måndag 24 september 2007

Kvinnochock i Sverige...

De företag som går bäst och är framgångsrika är de som har en jämställd syn. Det är inte de typiska maktmänniskorna som är de bästa ledarna, de har mer sitt eget bästa för ögonen än företagets och därför borde företag satsa mer på egenskaper som är vanliga hos kvinnor.

"Osjälviskt engagemang och prestigelöst samarbete för ömsesidig vinning är bättre för ett företag, än förmåga att tillskansa sig personliga fördelar" (Bertil Engelbert i SvD)

Det skiljer sig inte så mycket mellan företag och politiskt valda församlingar. Det är idag få kvinnor som sitter på höga positioner i landets kommuner. I tre av fyra fall är kommunstyrelsens ordförande en man. Det är något bättre än vid valet 2002 men fortfarande förfärligt dåligt... I synnerhet som medborgarna i en kommun brukar bestå av ungefär hälften kvinnor.

Efter att ha varit verksam inom kommunpolitiken sedan 70-talet så har jag sett en hel del. Tyvärr. Det tycks som om makten är given männen och det stämmer bra med den underordning där kvinnan befinner sig i övriga samhället också. Man behöver inte vara aktiv feminist för att se hur det ligger till.

De kvinnor som släpps fram är antingen unga söta och oförargliga eller lättstyrda vindflöjlar som förstår att hålla tillbaka och beundrande ser på när mannen håller i taktpinnen. Detta sagt som en förklaring till hur maktbalansen bibehålls så att alla får lugn och ro. Men det är inte utan strid man når framgångsrika positioner. Det vet de flesta män och de slåss ofta i sak, men klappar varandra i ryggen efter matchen och går sen nästa rond.

Som tur är finns det idag män som har framgångsrika fruar och döttrar och därmed vet att kvinnor faktiskt kan de också. Det är bara ovant. Samhället förändras så sakteliga och att Per Schlingmanns talar för kvinnors position i samhället är en positiv upplevelse i den riktningen. Och ett säkert skäl till att kvinnor ska rösta på moderaterna. Jag blir glad av att höra Per Schlingmann, min son och andra yngre män tala för kvinnorna på det här sättet. Det bådar gott för framtiden.

Vi får ge Sverige en kvinnochock säger Per Schlingmann i ett tal till moderatkvinnorna.

När jag var ung på 70-talet tyckte jag att kvinnoförbundet var en överspelad företeelse och borde läggas ned. Men då var jag också ung och söt, kanske inte helt medgörlig men oförarglig för maktens män. Det har tagit mig ett antal år att förstå anledningen till att det då inte fanns några problem.

Idag inser jag att kvinnorna mer än någonsin måste hålla ihop. Inte nödvändigtsvis mot männen utan för att stötta varandra. Det är bara genom att ge varandra stöd vi kan nå framgång i beslutande församlingar. Dessvärre är trycket hårt och vi missunnar ofta andra framgången och beter oss enligt principen "snåla skator stoppar starka systrar" , vilket gör oss till våra egna fiender. Det är verkligen synd.

Vi kvinnor behöver tuffa till oss och kunna säga ifrån även till varandra utan att fundera över om det sårar och gör någon ledsen. Träna på varandra helt enkelt och sedan gemensamt se till att ta hälften av makten i beslutande församlingar. Inte som galjonsfigurer utan av egen kraft och kompetens - kvinnors och mäns perspektiv på världen är många gånger olika och det bör man ta vara på. Både män och kvinnor kan och ska ta ansvar, det behövs i ett modernt samhälle.

Schlingmann - you´ve got my number ;-) och jag känner många mycket kompetenta kvinnor, de är mina kompisar nämligen och vi står beredda här i kulisserna. Vi vill vara med där det händer.

(SvD)

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Inga kommentarer: