söndag 15 juni 2008

Statligt ägda bolag flyttar utomlands på grund av FRA-lagen...

Vi är många bloggare som skrivit om FRA på senaste tiden. Framtiden med en tillåten avlyssning av hela svenska folket ter sig mörk. Det är inte bara terrorhoten utifrån regeringen ska vara rädda för. Nu finns det ett reellt hot inifrån också, missnöjda väljare. Det blir mer och mer uppenbart. Många skriver och ger luft åt sina åsikter mot lagen, framförallt är det många som läser och tycker. Andra ser det här som världens chans att trycka till den borgerliga regeringen.

Socialdemokraterna har tydligen idén att kalla den moderatledda regeringen för "överheten". I och för sig så tror jag inte att det är ett ord som används längre och de unga röstarna vet nog knappt vad det betyder. Men för oss som varit med ett tag så hör vi hur spottet av förakt sprutar ur mungiporna på socialdemokrater när de försöker hetsa grupper mot varandra. Men drivs FRA-lagen igenom kommer kanske begreppet att få en återfödelse?

Jag fann en mycket intressant blogg igår skriven av Erik Svensson som är professor i Zoologisk Ekologi påLunds Universitet. Han rekommenderar filmen De andras liv som skildrar det östtyska övervakningssamhället och de metoder staten använde sig av emot sina medborgare. Stasi ägnade sig bland annat åt totalavlyssning av allas telefoner. Det är väl inte en sådan värld vi vill ha? Idag handlar det om moderna kommunikationsmedel som internet, men likväl handlar det om en massavlyssning av "folket", Andersson, Pettersson, Lundström och jag. Det känns upprörande och skakande att en svensk regering vill införa en lag som skapar sådana möjligheter. PJ Anders Linder ger ett skrämmande scenario i sin krönika i dagens SvD.

Avsikten med den nya FRA-lagen är säkert god och man siktar säkert in sig på det som kallas yttre terror och självklart är det problematiskt när kommunikationen förflyttas från gammal teknik (radio) till internet. Men glidningen över till nya användningsområden sker alltid steglöst. Vi är inte mer än människor med allt vad det innebär. Så fort det kommer ett övervakningsverktyg i någons hand så skapas möjligheter till mera. Man kan ha hur goda avsikter som helst från början men vad är det som säger att alla har det. Lagen står över oss alla och ger den möjligheter så kommer de att användas. Ingenting talar emot det påståendet. Alla borde ha diskussionen om PKU-registret i åminne. Avsikterna med sekretessen var goda men användbarhetsmöjligheterna tog över av annan god sak. Att lösa mordet på Anna Lindh.

Telia Sonera har redan flyttat servrar från Sverige för att skydda de finska kundernas integritet. Telia Sonera!!! Ett delvis statligt ägt företag!!! Google tänker inte placera några servrar i Sverige om lagen går igenom. (Missa förresten inte Emmas sköna tankar kring hopslagning av Google och FRA.)

Betyder den här lagen också att utländska företag inte kommer att vilja investera här eller göra affärer med oss? Vad betyder det i nationalekonomiska termer undrar jag? Försvinner jobb undrar Sanna Rayman. Det påstås att FRA redan, innan lagen trätt i kraft, avlyssnat affärsmäns telefontrafik. Om det är sant så kan vi inte lita på FRA menar Peter J Olsson.

När socialdemokrater vill hetsa grupper mot varandra (känns det inte väldigt omodernt?) så tror jag att det är en motsatt taktik som går hem i stugorna numera. Det handlar om att ena över gränserna i stället, inte vi och dom, utan vi. Detta går om man tillåter det och har inte minst märkts under de diskussioner vi har om FRA-lagens vara eller inte vara. Missnöjet går rakt igenom partigränserna och vi samverkar som aldrig förr. Det om något säger väl hur viktig den här frågan är för oss människor. Nu är det inte partipolitik som gäller utan allas vår rätt till ett privatliv, det är en totalt övergripande fråga.

Lex Orwell har lagen börjat kallas i folkmun. En del av oss har läst boken och bloggaren Stationsvakt har länk till filmen på sin blogg. Det kan vara nyttigt att se den filmen. Boken kan man ladda ner om man vill läsa den. Upphovsrätten har upphört så det är helt i sin ordning.

Däremot hör man nästan ingenting från dem som är för genomförande av lagen. Det är en obehaglig tystnad. Jag kan förstå att man avvaktar in i det sista, men jag hoppas att det inte är styvnacken som råder i den här frågan. Det vore förfärligt. Verkligen förfärligt. Det är inte lätt att vara moderat idag. Henrik Sjöholm undrar hur man tänker, vill inte regeringen ha förtroende i nästa val? Jag undrar också det mest hela tiden numera. Sverigedemokraterna har passerat riksdagsspärren. Var det så vi ville ha det? Inte jag i alla fall.

En USA-svensk förundras och skriver
"Den frihetsälskande Moderatledda regeringen med frihetsikoner som Fredrik Reinfeldt, Jan Björklund och Maud Olofsson, som alla påstår sig värnar för friheten håller på att nedmontera den svenska demokratin genom att införa en nästan exakt kopia av George Bushs spionsamhälle i Sverige!"

HAX skriver
"Och det är obehagligt att se hur de borgerliga ledarna försöker tysta och trycka ner alla avvikande åsikter om detta i sina respektive partier. De som manar till sans och besinning utmålas som naiva idioter som riskerar vårt lands säkerhet. De som står upp för individens rätt och frihet blir utskällda och hotade."

Det är precis samma tankar som jag själv har. Hur kunde det bli så här? Jag vill ha tillbaka min politiska tilltro...

Unge moderaten Edvin vädjar också. Men kan man hoppas på att någon vågar gå emot chefen. Vi kan alltid önska att chefen lyssnar och ändrar sig det är han som har mest att vinna på det idag. Man kan i alla fall få drömma.

(intressant)
(DN)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Tankar vid sidan om, dock inte mindre viktiga:

Det går faktiskt inte att utesluta länkar till andra bloggar även om vi hade en diskussion om det här massbombandet av länkar. Hos Alter Ego igår. Med Blogge idag, vi två är överens om att det är viktigt just nu med många länkar. Men att det kan vara idé att veta vad man länkar till och inte bara kopiera andras länklistor precis hur som helst. Men man vill ju vara generös och hjälpa andra att komma fram, dessutom är det en service till läsaren. På Knuff hittar man dock de flesta som skriver om FRA-lagen just nu.

Särskilt perosnligt tack till Badlands Hyena som idag kallar mig och andra mogna damer
för ungdomar (var nu Svensson kom in i sammanhanget vet jag inte - jämlikhetsaspekt kanske, han är ju karl vad jag vet). Jag vände på spegeln och log för mig själv. Det gör säkert de andra "ungdomarna" också. Men vad menas med tandlös?

OK Blogge jag tar din lista ;-). Ja, jag har läst alla.
Mer om FRA det senaste dygnet (snodd från Emma och något utökad): Creativedirector.se, Demofon, Piece of the mind, Fridholm, Isobel Hadley-Kamptz, Dexion, Blogge Bloggelito, Bloggen Bent, Thomas Tvivlaren, deep.edition, Johan Ronström, Henrik Alexandersson, Svensson, Drottningsylt, Erik Hultin, Mina Moderata Karameller, ProjO, Herr Klokbok, Felten fabulerar, andra sidan, I huvudet på Svenssons, Åsiktstorped, piratjanne, Seo-Sem, Ur Hjärtat, Nalles tankar från roten, Alter Ego, Christian Engström, Tantrablog, Loci.se, Badlands Hyena, Den osynliga bloggen, Free and thinking.

4 kommentarer:

Alter Ego sa...

Skrev på fel inlägg,
antar att det är fler än jag som inte kommer in på knuff etc.

Har du fått något svar av Johan?

Gun Svensson sa...

Du är en äkta pärla!

Jörgen L sa...

Måste rekommendera ett par inlägg på Sebastian Bey's blogg. Han sysslar med såna här frågor på universitetsnivå, har en fil.kand. i statskunskap och i underättelseanalys. Han sågar förslaget kraftigt och inte bara utifrån integritetsaspekten, utan för att det är ett dåligt och naivt förslag i sig.

http://www.sebastian.bay.se/2008/06/15/om-fra-lagen/
och
http://www.sebastian.bay.se/2008/06/13/sag-nej-till/

Anonym sa...

Hejsan, du skrev att det nog är en god tanke bakom FRA?
Jag hänvisar till paragraf 1 i lagtexten som redan gäller.

Det står så här:
"1 § Försvarsunderrättelseverksamhet skall bedrivas till stöd för svensk utrikes-, säkerhets- och försvarspolitik samt i övrigt för kartläggning av yttre hot mot landet."

Det betyder att det bland annat kommer användas för att spana på ALLT som USA inte gillar. Detta är något som partiledare Rick Falkvinge för Piratpartiet skriver i sin blogg och som faktiskt är sant. Sedan kan du väl räkna vad det är som USA inte gillar som går över Internet i Sverige ellerhur?

FRA ger stöd för Sveriges politik enligt förre överdirektören Anders Wik och det är ju sant. Paragraf 1 säger ju att FRA ger stöd för sveriges politik genom att kartlägga allting om vad ungdomarna i Sverige sysslar med på Internet åt USA då det berör utrikespolitik.

Kanske dags att ge USA fingret itsället för att slicka det feta röv. :/