt det, eller så gör man det och vägrar att uttala saken rätt upp och ner. Det finns en otrolig rädsla för att inte vara politiskt korrekt här. Men om det är så att Södertälje tar emot fler flyktingar än hela USA gör, det sägs så i alla fall. Vet ej om det är helt korrekt. I vilket fall så finns det då en grundläggande miss i systemet. Sverige ska naturligtvis vara ett öppet land och min egen önskan är att det ska vara fri rörlighet över landsgränserna. Det må vara aningens naivt om man ser till vad som sker. Merit Wager är öppen med sin syn på det hela och skriver ofta om hur det fungerar på Migrationsverket. Man kan av det  dra slutsatsen att det inte fungerar till 100%. Det är problem som behöver redas ut.

Visst är det ett problem med flyktingströmmen till Sverige, det går inte att komma ifrån det. Hur det ska hanteras finns det uppenbarligen ingen direkt lösning på vad det verkar. Att bara tala om flyktingar som förfärliga människor som bara bluffar som SD gör är ingen lösning. Inte heller att komma med små förändringar. Det handlar om att ladda om. Ta ett nytt helhetsgrepp och krasst konstatera att det behövs en nyordning här. Hur gör andra länder exempelvis är en fråga man kan ställa sig. Det krävs ett politiskt mod här att ta initiativet från SD i denna så viktiga fråga om hur Sverige ska förhålla sig till sin omvärld och den syn på människan vi vill ha.

Expressen

4 kommentarer:

Anonym sa...

SD tycker inte att flyktingar är förfärliga människor. Däremot vänder vi oss mot invandringspolitiken, eftersom vi inser att den leder till ett raserat samhälle. Övriga partier vill ju bara köra på för fullt mot undergången, så ja, det är bra och nödvändigt att SD ökar.

http://tobbesmedieblogg.blogspot.se

Anonym sa...

Järnrör och otrevliga kommentarer, jaja, det var väl inte så snyggt. Men blev ju i alla fall inte påkomna med fingrarna i syltburken som brukar vara praxis när det är politiska skandaler bland sossar och moderater. De stal inga skattepengar eller fuskade till sig förmåner som vanliga politiker. Svårt att bli upprörd faktiskt.

Anonym sa...

Tidigare skrattade personer som du åt oss sverigedemokrater, men verkar skrattet ha fastnat i halsen och ni börjar bli rädda. Alltid något.

Mary X Jensen sa...

Jag har aldrig skrattat åt personer som beter sig illa. Det är det jag menar med att vara rädd för vissa i SD. Slåss med järnrör och hela den stilen gör mig illa berörd. Är det någon vits med att göra andra illa och vara hotfull? Jag tycker inte det.