måndag 5 februari 2018

Förbjuda mobiler är lika med att stoppa en del av utvecklingen - vän eller fiende...

Ständigt denna svartvita diskussion kring mobil eller ej i klassrummet. Tröttsam är vad den är.

Nu vill Björklund förbjuda mobilerna helt i skolan. Jag frågar - hur tänkte du nu? Det handlar om bättre skolresultat menar han. Möjligen. Men säg som det är istället. Det handlar om den tappade kontrollen.

Min åsikt är snarast att de vuxna som tappat kontrollen. De hänger inte med in i elevernas värld. Det finns inte på kartan att man skulle klara sig utan en mobil i arbetslivet. En av skolans uppgifter är att fostra barnen till goda samhällsmedborgare. Lära dem att läsa, skriva och räkna. En fjärde färdighet torde vara att lära ut hur man lever och verkar i ett allt mer digitalt samhälle. Ingen tror väl ändå att det går att stänga av det nu. Genom att förbjuda mobiler i klassrummet?

Det pratas om fel saker.

Från ett äldre inlägg i denna blogg. Det har funnits tankar om detta i många år.  Antropologen Margaret Mead skrev på 70-talet om vad hon då kallade elektronålder - jag tror att vi i hög grad är där nu. Då gällde det videoapparater, men alla känner till utvecklingen från den tiden. Hur snabbt det gått.

”Dagens ungdom växer upp i en elektronålder som hittills varit omöjlig att ens föreställa sig. Den äldre generationens erfarenheter från då-världen i långsam förändring är helt inadekvata. Ändå är det de äldre som fortfarande insisterar på att kontrollera de unga vilka formas av en värld de äldre aldrig kände till. Om den drastiska klyftan mellan unga och gamla skall kunna överbryggas måste den äldre generationen avstå något i sin makt, hävdar Margaret Mead ... (Mead M (1970), Kultur och engagemang – En studie av generationsklyftan, Ystad, Rabén&Sjögren…”) (min fetstil)


Det hela är en fråga om disciplin fast på ett annat sätt än det Liberalernas partiledare nu förespråkar med förbud. Det handlar om att lärare ska ha möjlighet att ta tillbaka kommandot i klassrummet. Där har också dagens föräldrar en hel del ansvar genom att låta lärarna få ha sin auktoritet över barnens skoltid. Barn som har uppenbara problem med att inte göra som lärarna säger i klassrummet har andra problem än sina mobiltelefoner. Det har nog inte ens med skolan att göra. Ibland är lilla Putte en skitunge oavsett vad föräldrarna anser. 

Mobiler eller vad det nu ska kallas gör nytta i skolan, på så många olika sätt. Men kanske inte använt på det sätt som görs idag genom att ta bilder av varandra eller sina lärare i olika märkliga pinsamma situationer och skicka runt. Har någon talat om för barnen vad det innebär att sända iväg en bild över internet? Hur många kan se den? Vet man att en oskyldig bild på en naken unge kan hamna i nätet hos mindre nogräknade pedofiler. Vet man vad som är lagligt eller ej? Behöver man ens bry sig om man inte är straffmyndig?

Det gamla uttrycket WYSIWYG (What You See Is What You Get) gäller inte längre. Världen är så mycket större och så mycket mer osynlig öppenheten till trots. Här behöver medvetenheten ökas. Inte stängas av.

Så lika väl som att vi har undervisning hur ett bibliotek fungerar ska vi ha undervisning om hur internet, mobilen - världen största bibliotek fungerar. Källkritik är där en viktig del. 

Ingen har väl någonsin tänkt sig att stänga bibliotek? Ja just  - det har man visst det. Biblioteken har på många ställen blivit ungdomsgårdar där personal och besökare blir hotade av de gäng som ockuperat stället och gjort det till sitt. 

Läroplanen hänger med

"Skolan har i uppdrag att överföra grundläggande värden och främja elevernas lärande för att därigenom förbereda dem för att leva och verka i samhället. Skolan ska förmedla de mer beständiga kunskaper som utgör den gemensamma referensram alla i samhället behöver. Eleverna ska kunna orientera sig i en komplex verklighet, med ett stort informationsflöde och en snabb förändringstakt. Studiefärdigheter och metoder att tillägna sig och använda ny kunskap blir därför viktiga. Det är också nödvändigt att eleverna utvecklar sin förmåga att kritiskt granska fakta och förhållanden och att inse konsekvenserna av olika alternativ." Läroplanen för grundskolan, sid 9

Läroplanen är nu reviderad och kompletterad med digital kompetens som en bärande del. Detta är en absolut nödvändighet i det digitala samhället. Men man kan dock befara att detta inte kommer att ske på ett verklighetsnära sätt. Som att lära ungarna att använda sina mobiler, att spelifiera undervisningen och därmed individualisera den med möjlighet för elever på olika nivåer att lära sig samtidigt men på olika svårighetsnivåer är en annan möjlighet. Det finns många sätt och det pågår mängder av intressanta experiment runt om i skolorna. Positiva sådana. Tag fram dem i ljuset nu.

Förbud leder ingenstans - det snarare lockar till övertramp

Medan de vuxna (inte alla dock) förfasar sig och talar om förbud så börjar barnen spela vändåtta med spelkort, de lägger patiens och spelar sällskapsspel i skolan. De har börjat tröttna på sin mobil som förströelseverktyg. Som alltid. Nyhetens behag försvinner alltid.

Att läraren är den som bestämmer och fördelar och leder arbetet där torde vara en självklarhet. Ledarskapet i klassrummet ska naturligtvis stärkas och vill inte lärare ha mobiler i klassrummet ska de inte vara där. Konstigare än så borde det inte vara.

Men totalförbud i skolorna, och skolor som skryter med att de är en mobilfri skola! Det är huvudlöst.

I morgon ska jag ta med mitt Yatsyspel till skolan... eleverna lägger sina mobiler i en korg när de träder in i klassrummet som skolregeln är. Inget konstigt med det. Det ena utesluter inte det andra.

Det finns betydligt angelägnare områden för lagstiftning än mobilanvändandet i skolan.

42 kommentarer:

Arlav sa...

"Att läraren är den som bestämmer och fördelar och leder arbetet där torde vara en självklarhet. Ledarskapet i klassrummet ska naturligtvis stärkas och vill inte lärare ha mobiler i klassrummet ska de inte vara där. Konstigare än så borde det inte vara."

Tror Du verkligen på det där? Är det inte kränkande för de små gullesvinen?
Anser du inte att de ska öppet få visa sina känslor inför läraren?
När rektorns partibok är viktigare än kompetens och ledarskap, då blir dte som det är idag.
Är en avhoppad lärare (numera ing) och vansinnet började redan på 70-talet.
Många meningslösa studiedagar om medbestämmande och klassgränser blev det..
Att en lärare i staden som tog en elev i armen under ett bråk mellan två elever i klassen - och var ute från skolan inom en timme, ser jag idag som fullt naturligt.

Safa Sadat sa...

Hej alla, jag heter Safa El Sadat, jag är gift i 20 år med min make och vi har två son, äldste en 16 och yngre är 11 år. Min man älskade mig mycket men det blev till en punkt när han engagerade sig i en affär med en kvinna som är hennes kollega. Jag föreställde mig det aldrig men på något sätt förändrade hans inställning till mig och barn, hans sena kommer från jobbet fick mig att tänka på saken, även på mitt 20-års bröllopsdag i mars håller jag mig borta från sex eftersom vi lovar att göra det på bröllopet jubileumsdagen, 15 dagar före bröllopsdagen, medgav han att ja han hade sex med sin kollega.
Han förde henne i min säng när jag var ute på jobbet, det betyder att mina känslor var helt värdelösa för honom, mitt mentala tillstånd är full av ångest, jag tror att jag inte kan glömma och återhämta smärtan, den här kvinnan hade full kontroll över henne och jag ville aldrig göra det med våld, hon vill vinna över mig när hon är skild, hon sa att hon var avundsjuk på vårt förhållande och att hon kommer att förstöra mig genom att ta min man. Jag var tvungen att diskutera det med en vän som bad mig hitta ett bra stavaggregat, för det första trodde jag aldrig på den här Cast-stavningen men jag måste prova förrän när jag kom över PROFET NOSA UGO-e-post på internet om hur han har hjälpt så många människor att få tillbaka sitt ex och hjälpa till att fixa förhållandet och göra människor lyckliga i sin relation och några andra berättelser om andlig sjukdom och mer.
Jag förklarade min situation för honom och han hjälpte mig att utföra några böner, några örter och rötter och ett litet offer som jag gjorde, och inom 7 dagar kom han tillbaka för att be om ursäkt och det var bara ett mirakel för mig, jag är glad idag att han hjälpte mig och jag kan stolt säga att min man nu är med mig igen och att han nu är kär i mig som aldrig tidigare.
Behöver du någon hjälp i ditt förhållande som att få tillbaka din man, hustru, pojkvän, flickvän, vinna lotterier, örtmedicin mot sjukdom, HIV, könssjukdomar, astma, artrit, könsbräcka, stroke eller någon sorts sjukdom, andligt problem , Jobbfrämjande, tittare som läser mitt inlägg som behöver hjälp med eventuella livsutmaningar bör kontakta PROPHET NOSA UGO och du kommer att vara glad att du gjorde det.

E-post: nosaugotemple@gmail.com
WhatsApp: +34631686040

Anonym sa...

Benjamin Briel Lee var hela tiden mycket professionell och höll mig medveten om allt som hände. Om jag hade några frågor var han alltid tillgänglig att svara på. Detta var mitt första hemköp, jag visste inte mycket om låneprocessen, han gjorde det väldigt enkelt att förstå de saker jag hade frågor om. Jag gillade verkligen att arbeta med honom. ”
Han är en låneansvarig som arbetar med en grupp investerare som är villiga att finansiera alla projekt eller låna dig alla belopp med mycket låga räntor. Kontakta Benjamin Briel Lee E-post: 247officedept@gmail.com Whats-appnummer: + 1-989 -394-3740.

Lava Showan sa...

Jag gifte mig med min fru för 15 år sedan, hon fick en pojke åt mig efter några månader. Vi bodde lyckligt tillsammans som en familj, men hon hade aldrig gillat mitt jobbs natur,
hon klagar alltid på att jag inte tillbringar mycket tid med henne och hon vill att jag ska sluta jobbet.
Jag sa till henne att jag snart kommer att gå i pension, jag ber henne att klara mig just nu, och hon instämde med mig.
Så en dag gav jag ett uppdrag att åka till Pakistan för 4 månaders jobb, jag berättade för henne om det hon accepterade på ett villkor att jag måste komma hem för att besöka 3 dagar efter någonsin tre veckor. Detta var vårt avtal innan jag åkte till mitt uppdrag, så efter två veckor ringde min son till mig på telefon och han ledsen pappa snälla skynda tillbaka hem, mamma ser en annan man, kommer hem varje kväll för att tillbringa tiden, jag tror mamma fuskar på dig. Jag var så orolig och jag rusade hemma just den dagen bara för att hitta min fru
med en annan man som har en kärleksaffär med en annan man. Jag var så arg och ledsen i chock i två dagar vilket ledde mig till sjukdom. Hon kom till mig och sa att hon ville skilja sig från mig, jag trodde aldrig att min underbara fru skulle sluta med mig så plötsligt. Hon visste att det var min son som berättade om det. När hon tog min son till skolan nästa dag ringde hon till min son Bastard i hans vänner och alla hans vänner kallade honom Bastard från den dagen och min son grät alltid hem och sa till mig att han vill sluta skolan igen, och han sa att han inte vill träffa sin mamma längre
Jag måste tigga honom så att han kan fortsätta med sina studier. Jag hör av honom via e-post då och då, de senaste tre åren har jag nu inte riktat blicken mot honom på grund av mitt jobb. Jag älskade fortfarande min fru och jag vill att hon ska älska och ta hand om vår son, jag vill inte att min son ska skiljas från sin mor. så jag kontaktade Dr.Oduduwa Love spell Caster för att hjälpa mig med en magisk kärleksformulering för att få min fru att återvända till sina normala sinnen och att älska mig och vår son som en lycklig familj, idag lever vi alla tillsammans i kärlek mer än någonsin tidigare. Jag rekommenderar den här fantastiska mannen Oduduwa att lösa alla dina relationsproblem inom två dagar din familj kommer att bli lycklig igen. kontakta Oduduwa för hjälp via sin e-post:
dr.oduduwaspellcaster@gmail.com

Unknown sa...

Excellent work I was really impressed and got lots of information from your post and encourage me to work as best as I can. keep it!
Advanced Driver Updater Crack
IDM Crack
Wondershare Filmora Crack
VMWare Workstation Pro Crack
Sony Vegas Pro Crack

SWEETIE sa...

Assumes others should know what to do and how to do it with little or no training.

성인야설
립카페
마사지블루
건마탑
온라인카지노

Muzammil sa...

I guess I am the only one who came here to share my very own experience. Guess what!? I am using my laptop for almost the past 2 years, but I had no idea of solving some basic issues. I do not know how to Crack Softwares Free Download But thankfully, I recently visited a website named Crackedfine
Avg Pc TuneUp Crack
Wirecast Pro Crack
Ableton Live Suite Crack
VueScan Pro Crack
NetBalancer Crack

Mr Leo sa...


