tisdag 31 juli 2007

Det kanske är så här Anders Borg tänker

Lennart Olsen är miljöpartist och var politiskt sakkunnig på finansdepartementet. Han har kollat upp hur det förhåller sig med försvarsbudgeten. Han skriver på Brännpunkt idag och tipsar Anders Borg om följande:

"”Förstärk och fördjupa budgetavdelningens granskning av försvaret. Här finns mycket pengar att hämta!” (Lennart Olsen i SvD)

Enligt Lennart Olsen så finns det all anledning att kolla upp vad skattepengarna egentligen tar vägen, han har försökt. Jag citerar igen:

"När vi bad om specifikationer på försvarsmaterielen fick vi efter mycket om och men en detaljerad lista över materiel- projekt på ungefär halva beloppet. Sedan återstod en post ”övrigt”, på nära nio miljarder kronor per år, som det var nästan omöjligt att få klarare redovisning av." (Lennart Olsen i SvD, ibid)

Tänk om det nu är så, vilket är troligt, han är skicklig, att vår finansminister har koll på läget och att han helt enkelt inte uttryckte det tillräckligt tydligt i Visby. Att det var precis det Lennart Olsen beskriver som Anders Borg redan vet. För rent principiellt, vet försvaret inte vad en "övrigt"-post på nio miljarder innehåller, enligt ovan, så är det helt rimligt att man kan ta bort hälften av dem miljarderna. Ingen skulle märka det ens, eftersom man inte vet vad det är. Då finns det bara 4,5 miljarder kvar att kolla var de tar vägen. I sig är det anmärkningsvärt.

Men det hade varit intressant att få veta detta innan den stora diskussionen om allt möjligt annat drog i gång . Kommunikation när den behövs är viktigt. Nu är det slut på semestern och då får vi veta mera. Statsministern nämnde i radion i morse att neddragning av försvarsbudgeten ingår i den allmänna diskussionen om var och hur man ska stuva om i budgeten för att ge låginkomsttagare lägre skatter. Då så... nu vet vi det.

Andra bloggar om: , , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Tyvärr tror jag inte att du har rätt, men Borg har ju ändå chansen att rädd ansiktet. Har skrivit mer på min egen blogg.

Mary X Jensen sa...

Jag utgår ifrån att jag har rätt ;-), men jag kan ha fel...

Johan Hellström sa...

Nog för att vi miljöpartister gärna hade sett att vi fortfarande befolkade departementen... men! Lennart Olsen är inte längre anställd på finansen :) han var det dock 02-06.

Mary X Jensen sa...

Ooops! Jag missade det, har ändrat. Känner förresten Lennart sen jag själv var aktiv politiker i Upplands Väsby på 70-80-tal. Så hälsa om du har kontakt.