torsdag 13 mars 2008

Spela inte falskt nu Mona Sahlin...

Mona Sahlin plockar fram stora känslobatteriet när hon talar om Försäkringskassan och hur kallt det blivit i Sverige. Glöm inte Mona Sahlin att det är socialdemokraternas kyla vi nu ser resultatet av. Framöver blir det kanske kortare sjukskrivningsperioder men å andra sidan satsas det stenhårt på rehabilitering av den som är sjuk. Man ska komma ihåg att de flesta inte behöver vara långtidssjukskrivna uatn klarar sig väl inom reglerna. För den som är riktigt sjuk kommer det nu att finnas goda möjligheter till rehabilitering framöver. Man blir inte bortglömd med ett utbetalningskort i handen varje månad. Det är bra att man inte blir det och det är också viktigt att fastslå att det finns flera steg i rehabiliteringskedjan och den slutar inte i en allmän ättestupa som det ofta framställs.


Jag tycker att det är väldigt obehagligt att spela på känslor som Mona Sahlin gör när hon tar upp det här med sorg till exempel och hänvisar till sin egen erfarenhet av saken dessutom. Att det ifrågasätts om sorg är en sjukdom handlar det om, inte om sorgen i sig. Ingen kan väl i förväg veta hur sorg kan ta sig uttryck - det kan ju leda till depression till exempel och då finns det en sjukdiagnos, eller hur? De flesta av oss vuxna har haft sorg någon gång i vårt liv, en del har upplevt det många gånger. Det tar olika mycket på oss och man kan inte säga att alla behöver vara sjukskrivna. Om det skulle behövas så finns det naturligtvis olika möjligheter. Jag tycker att utspelet här är rent skamligt. Försök inte att ta ut det här på att moderater eller andra i alliansen är okänsliga mot sorg. För så är det verkligen inte.


Det kalla samhället har socialdemokraterna varit med om att starta - läs detta från gårdagens Aftonbladet. Jag tycker att det är en mycket målande text som beskriver vad det hela handla rom.


"Platsen är noga utvald. Bland patienter och personal på vårdcentralen nere vid hamnen i Gustavsberg vill socialförsäkringsminister Ingela Thalén ta kommandot över de skenande sjuktalen.
Det är en fredagsmorgon i augusti 2002. Bara en månad återstår till valet.
På några år hade antalet sjukdagar fördubblats. Sjukskrivningar och sjukpensioner kostade 114 miljarder kronor om året. Det höll inte längre. Varken mänskligt eller ekonomiskt.
Regeringen Göran Persson hade kniven mot strupen. Ville de vinna valet krävdes hårdare tag mot de sjuka. Och Göran Persson ville vinna.
I Gustavsberg slog Ingela Thalén fast att sjuktalen skulle halveras på fem år. Socialdemokraterna vann och drev igenom de hårdare kraven. Alliansregeringen har fortsatt, bland annat genom att sänka ersättningen för långtidssjuka.
(Aftonbladet)
I dag är målet nästan uppnått. Staten har sparat miljarder."



Det finns också solskenshistorier och den här pågår just nu och är helt sann. Kvinna 53 år får lungcancer och diagnosen KOOL, opereras och skall efterbehandlas med cellgifter, tyvärr så kommer det en stroke emellan och hon blir för svag för att ta cytostatika. Hon är sjukskriven en längre priod och vill börja jobba. Hon samtalar med sin doktor, Försäkringskassan och jobbet. Det ordnas en ny tjänst och hon får arbetsträna och börjar så småningom jobba 25%. Hon får löneförhöjning med mer än 1800 kronor i månaden. Det går bra, hon ringde idag och berättade glädjestrålande att hon från och med 1 april ska börja jobba halvtid igen...


Om inte alliansen hade satt fart på rehabiliteringsmöjligheterna så hade hon kanske fortsatt att vara sjukskriven för att sedan bli sjukpensionär. Det ville hon inte och nu kan hon jobba och hon är lycklig. Det går inte att generalisera och säga att alla förändringar är av ondo. Men det är klart om man samlar allt elände på en sida så ser det förskräckligt ut.

Att sedan vissa handläggare på Försäkringskassan behöver utbildning i empati är kanske en annan sak. Men det gäller dessvärre lite här och var i samhället och är något som man måste göra något åt.

(Aftonbladet)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Sossarna startade det och moderaterna slutför det! Same shit. Jag är sjukskriven och någon rehabilitering har jag inte sett röken av. Och det är jag inte ensam om. Speciellt inom psykatrin vilket jag tillhör, den budgeten ska väl snarare bantas så att alla skattesänkningar kan genomföras.

Mary X Jensen sa...

Det bästa är att du nu kan kräva rehabilitering. Häng på där.

Vad jag har förstått så kommer det att ske satsningar inom psykiatrin nu. Det är verkligen på tiden. Kräv det. Det verkar ha blivit mer fart nu.

Anonym sa...

Nej, det blir inte mer satsningar på psykiatrin. Det blir neddragningar på 30 miljoner kronor. Åtminstone stod det så i DN 6/3.

Mary X Jensen sa...

Neddragningen gällde väl inte totalen? Det handlar väl bara om omfördelning av medel.

Man satsar på nollvisioner och allt möjligt vad det verkar. Jag hoppas verkligen det - Psykiatrin är så oerhört viktig.