fredag 23 maj 2008

Hade det här fungerat med signalspaning?

Är han en terrorist, tvåbarnspappan som misstänks för attentatet mot kärnkraftsverket i Oskarshamn? Eller är det 53-åringen som hade en plastkasse med sprängämne på att dömas som en terrorist? Hade detta kunnat undvikas med FRA:s signalspaningsmöjligheter, hade man då i förväg vetat vad som skulle hända i Oskarshamn och kunnat förhindra det?

Terrorgärningar kommer inte bara utifrån uppenbarligen. Varför ska det då läggas resurser på att avlyssna min telefon och mina rörelseer på internet? När det visar sig att det "nära" inte fungerar. Rutinerna om att anställa någon som inte borde varit anställd på säkerhetsklassat jobb har uppenbarligen inte fungerat i Oskarshamnsfallet... Det ger en känsla av att resurserna borde läggas på finliret, inte på "spray and pray"-metoden som innebär att alltid fastnar det något, kanske, och alla blir inblandade vare sig det är nödvändigt eller ej.

Oscar Swartz menar att frågan om FRA-lagen är busenkel - Säg NEJ!!!

"Egentligen är frågan om FRA-lagen busenkel. Den spontana reaktionen är korrekt. Om vi hör om ett land vars regering säger att nu skall de låta sin underrättelstjänst få direktledningar in i alla telefonväxlar och internetväxlar så att de kan avlyssna all kommunikation i landet, vad skulle vi säga? Helt inkompatibelt med västerländsk frihet och demokrati! Sånt gör de i diktaturer! Aldrig aldrig i Sverige!" (Oscar Swartz)

Hos Christian hittar jag Europeiska konventionen om mänskliga rättigheter. Läs själv och fundera över vad det står där. Är det förenligt med den nya lagen om signalspaning? Spana kanske man måste göra, men ta och fundera kring det här ett varv till.




(SvD)

(Aftonbladet)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Naturligtvis beror problemen på bristande signalspaning. Om det bara hade varit riktigt utbyggt hade vakterna känt till att hans tjej både blekte håret och använde nagellackbortagningsmedel med aceton (vilket verkar vara den troligaste förklaringen till TAPT-spåren), så vakterna hade redan varit införstådda med att de skulle hitta spåt av TAPT. Det riktiga skulle naturligtvis vara att de hade haft kameraövervakning hemma så de hade kunnat bedömma hur mycket blekmedel och aceton som skulle reagerat så man kunde ställt gränsvärdet rätt.

Anonym sa...

Det svenska mindervärdighetskomplexet i all sin nakenhet. Man vill så gärna leka med de tuffa killarna och då gäller det att vara påhittig. Minkar blir ubåtar, nessesärer blir bomber och terrorattacker etc. Det platsar utanvidare i vilken serieblaska som helst, typ SVD. Utländska medier får än en gång gratis underhållning av det lilla töntlandet i norr.