torsdag 27 december 2007

Tjänstemannen Nilsson har gjort fel...

Det är förvisso glädjande att lagen nu är på gång att ändras så att den som hamnat i Kronofogdens register och får lida för det på grund av att de blivit felaktigt införda nu ska få rätten på sin sida att inte behöva synas offentligt där. Att ha en anmärkning innebär en hel del trassel i det dagliga livet.


Ett exempel är en person som på grund av en notering hos kronfogden enligt UC-kontroll inte ens vid kontant betalning fick hyra en bil på bensinmacken. Christer Fugelsang hamnade hos Kronofogden för obetald trängselskatt som han inte skulle betala. Lars Adaktusson skrev en kolumn om kafkasamhället och hur myndigheter behandlar allmänheten.


Nu ska felaktigt införda uppgifter kunna blockeras för att inte oskyldiga ska kunna råka illa ut. Det är jättebra, synd att de inte bara kan strykas, men nog skulle man väl kunna tänka sig en rejäl stämpel vid de där uppgifterna om att det är "Tjänstemannen Nilsson som gjort felet", så att uppgifterna om den som inte har felat bara ligger kvar och skvimpar i systemet, men det är säkert tänkt så.


Anders Borg och Carl Hamilton meddelar på Brännpunkt att det ska bli förbättring i Kronofogdens register för den som oskyldigt drabbats:


"Slutligen föreslås en ändring i kreditupplysningslagen av innebörden att blockerade uppgifter skall gallras och alltså inte får ­användas vid kreditupplysning. I och med dessa förändringar bör vi nu komma till rätta med problemet att människor som på felaktiga grunder har hamnat i kronofogdens register inte har kunnat få rättelse. Därmed ökar rättstryggheten för enskilda och i förlängningen förtroendet för våra myndigheter."


Det är jättebra att det blir en förbättring på det här området. Men å andra sidan skulle det vara önskvärt att man tänkte i samma banor när det gäller det "Bodströmssamhälle" med ganska godtycklig avlyssning av IP-nummer som man är på väg att släppa igenom. Det kan få samma effekter, att oskyldiga hamnar i polisens garn och register. Kanske utan att ens veta om det. Åh hemska tanke om de nitiska tjänstemännen, som förvisso följer sina regler, flyttar över till "avlyssningsenheten" nu...


(SvD)



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: