onsdag 28 augusti 2013

Kollektiv bestraffning för Lundsberg... är det bra?

Häromdagen kom det till vår kännedom att ungar på Lundsberg brände varandra med varma strykjärn. Den första spontana reaktionen från min egen sida var - stäng skolan. Så som man reagerar när man hör talas om hemska saker. Det betyder inte alltid bokstavligt, men så reagerade i alla fall Skolinspektionen på händelsen. De stänger ner utan tankar på konsekvenser för alla andra elever som har sitt viste på skolan. Det är nu ett par hundra barn som blir drabbade av skolbyte och förändring i sin situation.

Det är verkligen vidrigt att höra talas om pennalism och översitteri och kränkningar av andra. Begrepp som oftast används när det gäller internatskolor. I de mer vanliga skolorna säger vi helt enkelt mobbning - Det är dock samma sak det handlar om. Människor som beter sig som svin mot andra. Det är väl just det som är det stora problemet inte skolan i sig.

Medierna på vänsterkanten hoppar högt av glädje över att Lundsberg nu stängs för ett tag, de vill å andra sidan att alla privata skolor ska stängas för övrigt. När det gäller internatskoor så är det överklassens barn som minsann inte ska särbehandlas och när det friskolor så handlar det om utsugande riskkapitalister. Det blir förstås en tacksam vinkel att rycka tag i. 

Kollektiv bestraffning är sällan bra, det är vad det handlar om för Lundsberg nu. Det är inte de pojkar som betedde sig vedervärdigt just nu man tar itu med genom att stänga verksamheten, det drabbar alla, hela skolan och det kan frågas om det är det vettigaste. För grejen är nu att liknande saker sker varje dag på varenda skola. Oavsett vem som driver den.

Den stora frågan är - hur kommer vi åt mobbningen, hur kan vi lära oss att bli snällare mot varandra?

Kanske att den frågan rent av är en utopi. Vissa människor skanar helt empati, andra följer med den som visar vägen av rädsla för att själva bli drabbade. Det är sorgligt. Varför kan vi inte vara snällare mot varandra? 

Det är väl snarare en nollvision mot mobbning i alla skolor som ska råda.
Läs om mobbning här.

Inte att man stänger enskilda skolor och ställer till ett elände för alla dem som inte var inblandade i händelsen? Det är bara en kortsiktig lösning som skapar goda rubriker i kvällspressen. Problemet göms undan till nästa gång det händer nåt.

Skolinspektionen
Gunnar Hökmark

AB AB Expressen NWT SvD DN
(intressant)
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

8 kommentarer:

Anonym sa...

Men jag förstår inte varför du tror att det handlar om bestraffning? Eleverna har levt i en miljö där pennalism ses som naturligt och där de är utvalda och måste härdas. Sånt är både fysisk och psykisk terror och jag hoppas att de alla hamnar i en miljö där de får vara sig själva - utan rädsla eller oro att inte passa in eller vara "rätt".

/Marie

Mary X Jensen sa...

KOllektiv bestraffning handlar om att en hel grupp blir bestraffad för det några enskilda har gjort. Det är inte säkert att alla far illa på skolan. Det handlar om en ny omställning för dem som inte ens var inblandade.

Joakim sa...

Men detta är ju inte kollektiv bestraffning! Skolverket har till uppgift att göra precis det de gjort idag - i synnerhet barn som bor på internat är extra utsatta. Det du skriver om mobbing är i allra högsta grad sant, det finns överallt och är inte begränsat till vare sig skola, område eller social klass.

Men märk väl att denna så kallade "incident" inträffade i de yngre pojkarnas hem. Dvs den plats där alla vanliga skolelever är skyddade från sina skolkamrater och har en familj att få stöd hos.

I beslutet från Skolverket framgår dessutom tydligt att detta INTE är en konsekvens av helgens strykjärnsövningar utan tvärtom föreligger en flerårig historia av granskning och krav på förändring av värdegrunden på skolan, såväl hos elever som viss personal. Det framkom till exempel att husfadern i de drabbade pojkarnas hus hade förvarnat de nyintagna att de kunde bli nollade och behandlat det som något helt normalt. Som barn i den sitsen är det omöjligt att få ett alternativt perspektiv på situationen, eftersom den är närvarande dygnets alla timmar. Det konstateras vidare att denna typ av mobbing är systematiserad och förutsägbart återkommande på ett sätt som normalt kallas pennalism, och ibland maskeras som "kamratuppfostran".

Därför, kära Moderatkaramell, är beslutet att stänga Lundsberg inte alls en kollektiv bestraffning, eftersom det grundas i uppdraget att garantera barnens trygghet.

Andreas sa...

Exakt.. det är ju inte bestraffning det handlar om, trots att många benämner det så. Kanske något haltande liknelse, men man kan jämföra med en krog som blir av med serveringstillståndet när det varit stökigt och mycket fylla. I en sådan situation är det ju ingen som säger att kroggästerna blir "kollektivt bestraffade".. man förstår att krogen misslyckats med att leva upp till alkoholonspektionens krav och därför förbjuds att sälja alkohol. Lite samma grej här.. man har inte levt upp till kraven och en trygg miljö för eleverna kan inte garanteras.

Anonym sa...

O sen....satt o kollade Vakmäster på AB som förfärade sig HUR synd det nu var om alla elever som inte får gå i den skola dom ville.
Det var ju så viktigt att dom skulle få gå i den skola dom ville så...jag vet inte vad.

Varför inte ställa samma fråga till alla elever som dom sista 20 åren som tvingats flytta till andra skolor av ekonomiska orsaker....Varför skulle en Lunbergskelev inte kunna byta skola när alla andra elever som måste bytt skola gjort just...det?

Ha det
Jan

Mary X Jensen sa...

Begreppet kollektiv betraffning liksom alla andra begrepp och uttryck kan användas i bildlig eller bokstavlig form. Jag använd nu det förra. För indirekt så straffas alla i skolan som inte varit inblandade i det hela.

Erik sa...

Det skribenten missar i denna artikel är att skolinspektionens beslut inte handlar om kollektiv bestraffning, det handlar om att skydda barn mot en generationsförankrad tradition som innebär exklusiv konformitet till en påhittad social norm, om hur man behandlar medmänniskor.

För det är inte ok att slå elever gula och blå, trycka upp kvastskaft i analen och bränna folk i ryggen på ett institut som ska förbereda ungdomen inför ett vuxet liv.

Skolinspektionens beslut om att stänga skolan handlar bara om Lundsbergs skollednings oförmåga att förhindra den pennalism- och översittarkultur som tyvärr infunnit sig på Lundsberg.

För du menar väl inte att de barn som inte har med misshandeln att göra inte har rätt till likvärdig utbildning gon annan stans?

Erik sa...

För.. Att plocka bort barn ifrån en miljö där barn blir misshandlade gång på gång ur ett maktperspektiv är bestraffning alltså? Bör vi anse ett föreläggande mot miljöer som inte klarar av att fixa säkerhetsbälten, hjälm, och skydd mot barnäktenskap som bestraffning?