fredag 14 mars 2008

Dessa IP-nummer...

Förvisso ska inte internetleverantörerna kunna stänga av abonnemang som tidigare varit på tapeten men för övrigt så är det fritt fram att lämna ut IP-nummer. Visst ska upphovsrätten respekteras men till vilket pris? Att angiveri ska tillåtas? Eller att man inte alls bryr sig om den personliga integriteten? Den senare måste väl ändå vara bra mycket viktigare än att skydda musik- och filmbranschen? Upphovsrätten kanske i stället borde moderniseras, varför sitter den frågan så långt inne?

Sen kan man verkligen undra varför damerna Ask och Liljeroth gått på niten om IP-nummer som inte på något sätt är ett säkert bevis för att man sätter dit rätt person. Det är nästan patetiskt, för någon tekniskt kunnig måste det väl ändå ha funnits i kretsarna kring regeringen i denna fråga. Som kunde förklarat hur IP-nummer fungerar. De riktigt stora nedladdarna har andra tekniker och metoder och andra är tekniskt kunniga och kringgår problematiken. Vi kommer snart att se att faster Agda åker dit medan Busen lugnt och fint sitter på parkbänken utanför hennes hus och laddar ner det han vill ha via hennes internetuppkoppling. Det är amatörerna och de oskyldiga som kommer att åka dit.

"Idag är upphovsmännen i princip helt hänvisade till att polisanmäla upphovsrättsintrång på internet. Polisens och åklagarens verksamhet har visserligen förbättrats genom ökad utbildning och specialisering. Men det är inte rimligt att hela detta ansvar ska ligga på polis och åklagare." (Ask&Adelshon Liljeroth i SvD)

Det är väl absolut rimligt att det är just polis och åklagare som ska ha sitt ansvar och stävja brottslighet. Polisen ska utreda brott, inte käranden i målet. Polisen hade kanske behövt mer resurser? Det känns inte bra det här.

Det i alla fall vissa restriktioner så det blir inte helt fritt fall. Rättighetsinnehavaren måste presentera bevisning och information får inte lämnas ut utan domstolsbeslut, missbruksregler kommer till, den som är anmäld ska få veta det i sinom tid, utvärdering ska ske efter tre år.

Samtidigt menar man att det ska till samtal med branschen så att den kommer att arbeta för att fortsätta utvecklingen av "lagliga, innovativa och användarvänliga metoder". Märklig ordning och lycka till. De har redan lurat er, så varför skulle de göra som ni vill nu? Men å andra sidan ni har makten att ändra på saken.

Integritet är ordet för mig, det viktigaste. Var tog respekten för den vägen? Upphovsrätten är också viktig, men utformningen av den kunde man ha funderat mer kring. Det sägs också - om upphovsrätten används för att skydda föråldrade affärsmodeller blir det svårt att försvara den. Den har ändrats förr. Men släpper vi på den personliga integriteten så blir det svårare att fixa till när den börjar missbrukas.

Många har bloggat om detta nu och mycket har skrivits tidigare. Johanna har synpunkter, Claes Crantz menar att alliansen säljer ut svenska folket, så här skriver Emma. Om sveket mot fildelarna skriver Christian Engström.

Uppdatering: Ny Teknik, IDG, IDG, SvD, Basic Personligt, Pär Ström, Mina Moderata Karameller, Claes Krantz, Peps, TV4, Ny Teknik, Sydsvenskan, Ekonominyheterna, Jinge, Roland Orre, Styrka 10

Nåväl det kunde varit värre, hela Renforsutredningen blev inte verklighet som tur var...


intressant

(SvD)

(DN)

(Aftonbladet)



Vad tycker andra bloggare: , , , , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

"medan busen lugnt laddar ner via de oskyldigas Internet uppkoppling" ha ha ... De enda busarna här är stavas ALLIANSEN,de har ju snart snott allt som går att sno ha ha ....

Pelle

Mary X Jensen sa...

Upphovsrätten kanske i stället borde moderniseras, varför sitter den frågan så långt inne?

För att sverige idag är en lydstat under det fascistiska USA (korporativism i Mussolinis tappning) som egentligen styrs av de största företagen. Varken mer eller mindre, punkt.

//steelneck

Anonym sa...

Med hjälp av IP-numret, så kan man bli avslöjad av tex olika organisationer, tex antipiratbyrån, om man exempelvis laddar ner olagligt material.

Det finns anonymitets-tjänster som förhindrar att Din "adress" (dvs IP-numret) går att spåra. Tex Relakks eller Dold.se.

om Relakks (länk till intervju)

Jonas Birgersson, som har hand om Relakks-tjänsten, intervjuas av Thomas Crampton. I denna korta video/intervju får man en bra inblick i hur Relakks fungerar och varför grundaren tycker att Relakks behövs: Länk till videon: http://light.vpod.tv/?s=0.0.201364

Mary X Jensen sa...

Ja detär precis det som blir konsekvensen, den som kan skyddar sina IP-nummer och kvar att övervaka blir den som inte vet hur man gör och till och med ovetande lånar ut sitt IP-nummer till mer nogräknade. Därför är just IP-nummer idén så dum...