måndag 25 februari 2008

Låt inte utredningarna stanna vid syndabocken bara...

Att det varit problematiskt i Rödeby det har vi förstått. Det ledde till att en ung man blev skjuten till döds. Att inte de vuxna i omgivningen på den lilla orten reagerade starkt och stoppade dumheter som föregick den stora olyckan kan förvåna.

Inte ens myndigheterna tycks ha gjort vad de skulle om man menar att det i sin tur lett till att det som hände inte skulle ha hänt.

Nu ska saken utredas på härsen och tvärsen och det är bra om det leder till en förbättring och inte bara har till avsikt att finna syndabockar. Det finns säkerligen så många förklaringar och frågan man kan ställa är om det egentligen inte vore bättre om det fanns en övergripande enhet/team som utan några som helst sociala bindningar kunde komma till orter med dylika problem för att lösa fallen. De sociala bindningarna och hänsynstagandena till omgivningen och inte minst för att skydda sig från egen inblandning är mycket starkare än man nämner.

Det är lättare att dölja sig bakom skrivbordet med blanketter och regelverk än att ge sig ut i verkligheten och ta tag i barnen som far runt och gör olika hyss som kan bli så allvarliga som de blev i Rödeby. Den sociala kontrollen är stark vad gäller oväsentligheter men när det verkligen drar ihop sig så drar vi oss undan. Det är en skrämmande bild av verkligheten, men vem kan klandras om man är rädd för att få en kniv i magen för att man säger ifrån?

Det kanske kan låta lite naivt att jämföra med TV-serien Criminal Minds men om man lyfter tanken lite så kan man se att det kanske kunde göra nytta med en objektiv aktivitet i såna här fall. För vad man förstått av hur Rödebyfallet beskrivits så har det pågått över en längre tid.

Det är önskvärt att man använder sig av utredningarnas resultat och utifrån dem utvecklar metoder för hur man ska hantera såna här frågor i framtiden så att det hela inte bara mynnar ut i att någon får stå i skamvrån och vara syndabock.

intressant

(SvD)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det som förundrar mig mest under utredningen mot ungdomarna är att det stannar vid hemfridsbrott. Av mediarapporteringarna från rättegången verkar ungdomarna erkänna, eller i alla fall förnekar dom inte, andra brottsliga handlingar dom utsatt familjen för.

Om dom i det närmaste erkänt att dom prejat familjens son och ryckt upp dörrarna på deras bil under färd - skulle inte det rendera i andra brottsutredningar?

Samhället börjar se mer och grövre saker som "pojkstreck". Att ungdomarna inte förstår konsekvenserna av misshandel, hot och rån. Att dom blivit påverkade av diverse saker. Men sanningen är att ungdomarna mycket väl vet vad dom håller på med och dom vet att dom kommer att komma undan genom att spela dumma, ångerfulla och inte visste bättre.

Anonym sa...

Det är både sociala myndigheter och polisens skuld.
Men se på hur det ser ut idag. Man kan slå ned någon utan att något händer.
Förundersökningarna läggs ned samtidigt som dom skrivs. Det ska vara mycket alvarliga brott för att polisen ens ska bry sig.

Anonym sa...

Det här med civilkurage är en knepig sak som det skulle vara intressant att utreda. Det är nog snarst en allmän beteendemänsklig fråga. Att myndigheterna inte ser, eller väljer att inte se, är kanske ett mer specifikt svenskt problem. Har den blinda fläcken någonsin varit så stor?