söndag 4 november 2007

Jag vill inte försvara fuskandet - men

ett exempel på hur skattesystemet slår kommer här. Regler är en sak men de måste väl också vara utformade så att de får någon slags trovärdighet för sitt berättigande? Eller tycker ni att utfallet är rimligt? Skattesystemet måste i grunden ändras den saken är klar.

Kolla in följande exempel som kommer från Dmitri Vasserman som gjorde en beräkning när han behövde barnvakt. Det tycks finnas anledning att påpeka att nedan är ett räkneexempel. Flera kommenatorer verkar inte förstå det. Det här handlar inte om att ursäkta fusk utan mer om att försöka förstå varför det förekommer.

Vad kostar en vit barnflicka?

Tänk att en kväll ringer en kund och jag måste brådskande rycka ut och utföra arbetet. Jag rycker ut – en barnflicka rycker in och vill ha 100 kr per timme efter skatt. Jag vill inte bränna mina chanser att bli minister, därför ska jag betala vitt.

Då undrar jag: hur mycket ska min kund betala för en timme av mitt arbete så att utryckningen inte skulle bli för mig en ren förlustaffär. Vi förutsätter att jag utgör arbetet av ren altruism och önskar ingenting betalt för arbetet förutom summan som jag kan överlämna till barnflickan.

Vi förutsätter även att företaget där jag är anställd bjuder på sina kostnader som uppstår i samband med mitt arbete (hyra, utrustning, administration och förbrukningsvaror) och vi inte ens talar om sådan onödig lyx som vinst.

Alltså, barnflickan vill ha efter skatt: 100 kr

Med genomsnittlig skatt på 32% blir det: 147 kr
Arbetsgivaravgifterna på 32,28% ska man också betala: 195 kr
Och som slutkund förväntas jag att betala 25% moms på tjänsten: 243 kr

Detta är vad jag ska få från min kund efter alla skatter och avgifter för att jag skulle kunna betala min barnflicka.

Nu ska vi titta på mina skatter:

Jag som tjänar över 317 700 kr om året (motsvarar ungefär 26 200 i månaden plus semestertillägget) måste betala marginalskatt på 53% på utryckningsarvoden.

För att få 243 kr i fickan ska bruttolönen vara: 517 kr

Med arbetsgivaravgifterna på 32,28% ska det hamna på 684 kr exkl. moms.

Här kan vi stanna om min kund är ett företag. Men om det är en privatperson så tillkommer momsen på 25% och slutsumman hamnar på 855 kr

Alltså, om jag arbetar en timme och kunden betalar 855 kr inkl. moms så går 100 kr till den vita barnflickan, 0 kr till mig och 755 kr till Staten.

MEN VÄNTA! Jag är väl ingen jäkla altruist. Med universitetsutbildning och tioårs erfarenhet förväntar jag mig att få betalt lika mycket som min barnflicka. 100 kr per timme kräver jag med!

Låt oss börja från början:

100 kr netto till barnflickan
147 kr blir hennes bruttolön med skatten på 32%
195 kr med arbetsgivaravgifter på 32,28%
243 kr med moms på 25%
343 kr blir min nettolön om jag vill betala en hundring till barnflickan och behålla lika mycket för mig själv
730 kr blir då bruttolönen med marginalskatten på 53%
966 kr med arbetsgivaravgifter på 32,28%
1 207 kr blir det då med momsen om min kund är en privatperson

Av 1 207 kr som en privatkund betalar går 100 kr till barnflickan, 100 kr till specialisten och 1007 kr till Den Goda Staten. Om kunden är ett företag så får Staten nöja sig med bara 766 kr. Och fortfarande – detta är utan att räkna in företagets intresse.

Dmitris text ovan

(SvD)

(Aftonbladet)

Andra bloggar om: , , , , , , ,

16 kommentarer:

Anonym sa...

Har du ingen vän eller familjemedlem som kan ta hand om hunden?

Anonym sa...

Barnet var det ja...

Mary X Jensen sa...

Jag förstår att du skriver anonymt. Det är klokt att inte blotta sin brist på förståelse för abstraktion. Eller försöker du vara rolig? Det du läser ovan är ett exempel på hur skattesystemet kan slå i en situation. Inget annat...

Anonym sa...

Hemma i byn blir man idiotförklarad om man vill ha kvitto... Dina exempel illustrerar hur rätt inställning byborna har.
Här skryter man över bra affärer även svarta sådana!

Anonym sa...

Förstår att det är jobbigt med höga löner.
Du får väl skicka barnet till kina, där är arbetskraften billig.
Eller så har man faktiskt ett val. Att göra rätt för sig, eller att vara kriminell. Det finns regler att följa, även om dom kanske är absurda. Det är ytterst få människor som skulle tjäna på att alla struntade i lagarna.

Anonym sa...

Här är ett förslag på ett mycket intressantare räkneexempel:

Räkna ut skillnaden mellan att betala vitt och att betala svart.

Räkna sedan ut hur många procent av lönen det är.

Det av din bruttolön som går till skatter och avgifter gör det ju oavsett om du köper något för pengarna eller inte. Bara trams att blanda in det.

För the bottom line är att vissa tydligen vill antyda att det är förståeligt att man bryter mot lagen för sketna 143 kronor extra i timmen.

Oj oj oj, stackaren som tjänar 300 000+ måste betala 143 kr extra i timmen. Det förstår man ju att vederbörande inte klarar av.

Mary X Jensen sa...

Daniel vad har räknenexemplet ovan med att skicka`barn till Kina att göra tycker du. Jag tycker att man ska göra rätt för sig men det finns väl ingen anledning att försvara dumma regler, snarare ska man väl försöka ändra på dem. Eller hur?

Grottolle sa...

Nu tycker jag att det är fel att se sina barn som en utgift..
Jag ser dom som en glädje här i livet. Fast utgifterna för dom har varit större än inkomsterna..
Men om man fick in det 133 miljarder som fuskas bort i skatt då skulle man nog kunna sänka skatten..

Gubben..

Och vart ska pengarna till komunen och staten komma ifrån om alla arbetar svart...

Mary X Jensen sa...

Exemplet ovan handlar inte om att rättfärdiga fusk utan om att beskriva hur skattesystemet slår i ett enskilt exempel, att det ska vara så svårt att förstå. Jag vill ha en diskusison o skattesystemet.!!!

Vasserman sa...

> Oj oj oj, stackaren som tjänar 300 000+
Kristian (m fl): Det här är Dmitri som skrivit den ursprungliga texten.

Nej, det är inte jag som stackaren men du. Vanliga människor som du som står i slutet på den beskrivna kedjan och inte har råd att anlita mig för minst 1 207 kr/timme så att jag och barnflickan kan få var sin hundring för besväret. Det är därför jag har bara institutionella kunder.

Tror du att det är slump att de flesta (om inte alla) grejer i ditt hem är billigare att slänga och köpa nya än att reparera?

Grottolle sa...

Men efter som staten måste ha in skatter så vet jag inte hur du ska fixa det utan att fuska. Men om alla fuskare betalade skatt så hade du ju 133 miljarder mera till staten. Och då kunde man ju sänka skatterna. Men nu verkar det ju inte hjälpa. Man införde ju avdrag på Hushålsnära tjänster. men det är ju alltid billigast ta det svart.

Magnus Carlbring sa...

hur många timmar ska hon jobba?

eftersom (källa: avdragslexikon.se): "Så länge ersättningen för arbete till en och samma person inte uppgå år till minst 1 000 kr är den avgiftsfri. /.../ Om utbetalaren är en fysisk person och utbetalningen inte är en kostnad i näringsverksamhet gäller skyldigheten att betala arbetsgivaravgift i regel bara om ersättningen är 10 000 kr eller mer."

Anonym sa...

Jag har sparat diverse uttryck eller uttalanden. Här ett som tillskrivs W. Churchill:

If you destroy a free market, you create a black market. If you have
10,000 regulations, you destroy all respect for the law.

Mary X Jensen sa...

embryo - exemplet ovan är just ett exempel.

Men tack för din information - jag inser att jag att INTE begått ett lagbrott med den svarta städerskan jag en gång hade. För den summan jag betalade henne uppgick aldrig till 10.000. Skönt jag är ingen lagbrytare, men det har heller aldrig varit min avsikt...

Grottolle sa...

mary...

Men du måste ta upp det i deklaration ändå...och sen göra avdrag för det och få det godkänt..

Mary X Jensen sa...

Det är mer än 10 år sedan... Då var reglerna annorlunda tror jag.