lördag 14 juni 2008

Sällan man tycker om att gå emot sina egna...

Uppdatering: Thomas Gür har skrivit en intressant artikel om att ta ställning för sina åsikter även när det tar emot. Läs den.
'''''''''''''''''''''

Ibland är det nödvändigt att säga ifrån rejält och det är när man känner sig uppenbart lurad. Läser moderatens Karin Enströms inlägg på SVT opinion där hon skriver att det är en utbredd missuppfattning att Försvarets Radioanstalt (FRA) kommer att sitta och läsa alla våra privata mail.

Det är väl ingen som tror att FRA kommer att sitta och läsa mail och lyssna på vårt snack i telefonerna. Inte till att börja med i alla fall. Men nu öppnas möjligheterna för att göra det och det är ett stort intrång i den personliga integriteten. Förstår inte Karin och andra hur internet fungerar rent tekniskt? Jag har svårt att tro det när jag läser hennes och flera andras inlägg.

I lagen finns det en massa fina bestämmelser om vad som får göras eller inte får göras och det är också det som hela tiden talas om från politikers sida nu.

"Med den lagstiftning som vi föreslår får signalspaning inte riktas mot en viss individ och definitivt inte gälla kommunikation mellan personer i Sverige." (Karin Enström)

Grejen är den att det inte går att skilja på den kommunikation som pågår mellan personer i Sverige och någon annanstans. Det är en grov missuppfattning. Ett meddelande delas upp och skickas i delar härs och tvärs mellan olika servrar på internet för att slutligen landa hos adressaten. Meddelande via internet fungerar inte som ett brev på posten som har ett eget kuvert, kanske med utländskt frimärke på så att det är lätt att avgöra varifrån det kommer.

Läs internetexperten Patrik Fältströms inlägg om detta. Det går helt enkelt inte rent tekniskt att separera svensk och utländsk trafik på internet. Han om någon vet vad han pratar om, eftersom han i princip har varit delaktig i utvecklingen av internet i världen från allra första början, alltså inte bara i Stockholm. Han om någon vet hur det fungerar, lyssna på honom. Det finns inga landsgränser. Det finns inga omslutande kuvert som talar om varifrån något kommer eller vart det ska. Man måste kolla. Där har vi problemet.

Lagen är inte bra som den är skriven. Det blir uppenbart när de som försvarar den kommer med lugnande argument som att den inte handlar om oss svenskar som privatpersoner, visst gör den det, i hög grad. Kanske att det inte är avsikten idag att avlyssna vår kommunikation. Men det är en absolut konsekvens av den här lagen, den ger dessa möjligheter. Det finns alltid människor som tar chansen och är kreativa när det finns möjligheter att använda databaser för att få fram uppgifter av allehanda slag.

Tänk så här: Vår kommunikation har förflyttats från vanliga meddelanden via Posten in på internet nu. Så det är så som meddelanden ska betraktas, nu också. Brevhemligheten ska gälla. Tro mig det är nog många meddelanden med tvivelaktigt innehåll som passerat via Postens kanaler under åren och de har inte fått öppnat försändelser annat än i verkligt specifika undantagsfall. Men utvecklingen går så snabbt säger ni...

Nåväl man måste ha med lite perspektiv och tänka på Postens eller kanske meddelandets historia. Sedan 1600-talet har brevhemligheten funnits och fungerat. Över stock och sten har brevbärare farit runt med post, tåg, båt, taxi, cykel, flyg och nu internet. Sigill och igenklistrade kuvert har gällt. Sigill brutna av annan än adressaten förekom kanske, men då var det en djup brottslig handling. Alla vet det, nästan med modersmjölken, att man inte får öppna annans post. Det kan ge fängelsestraff. Var det något särskilt hemligt och viktigt användes kurir. Det är väl just det som kommer att hända idag också. Kurirer kommer att förmedla meddelanden med skumma avsikter. Varför skulle den med "gråa" avsikter välja att fastna i FRAs nät. Det är klart att de förflyttar sin verksamhet eller krypterar den på olika sätt. Sådan utrustning finns och kan köpas av vem som helst för några hundralappar. Det går att "justera" det mesta till sin egen fördel. En vanlig Svensson kanske inte gör det, men var säkra på att den som vill illa har koll på sina kanaler.

Jag är övertygad om att vi måste ha kontrollmekanismer som håller koll på eventuella IT-attacker från främmande makt. Men det betyder väl inte att ALLA ska avlyssnas? För det är det de handlar om nu. Kanske inte rent bokstavligt, men att en regering en skapar möjligheten att skapa databaser av detta gigantiska mått ger i sin tur enorma möjligheter för den som vill kontrollera oss. Det behöver inte vara regeringens avsikt, men vem vet vad som kommer härnäst.

Minns ni vilken diskussion det blev med PKU-registret i samband med mordet på Anna Lindh. Det var ett register som man absolut under inga omständigheter skulle använda till annat än forskning. Men se det visade sig kunna vara användbart i andra sammanhang. Det går aldrig att ge några garantier.

De flesta vet att det är svårt att stänga en kran som saknar packning. Det borde regeringen fundera över extra starkt nu. Det finns väl egentligen ingen anledning till att det är så viktigt att den går igenom just nu. Eller gör det det? Då vill vi veta det.

"Försvarsunderrättelseverksamhet skall bedrivas till stöd för svensk utrikes-, säkerhets- och försvarspolitik samt i övrigt för kartläggning av yttre hot mot landet. I verksamheten ingår att medverka i svenskt deltagande i internationellt säkerhetssamarbete." (jag knyckte citatet från Zac men det står i lagförslaget).

De som arbetar på FRA är inga dumbommar det ska man inte förledas att tro. Snarare tvärtom. De vet vad det här handlar om, de vet hur internet fungerar och de skulle kunna förklara för våra riskdagsledamöter. (ja det är en freudiansk men medveten felskrivning). Men på FRA har man valt att vara tysta, för de vet att vi har rätt med det här att det inte tekniskt går att urskilja vad som är kommunikation mellan svenskar eller andra utan att kolla. De vill sätta igång sitt arbete och använda sin nya superduperdator. Även om det står i lagen att sådan post ska förstöras så undrar jag ändå vad man skulle göra om det var så att FRA såg att två svenskar (behöver inte bara komma från Uppland numera, det vet alla) har en privat korrespondens som skulle hota rikets säkerhet av någon anledning. Skulle den förstöras då? Skulle inte lockelsen vara väldigt stor att spara den. Idag anklagas FRA för att olagligt spara uppgifter om individer. Sant eller ej? Möjligheterna med den nya signalspaningslagen öppnar för oändliga möjligheter i den vägen trots allt.

"På tisdag ska riksdagen beslutar om huruvida FRA får avlyssna mer än trafik i etern, inklusive satellittrafik. Regeringen vill att spaningslagen också omfattar kabelbunden trafik för bland annat internet, e-post och faxmeddelanden." (DN)

Undra på att man känner oro och inte tycker att det här bara är en fråga för partilinjen, ty partigränserna har sprängts och det här gäller inte partipolitik, det gäller människosyn. Maud Olofsson blir kritiserad av de sina, Fredrik Reinfeldt av bland annat mig men också av andra moderater. Folkpartiet är också kluvna.

De enda som är glada är vänsterblocket för de gillar splittringen i borgerligheten och kommer säkerligen använda sig av taktik för att ställa till så mycket oreda som möjligt i Riksdagen för att få regeringen att framstå som de skummisar de själva egentligen är, glöm aldrig var det ursprungliga förslaget kom i från, socialdemokraterna. Så hur socialdemokraterna än röstar så kommer de att klappa händerna, för de kommer aldrig att ta bort en lag som de själva är ursprunget till, de kommer bara att vara tacksamma att de själva slapp att införa den.

Det enda rätta är att regeringen drar tillbaka förslaget och inte handlar i prestigeaffekt nu. Det vore så olyckligt.

Det finns en man som kan avgöra det här... och då går han ur det hela som en vinnare...

(intressant)
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

(SvD) - bloggosfären är i uppror menar Svenskan. Ja, det kan man lugnt säga. Traditionell media har varit ganska tysta men kommer nu på slutspurten. Det är en intressant symbios det här, hur det ena föder det andra. Det är synd att det finns de som bara ser motsatsförhållandet när det egentligen är ett samarbete utan all jämförelse, visserligen inte kontrollerat från början men det trattas trots allt ner till ETT ämne. Ojoj - jag ser fram emot valrörelsen. Då har vi tränat upp oss ordentligt och inget parti kommer undan med slarv... Vare sig våra egna eller andras.

Alla bloggare då. Nu har listan blivit lång och den som kommer på ett bra sätt hur vi ska kunna skapa en smart länklista som är aktuell på alla inblandade får en guldstjärna. Idag knycker jag min lista från Emma som varje dag kört en loggbok över händelserna kring FRA-lagen. Glöm inte att läsa kommentarena i bloggarna de kan vara minst lika intressanta som inläggen. Emma har förresten knyckt listan från Rick. Ingen orkar läsa alla länkar förmodligen, men det ger en bild av engagemanget, eller hur?


nlägg från det senaste dygnet jag läst med särskilt intresse: Oscar Swartz, Onsdag, Rick Falkvinge, Gardebring, Henrik Alexandersson, bloggen Bent, Per Ankersjö och Mina Moderata Karameller.
* * *
Eftersom jag haft lite tidsbrist, snodde jag denna oerhörda lista från Rick Falkvinge och som inte ens den täcker alla de som bloggat de senaste två dygnen om FRA:
Stationsvakt, Gester…med ord, Alesia Goncharik, Bäst på internet i dag, Sassas samlade svammel 2, the real mymlan, Hanna Wagenius, Conjoiner, hyperdrive.se, Bloggen Bent, Svensson, Bloggen Bent igen, Mina Moderata Karameller, Radikalen, Syrrans Granne, Stockholm enligt Ankersjö, Jinges web och fotoblogg, Peter J Olsson, Bloggen Bent #3, Beta Alfa, Stationsvakt igen, Alliansfritt Sverige, Blogge Bloggelito, liutas.blogspot.com, Alter Ego Resonerar, Stationsvakt #3, Gester…med ord igen, Alesia Goncharik igen, Bäst på internet i dag igen, Sassas samlade svammel 2 igen, the real mymlan igen, Hanna Wagenius igen, Conjoiner igen, hyperdrive.se igen, Bloggen Bent #4, Svensson igen, Bloggen Bent #5, Mina Moderata Karameller igen, Radikalen igen, Syrrans Granne igen, Stockholm enligt Ankersjö igen, Jinges web och fotoblogg igen, Peter J Olsson igen, Bloggen Bent #6, Beta Alfa igen, Stationsvakt #4, Alliansfritt Sverige igen, Blogge Bloggelito igen, liutas.blogspot.com igen, Alter Ego Resonerar igen, Sagor från livbåten, Conjoiner #3, Framtidstanken, Hultins tankegång, Den Liberala Misantropen, Den Liberala Misantropen igen, Caught in the act, Opassande, Blogge Bloggelito #3, Art of Work, Trottens Betraktelser, emretsson.net, Rick Falkvinge (pp), MXp - Missional Experiences, Johan Ingerö, Johan Ingerö igen, Bloggen Bent #7, Alter Ego Resonerar #3, Opassande igen, Bloggen Bent #8, Dyslesbisk, Leiph Berggren, Svensson #3, Mina Moderata Karameller #3, Den Liberala Misantropen #3, No size fits all, Dexion, djävulskattungen, Conjoiner #4, Dexion igen, Caught in the act igen, deep.edition, Alter Ego Resonerar #4, djävulskattungen igen, WitchBitch, Henrik Sjöholm, Herr Klokboks Kollektion, Mina Moderata Karameller #4, Neo Blog, Tomas sida, andra sidan, Ögonblick i norr, Poet OnTheRun, Rick Falkvinge (pp) igen, Syrrans Granne #3, Drottningsylt, Dexion #3, Magnus Andersson, Erik Laakso, Opassande #3, W för Wabbit, Dexion #4, Det Progressiva USA, Hultins tankegång igen, fristedt.org, Peter Karlberg, Enligt Min Humla, Alliansfritt Sverige #3, Peter J Olsson #3, Bloggtidningen, Trottens Betraktelser igen, Bloggen Bent #9, Gabrielles blogg, Rick Falkvinge (pp) #3, Maria Ferm, Björn Wadström - ettan, fristedt.org igen, Eva-Lenas blogg, Hanna Wagenius #3, Rick Falkvinge (pp) #4, Loci.se, Den osynliga bloggen, Johan Ingerö #3, Sundevall, Steve Lando, Syrrans Granne #4, Alter Ego Resonerar #5, Resursbloggen, bios politikos, Magnus Andersson igen, Framtidstanken igen, Global Viking, Mina Moderata Karameller #5, Leiph Berggren igen, Blogge Bloggelito #4, Fredrich Legnemarks blogg, Johan Ingerö #4, Drottningsylt igen, Enligt Min Humla igen, Wilhelm Raab, Syrrans Granne #5, Världen utanför mitt fönster, Trottens Betraktelser #3, Erik Laakso igen, Lennart Regebro, Johan Ingerö #5, Johan Ingerö #6, Johan Ingerö #7, Johan Ingerö #8, Klocklös i Tiden - Freudianska fel…, Vem i helvete … ?!, Alliansfritt Sverige #4, Bloggen Bent #10, Hultins tankegång #3, Beta Alfa #3, Alliansfritt Sverige #5, Alter Ego Resonerar #6, Kulturbloggen, Johan Ingerö #9, Tomas sida igen, Basic personligt, Röd Libertarian, Med fingrarna i ekorrhjulet, Bloggen Bent #11, Stationsvakt #5, Alter Ego Resonerar #7, Dexion #5, Enligt Min Humla #3, Loke - Kultur & Politik, Hultins tankegång #4, Perskull’s tankar om världen, Alter Ego Resonerar #8, Opassande #4, ArvebroMörck, Lennart Regebro igen, deep.edition igen, Attila, Bloggtidningen igen, Dumheterna, Besserwissings blogg, Federley, Herr Klokboks Kollektion igen, Peace, Love and Capitalism, WitchBitch igen, Basic personligt igen, Erik Laakso #3, Henrik Sjöholm igen, Rick Falkvinge (pp) #5, Sanna Rayman, Tomas sida #3, Mothugg, Mina Moderata Karameller #6, Radikalen #3, Lakes lakonismer, Opassande #5, Erik Laakso #4, Caught in the act #3, Lakes lakonismer igen, Biology & Politics, Trottens Betraktelser #4, Bloggtidningen #3, Ryggraden, Lakes lakonismer #3, Loci.se igen, Tommy K Johansson

2 kommentarer:

Alter Ego sa...

Själv har jag gjort en separat sida, (integritet) där jag lägger in de inlägg jag skriver kring fra.

Man hinner ju omöjligt läsa alla andras kloka tankar kring ämnet, så det vore önskvärt om fler gjorde likadant. Tänk att samla ihop alla dessa sedan. Det skulle bli en 'bok' tjockare än bibeln.

I övrigt har jag märkt hos mig att denna massblogglänkning över andra bloggare hamnar mer och mer i spamkorgen. Tror det beror på att man länkar till flera inlägg från samma bloggare

Mary X Jensen sa...

Jag måste också börja sortera,men jag är typen som har allt på skrivbordet, "american stew" brukade min gamla svärfar kalla det.

Jag funderar också på det här med länklistorna. detblir dubletter och konstigt. Vissa lägegr ju bara upp länkarna utan att skriva något själv också. Det är konstig för de finns ju på Knuff.

Än har vi att lära oss en del om organsiationen. Kanske att Johan L har något på gång. Han är ju en klurig typ ;-)