måndag 5 november 2007

Svart medicin är helt OK - men inte städning

Mindre nogräknade erbjuder mediciner till "extra"-pris mest varje dag via e-posten. Man kan köpa i princip vad som helst. Allt från vitaminer till Viagra, lugnande piller, värktabletter och antibiotika.

Att det står Pencillin på förpackningen betyder ju inte att den innehåller just det, eller hur? Det kan ju faktiskt vara precis vad som helst i de där pillren och ändå tycker uppenbarligen många att det är OK att stoppa i sig dem. Fattar inte att man vågar. Drygt var tredje svensk enligt en undersökning som Läkemedelsverket har gjort tycker att det är bra att handla medicin på nätet.

Hur tänker man då undrar jag? Det kan ju vara rent farligt att blanda olika mediciner på eget bevåg. Det finns trots allt någon anledning till att det är läkare som skriver ut mediciner som ska bota olika sjukdomar. Dessutom har man ingen aning om vad det är man köper, det kan ju vara rena giftet man sätter i sig. Att man bara vågar äta sådan okontrollerad medicin. Hualigen.

Men apropå den tidigare debatten om svarta jobb. När det gäller mediciner på nätet så är det inte olagligt att köpa dem men däremot att sälja dem. Det kan ge upp till två års fängelse.

Är det omoraliskt att köpa mediciner på Internet? Får det lika stora rubriker som om man köpt svart arbetskraft? Nej, men det är lite samma sak trots allt. Eller hur? Att agera utanför kontrollen. Fundera på det ett tag. Varför blir det liv om vissa saker men inte om andra?

Att köpa eller sälja okontrollerad medicin är rent farligt. Borde det inte ligga högre på indignationsskalan egentligen? Fara för annans liv. Måste vara värre än att använda en dammtrasa och gå runt med en dammsugare om man tänker efter.

(SvD)
(Expressen)

Andra bloggar om: , , , , , , ,

5 kommentarer:

Anonym sa...

Tja, det är inte lika smaskigt. Men är det en kvinna och hon är moderat kanske man skriver. Nej själv skulle jag aldrig köpa medecin via nätet. En bekant till min fru har ätit smärtmedecin stora delar av sitt liv. Nu ligger han inne och det visar sig att han har bara 10% kvar av levern.

Grottolle sa...

Det är OLAGLIGT köpa svart arbetskraft men inte olagligt köpa mediciner på Internet? Klart det går diskutera om det ska förbjudas..Men LAGEN gäller oxå för moderater och så länge det är förbjudet med svart arbetskraft så måste dom ge fan i att bryta mot lagen. Man kan tycka att många lagar är tokiga men man får inte ändå bryta mot dom. Och tyvärr verkar det som många i nuvarande regering inte har fattat det..Ja det var några i Sosialdemokraterna som inte fattade det heller...Men tror det var tre på 12 år där som åkte dit nu är det 5 minst på ett år från Moderaterna...

Mary X Jensen sa...

Lagra får tydligen vara hur dumma som helst. Jag tycker att man ska protestera mot dem. Det borde verkligen vara mer rimligt att det vore förbjudet att köpa farlig medicin än att går runt med en dammsugare i annans hem. Observera jag protesterar mot lagarna och vill se en förändring...

Grottolle sa...

Ja man får protestera och tycka vad man vill. Men man får inte ta lagen i egna händer och köpa svart arbetskraft ändå. Jag tycker oxå det är fel med mycket i lagarna. Som att det är snöskoterförbud snart överallt. Men jag får inte köra skoter ändå där det är förbud. Ska ett land fungera så måste man ha lagar som folk följer. Och tänk om vi fick stopp på allt svartjobb så hade vi 133 miljarder till i stadskassan. Det är stora pengar som fuskas bort ju...

Anonym sa...

De har haft problem med liknande i USA. Även legala inköp.
Köpa medicin över Internet är verkligen att köpa grisen i säcken. Vill du riskera ditt liv på det, så köp så mycket du kan. Vi behöver inte fler dumma svenskar.
En annan variant hände i USA när ett av deras största "Apoteksbolag" köpte in billig hjärtmedicin från ett lokalt bolag i USA. Det bolaget visade sig importera sin medicin från Kina, som i sin tur tyckte det var för dyrt att tillverka själva medicinen och ersatte den med sockerpiller. All förpackning och alla papper såg identiskt ut med den riktiga medicinen. (Inklusive priset). Folk höll på att dö innan det upptäcktes. Sverige borde passa sig förliknande problem. Snålheten bedrar visheten...