onsdag 30 april 2008

Kan gränsen för det privata gå där tredje man blir inblandad...

Läser både här och där om den lilla flickan Englas begravning. Föräldrarna vill att den TV-sänds och SVT har tackat ja.

Vill vi vara med om detta, är det rätt. Var går gränsen för det privata undrar många. Ja, det finns verkligen anledning att fundera över det. Transparensen på internet tar sig hela iden nya vägar. Som Martin Jönsson skriver, folk har sex, super sig fulla, skriver "personliga" brev till chefen via internet. Lägger ut bilder på hemmet och samlingarna samtidigt som de delar ut sin almanacka så att gangstrarna kan se när de inte är hemma.

Personlig men inte privat är min egen filosofi och nog kanske det kunde vara en riktlinje för flera. Ty möjligheterna att exponera sig är oändliga. Det trista och det som känns mest olyckligt är när det blir underhållningsvärde på det privata, typ TV4-programmet Rent Hus, där folk som uppenbarligen inte har förmåga att ta rätt på sig själva blir uppmanade att städa av två rekorderliga fruntimmer. Det hela får löjets skimmer över sig när en kille för att träna sig att gå till soprummet behöver lägga upp alla sina 220 (approx) gamla mjölkpaket i ett mönster på gården och sedan stega runt och därefter slänga dem i en container. Vilken terapeut var inblandad i det tipset? Varning på stan säger jag. Om han åtminstone fått lära sig att vika ihop paketen...

Nåväl om Englas föräldrar vill göra hennes begravning till något officiellt så är det som Martin Jönsson säger - det är svårt att ha synpunkter. Det finns många aspekter. Det kan bli helt rätt, men det kan också bli väldigt fel. Jag kommer förmodligen inte själv att titta. Att tända ett ljus som en symbolhandling klockan 21.00 på utsatt datum var OK, men sedan att bjuda in till begravning via TV kan bli för mycket. Tänk om ingen tittar...

Medier har ett enormt stort ansvar för sina handlingar, det borde diskuteras mer... I det här fallet är det i alla fall SVT - tänk vilket spektakel om det varit någon av de kommersiella kanalerna med Fonus, och läkemedels- och bankreklam mellan psalmerna.

Men det är föräldrarna som måste bestämma...


(SvD)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag tycker mer och mer att detta liknar en falskflaggad operation i syfte att skapa opinion för något som annars aldrig hade accepterats. En smutsig byk.