I am very impressed with your post because this post is very beneficial for me and provide a new knowledge to me.
Windows 11 Activator Crack
VSO ConvertXtoDVD Crack
Revo Uninstaller Pro Crack
Adobe Photoshop Lightroom Crack
Renee iPhone Recovery Crack
Golden Software Voxler crack
MEmu Android Emulator Crack

RealCrack sa...


Such a nice post I enjoy to Visiting. Thanks for Awesome tips Keep it up website
Download Crack Softwares Free Download
Windows 11 Activator Crack
Aiseesoft Video Converter Ultimate Crack
Proteus Crack
VueMinder Ultimate Crack
CorelCAD Crack
BlueStacks Crack
Ontrack EasyRecovery Professional Crack

RealCrack sa...


I guess I am the only one who came here to share my very own experience. Guess what!? I am using my laptop for almost the past 2 years, but I had no idea of solving some basic issues. I do not know how to post But thankfully, I recently visited a website named Crack Softwares Free Download
Download Crack Softwares Free Download
Windows 11 Activator Crack
Nitro Pro Crack
Adobe Acrobat Pro DC Crack
Proteus Crack
Restoro Crack
NoteBurner Spotify Music Converter Crack
VueMinder Ultimate Crack

CrackMod sa...


Thanks for this Great sharing i like this post..and your site is amazing…i am a big fan of this site.
pcsoftz.net
Tenorshare 4uKey For Android Crack
IObit Driver Booster Pro Crack
Sidify Music Converter Crack
IObit Uninstaller Pro Crack
Audio Amplifier Pro Crack
Restoro Crack

andrewjackson sa...

Our the purpose is to share the reviews about the latest Jackets,Coats and Vests also share the related Movies,Gaming, Casual,Faux Leather and Leather materials available Raiders Jacket

Malik Aqib sa...

Wow, amazing block structure! How long
Have you written a blog before? Working on a blog seems easy.
The overview of your website is pretty good, not to mention what it does.
In the content!
vstpatch.net
GoLand Crack
NoteBurner Spotify Crack
iSpring Suite Crack
WhatsApp Plus APK Crack
ActCAD Professional Crack

mrbobystone sa...

I love to recommend you Where can crawl Exciting Products latest Jackets, Coats and Vests Click Here Teen Misty Blazer

RealCrack sa...I guess I am the only one who came here to share my very own experience. Guess what!? I am using my laptop for almost the past 2 years, but I had no idea of solving some basic issues. I do not know how to Download Latest PC Cracked Softwares But thankfully, I recently visited a website named RealCrack.Info
Tenorshare 4ukey Android Unlocker Crack
IObit Uninstaller Pro Crack
IObit Driver Booster Pro Crack
Restoro Crack
Sidify Music Converter Crack
Adobe XD Crack
Zoner Photo Studio X Crack
CyberGhost VPN Crack

Jobi Johnson sa...

Such an interesting article here.I was searching for something like that for quite a long time and at last I have found it here. kate upon astros sweater

eddielydon sa...

Thanks for sharing such a informative blog with us thank you rams letterman jacket

Affu Jani sa...

I like your all post. You have done really good work. Thank you for the information you provide, it helped me a lot. I hope to have many more entries or so from you.
Very interesting blog.
Adobe Acrobat Pro DC Crack

Anonym sa...

Download Any in Udemy Paid Courses For Free

Google Adsense Marketing: Learn SEO tips and tricks in this SEO training courses

Free online marketing training to get the digital skills you need to grow your business

Forex course offers a series of free currency trading lessons that will teach you everything

Alex Trebek sa...

The following are Qatar Airways ticket cancellation policies: You must cancel your ticket at least 3 hours before departure to avoid paying a penalty. The refund will be made using the same payment method and currency as you used to make the purchase. You can cancel and request a refund if you booked your ticket directly with Qatar Airways, either online or over the phone. If you purchased your ticket through a third party (such as a travel agent or an online platform), you must contact them directly to cancel it and request a refund. Refund penalties and no-show fees are waived if you cancel your ticket before departure.

Download free softwere sa...

Wow, amazing block structure! How long
Have you written a blog before? Working on a blog seems easy.
The overview of your website is pretty good, not to mention what it does.
In the content!
vstkey.com
Overloud TH-U Full Crack
iMyFone D-Back Crack
Sonnox Oxford Reverb Crack
Lurssen Mastering Console VST Crack
Windows TubeMate Crack
PhpStorm Crack
Redshift Render Crack

MP3 DOWNLOAD FAKAZA sa...

DOWNLOAD ALBUM mp3 DOWNLOAD FAKAZA nkosazana daughter album mp3 download fakaza
top 10 amapiano artists 2022

fulllicensekey sa...

Thank for the wonderful article hopefully you will find my article Here as useful
Deep Freeze Standard Crack
PhotoCartoon Professional Crack
Zero Assumption Recovery Crack

fulllicensekey sa...

Thank for the wonderful article hopefully you will find my article Here as useful
NCH PhotoStage Professional Crack
Fontlab Studio Crack
Wondershare Mockitt Crack

fulllicensekey sa...

Thank for the wonderful article hopefully you will find my article Here as useful
JRiver Media Center Crack
Keepvid Pro Crack
Auto Hide IP Crack

fulllicensekey sa...

Thank for the wonderful article hopefully you will find my article Here as useful
DiskGenius Professional Crack
Droid Transfer Crack
ZD Soft Screen Recorder Crack

latokik307 sa...

Its such as you learn my thoughts! You appear to know so much approximately this, such as you wrote the guide in it or something.
Extreme Picture Finder Crack
GameMaker Studio Ultimate Crack
VueMinder Ultimate 2022.14 Crack

crackpcfull sa...

I like your all post. You have done really good work. Thank you for the information you provide, it helped me a lot. I hope to have many more entries or so from you.
Very interesting blog.
AnyMP4 Video Converter Ultimate Crack
4K Youtube to Mp3 Crack
Mindjet MindManager Crack

fulllicensekey sa...

Thanks for sharing this i really appreciate you for this keep it up. Check my website to know more about it.
PrintFab Pro XL Crack
SmartSound SonicFire Pro Crack
AnyMP4 Data Recovery Crack
Apeaksoft Phone Mirror Crack
WavePad Sound Editor Crack

fulllicensekey sa...

Thanks for sharing this i really appreciate you for this keep it up. Check my website to know more about it.
VNC Connect Enterprise Crack
TidyTabs Professional Crack
Avast Premium Security Crack
Total HTML Converter Pro Crack
Classroom Spy Professional Crack

fulllicensekey sa...

I like your all post. You have done really good work. Thank you for the information you provide, it helped me a lot.
MAGIX Video Pro X14 Crack
Audials One Platinum Crack
MediaMonkey Gold Crack
DRmare M4V Converter Crack

fulllicensekey sa...

I like your all post. You have done really good work. Thank you for the information you provide, it helped me a lot.
Babylon Pro NG Crack
iMyFone AnyTo Crack
MSI Afterburner Crack
WinRAR Crack

Ascrack sa...

https://ascrack.org/abelssoft-bankingbrowser-crack/

Ahrar Malik sa...

Windows 11 Free Download With the foremost modifications within the way, the taskbar is displayed. The new home windows 11 has focused app icons and cleared the taskbar vicinity. It is also a brand new begin button and a precious new menu.

john smith sa...

Volaris Change Flight policy allows customers to modify their travel dates or routes according to their needs. The policy is designed to provide flexibility to travelers and to ensure that they have a stress-free and enjoyable travel experience.

Aliza Kat sa...

Wonderful Blog! For sharing the list above, we are grateful to Admin. I perused a lot of your blog's pages. You have a great blog, really. Continue to share such inspiring tales. Thanks. Visit Here :- Moonstone jewelry

Essay hack sa...

Experience unmatched check my essay support by expert US essay writers at Essayhack. Get plagiarism-free content, timely delivery, 24/7 support, and top-notch quality. Unlock academic success today!

On Your Bike sa...

Thanks for Sharing This Useful Blog. Welcome to Carpets Direct, your trusted destination for high-quality London Carpets. We are pleased to offer you a broad selection of designs to match your home decor.

EarthBased sa...

Khushi Agrawal & Nikhila Vishnuvajhala started EarthBased to make sustainable living easy, accessible, and affordable. Their aim is to build a community-first e-commerce platform that fulfills the needs of a plant-based lifestyle. Being an environment-conscious consumer is difficult today. The dominant narrative in this space is an “all or nothing” philosophy that can turn people away from taking small yet meaningful steps towards environmental consciousness. With EarthBased, they hope to create an inclusive space supportive of everyone who intend to make changes one step at a time. Their message is simple – “The power of change lies in your pocket and you can use that to make an impact on the planet positively”.

Visit: https://earthbased.store/

Dwayne Smith sa...

Thanks for a great article. Your contribution is appreciated. For the greatest assignment help, students can visit : creative excuses for missing school Assignment Help

Unknown sa...

Agata Carlgren

united baggage fees overweight sa...

Many thanks for the efforts you have put into writing this site.