söndag 6 april 2008

Kamerövervakning överallt...

I det korta perspektivet kan man tycka att det vore skönt att gangstrar som söver ner folk i husvagnar utmed europavägarna fastnade på kamerabilder så att polisen kunde haffa dem snabbt och effektivt.

I det lite längre perspektivet är det riktigt läskigt med kameraövervakning, ty det är inte bara bovarna som hamnar på bilden utan även alla andra som det inte på något sätt finns anledning att fotografera. När fru Nilsson plötsligt upptäcker att det är ostädat på den officiella toaletten väljer att ge sig ut i buskarna och samtidigt behöver kolla om det finns några kameror i närheten är det inte riktigt lika kul. Än värre är att man kan hamna på bild med byxorna nere. Hur kul på en skala? (det är väl bäst att jag tillägger att jag nu drog ut svängarna ordentligt här ;-).

JK är inte heller så förtjust i all kameraövervakning och överklagar nu ett par beslut om sådan övervakning för att föra frågan i regeringsrätten för att få fram ett principbeslut.

Det handlar om den personliga integriteten och hur mycket vi ska acceptera att bli övervakade av kameror och annat. Vägverket tycks vara den myndighet som fullständigt snöat in just på kameror. Överallt ska det filmas och plåtas och lagras bilder på oss. Vi vet redan idag att Vägverket säljer våra adresser, tänk när de börjar sälja bilder av oss. Eller våra reserutter som de lätt kan följa med sina kameraregistreringar. Vem vi har rest med kan också vara av intresse för andra. Själva kanske vi vill hålla det för oss själva. Det är en obehaglig framtidsbild.

Att motverka brott kan man kanske tänka sig att göra på annat sätt. Som att fundera över hur man planerar och bygger. Framförallt kanske den husvagnsägare som ställer sig på en obevakad parkeringsplats långt bort från samhällets trygga belysning kan få ta sina konsekvenser. För egentligen är det väl ganska korkat att parkera på ett ställe där man borde kunna räkna ut i förväg att det finns en risk för att man kan bli utsatt för brott.

"Men JK anser inte att brottsligheten i Snapparp är så stor att det är motiverat med övervakning. 2005 inträffade sex incidenter. Det är en livligt frekventerad rastplats där trafikanter vilar upp sig. Riskerna för integritets­intrång ökar när bevakningen innebär att bilder spelas in och bevaras.

–Integritetsrisken är påtaglig, skriver JK, som också ifrågasätter om inte polisen kan vidta andra åtgärder för att minska brottsligheten. Han är också kritisk till att Vägverket inte utvärderat ett ­tidigare tillfälligt tillstånd vilket förutsattes i beslutet."

Klok karl den där JK. Vägverket tycker jag att man ska hålla ögonen på. De tycks på sitt sätt ha lika lite till övers får våra personliga integritet som underhållningsbranschen har när det gäller fildelning över internet. För båda är det helt OK att övervaka ALLA, skyldig eller ej. Det är rent otäckt.

Vägverket är på väg att bli värsta kontroll- och övervaknignsinstansen det måste stoppas det också på något sätt. Ska inte de bygga vägar?

(SvD)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Vem behöver alla dessa bilder?

Inga kommentarer: