torsdag 17 juli 2008

Folkpartister kräver brottsmisstanke...

(Aftonbladet) (SvD) (svt)

Uppdatering 2: De kommer inte att lyckas säger Försvarsministern till Expressen, alliansen står stark. Men jag undrar då, tillhör inte dessa sex riksdagsledamöter just alliansen? Det här låter inte som en bra inställning från regeringens sida... Regeringsduglighet är inte att köra över andra med bulldoozer.

Uppdatering efter 21.00-Aktuellt -Nu är det sex kvinnliga folkpartister som säger sig inte kunna gå med på FRA-lagens utformning.

Birgitta Ohlsson, Agneta Berliner, Camilla Lindberg, Maria Lundqvist Brömster heter de fyra kvinnor som nu bestämt sig för att inte ställa upp på avlyssning av alla utan brottsmisstanke. Farmor Gun talade redan tidigare idag om Folkpartiets funderingar.

Förmodligen så finns det fler borgerliga ledamöter som har samma uppfattning och då spricker faktiskt lagen. Vad jag hoppas är nu att regeringen tar detta som en man och inte gör en kabinettsfråga av det hela. Ibland lyckas man och ibland inte. Hur det går vet vi faktiskt ännu inte. Men ta oss på allvar.

Respekt till regeringen och i synnerhet statsministern om han backar och ser till att det hela görs om från början.

Kolla rapportinslaget här mer och mer klockan 21.00 i Aktuellt.


Nu har många hunnit blogga om saken också. Björn Wadström tror att sagan är över för Reinfeldt. Det tror inte jag, verkligen inte. Arbetsnamn, Creative Director tror på vit flagg, Fritänk analyserar, Tankar från roten, Politiskt korrekt, Pophöger, Lake, Ett hus...livsaktiviteter Oscar S, Emma, Rick F

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

18 kommentarer:

Anonym sa...

Hejsan!

Om man kan få en sjukdom som heter FRA på hjärnan har du troligen drabbats.
Tänker du på annat?
Kan du sova om nätterna?

Anonym sa...

Är det bara jag eller är det något gubbsjukt med den här frågan? Varför sex kvinnor? Frågorna hopar sig.

Mary X Jensen sa...

Ja, jag är drabbad av den sjukdomen. Det känns som en erfarenhet man ska gå igenom.

Om man inte gör allt för att stoppa en massavlyssnsing av hela svenska folket utan att brottsmisstanke föreligger tror jag att man har än en värre sjukdom än "motFRAviruset".

Jag är faktiskt besatt av frågan, det medges. Det beror på att den är så viktig. Men jag är inte ensam om att tycka det. Om så vore skulle jag vara orolig.

Gläder mig att du läser här Kristina och håller ögonen på mig...

Men jag har en god simultankapacitet och hinner med annat också.

Anonym sa...

Bra, för jag tyckte din blogg var bra innan FRA-sjukan kom in i bilden. Hoppas viruset försvinner snart för jag har tröttnat lite.

Själv tillhör jag dom som inte har problem om någon skulle vilja lyssna på mitt mens-snack med väninnan eller ville kolla mina sms-historier till kompisarna.

Anonym sa...

Tyvärr tror jag att det är kritikerna som kommer att backa.

Det som väntar under hösten är samma visa som vi hörde 17-18 juni, men med fler verser. Förespråkarna kommer att sätta sig ned med kritikerna, och så syr man ihop något som alla kan acceptera.

Jag tror aldrig att det kommer att gå så långt som att borgerliga ledamöter skriver motioner mot förslaget. Nej, detta är Sverige. Glöm inte det.

Utspelet ikväll är bara till för att markera lite extra inför förhandlingarna med Erik Ullenhag, Johan Pehrson, Allan Widman m.fl.

/Johan

Mary X Jensen sa...

Jag ska vidga mig lite Kristina... jag lovar, men det har varit mycket på sistone.

Bortsett från FRA-lagen så gläder jag mig just nu åt Per Schlingmanns uttalande om satsningar på sjukvården.

Jag är konservativ och vill ha mitt eget för mig själv... tycker att brevhemlighet och personlig integritet mm är grundläggande. Ävemn om jag tror att jag har rent mjöl i påsen så vet jag inte vad andra tycker.

Jag lovar ska variera mig lite mer. Är det något särskilt du vill ha min åsikt om? Kanske att jag då kan stå till tjänst.

Anonym sa...

Det verkar som vi trots allt slipper den här skitlagen, i alla fall i sin nuvarande form.

Jag skrev en lite längre analys av situationen här:

http://fritank.wordpress.com/2008/07/17/fra-lagen-rivs-upp/

Dr Zoom sa...

Hej!
Till Kristina och andra som anser att ni har rent mjöl i påsen.

Det handlar inte om rent mjöl i påsen för mig utan att kunna känna en frihet att tala om vad som helst utan att riskera att bli avlyssnad för att man säger/skriver "fel saker", vem skall ta beslutet om det du säger är fel saker egentligen om avlyssning sker bakom låsta dörrar.
Någon dag så kommer det summering av det du sagt och det kanske att ansers vara för mycket "mens-snack" och du kommer att få svara på en del pinsamma frågor om huruvida ditt "mens-snack" har varit kopplat till för unga personer eller nått annat svammel påstående, vad jag menar är att med historisk lagring av en massa smått och gott som i sig inte betytt något kan leda till en massa både konstig och skrämmande statistik om en persons leverne.
Tänk på det, ni idag som talar om rent mjöl i påsen.

Mvh
Peter G
IT-Programmerare

Leif Ekstedt sa...

Att ändra ståndpunkt till den föreslagna kan bli en väg ut ur en pinsam situation.
Fredrik får väl tillsammans med
vårt lands tuffe försvarsminister utföra glansnumret att göra som frondörerna föreslår.
Fredrik kan ju lyssna och förhoppningsvis göra det på allianskamraterna också.
Ett synnerligen moderat ändringsförslag.

batti sa...

Kristina:

Jag förvånas över hur någon kan tycka att det är ok att avlyssnas utan brottsmisstanke. Det är ofattbart. Det hör definitivt inte hemma i et land som Sverige.

Ingen har "rent mjöl i påsen" och då menar jag inte att alla ska ut och spränga byggnader utan att alla har hemligehter.

Dessa lögner om att svenskar inte ska avlyssnas är dessutom snack. Det går inte att använda vare sig yahoo, hotmail eller gmail utan att korsa landsgränsen med sina mail.

Jag är för signalspaning, men då ska det föreligga brottsmisstanke, annars är det fel. Jag är glad att lagen är anmäld till Europadomstolen och jag hoppas att de stoppar den, om inte regeringen tar sitt förnuft till fånga innan dess.

FRA-lagen är ett dumt sätt att garantera förlust i nästa val.

Till skribenten vill jag bara uppmuntra; fortsätt vara FRA-besatt !

Anonym sa...

Kristina skrev:
"Hoppas viruset försvinner snart för jag har tröttnat lite."

Sen så är väl denna blogg inte till för just din personliga förnöjelse.

"Själv tillhör jag dom som inte har problem om någon skulle vilja lyssna på mitt mens-snack med väninnan eller ville kolla mina sms-historier till kompisarna."

OK, vad har du för password till din mail-box ?

Mary X Jensen sa...

Var snälla mot Kristina nu...

Anonym sa...

Kristina, vem har rent mjöl i påsen?! Om man vore avlyssnad och det man sa eller berättade för sina vänner skulle lagföras så skulle antagligen alla få en bot inom en månad. Prova en månad och se hur många gånger du bryter mot lagen. Nu är inte det vad FRA säger att de skall göra… men i en annan tid så kanske…
Vi kommer alla att köra lite för fort eller cykla på en gångbana. Köra med en motorcykel med för högt ljud eller inte hunnit åtgärda besiktningspunkterna på bilen. Släppa lite skräp där det inte är tillåtet. Hälla ut lite färg eller laknafta på felaktigt sätt. Elda upp den där gamla spillbiten tryckimpregnerat virke. Använda giftig bottenfärg till båten. Göra ett avdrag vi inte är berättigade till eller betala någon utan ett kvitto. Skrika eller säga något framför TV:n eller dra ett gammal skämt för vännen som kanske både är rasistiskt och skulle anses som förtal. Eller fy skam, komma i kontakt med upphovsrättsskyddat material. Köpa en flaska för mycket på Ålandsbåten osv.
Om du inte lyckas pricka in dig i någon kategori, inte ens den med uttalanden när du är riktigt förbannad då är du helt enkelt Moder Teresa, punkt slut!

Anonym sa...

Jag glömde en sak när jag räknade upp alla de saker som gör att man inte har rent mjöl i påsen vilket är den viktigaste och gör att FRA-lagen kommer att påvera oss kraftigt. Tänk att man själv är oskyldig men man känner någon i bekanskapkretsen som inte är det. Den har gjort något av de sakerna jag bekriver tidigare eller något värre tex. brukat narkotika eller fixar köket svart. Att skvallra om sådant med vänner över telefon eller mail är det slut med. Det finns lagar som hanterar skyddantet av brottsling så om du inte meddelar polisen direkt är ditt rena mjöl plötsligt mycket skitigt. Resultat: angiveri eller total tysnad.

Anonym sa...

Tack Mary!

Jag tar alla spydigheter med glimten i ögat. Det är alltid roligt med engagerade medborgare.
Det vore synd om valet skulle förloras pga FRA-lagen. Min dröm vore en borgelig regering även nästa val. Det behövs fler år än fyra att förändra detta land till det bättre.

Har under en längre tid haft kollegor på jobbet som tassat runt i korridoren för att kolla vad som sägs i telefonerna. Spaning finns med andra ord överallt i landet fast i olika konstillationer.

Kommer ingen ihåg på 70-talet när det kunde vara flera samtal i telefonen samtidigt utan att det blev folkstorm.

Man behöver bara åka tåg för att få lyssna på 5-10 olika mobilsamtal samtidigt högljutt. Då är inget hemligt.

Må så gott Mary, idag ska jag putsa fönster ifall någon vill spana in på mina nya gardiner.

Anonym sa...

Anonym, polisen har redan möjlighet till hemlig rumsavlyssning (buggning) och att avlyssna din kommunikation om du kommunicerar med nån som är misstänkt för ett brott som kan ge två års fängelse...

stefan cronberg sa...

God morgon! Kom litet sent in i den här diskussionen. Marys "tjat" om FRA-lagen är bra. Gillar man inte det så är det bara att tycka till. Jag är glad att Mary "tjatar"; jag tjatar på mitt nätverk; hetsar mot alla tysta lokala moderater, som egentligen tycker lika illa, men har sina "taburetter" att tänka på, och sitta på.

Jag rekommenderar Per Ströms debattartikel i SvD idag: Storebror laddar om efter FRA.

Om det varit en socialdemokratisk regering som drivt FRA nu och de andra frågorna, som åsyftas, DÅ HADE DET BLIVIT ETT RIKTIG HALLÅ från Alliansföreträdarna.

Minns reaktionen mot de fackliga övergreppen vid Vaxholmsskolbygget 2004 jämfört med reaktionen (den uteblivna) då Salladsbaren blockerades i Göteborg för ett och ett halv år sedan

Att det blivit så här - FRA mm - beror till största delen, tror jag, att en massa nya statsråd lätt kan bli uppskickade i de s. k. tallkronorna av duktiga, listiga och revirinpinkade ledande departementstjänstemän.

Att det går dåligt i opinionen för Alliansen, tror jag, beror på att man för en politik, som har litet med borgerliga värderingar att göra.

Stefan Cronberg Åkersberga (gammal och surt f.d. kommunalråd
1977-88 och ej nymoderat)

Mary X Jensen sa...

Tack Stefan! Min mentor...

Min dator har kraschat - min första tanke var att min lina till internet var avstängd! Såna paranoida tankar kan man få av FRA-lagens möjliga konsekvenser. Det är bara att ge Telia en order egentligen. Säg av de där bråkstaken.

Nåväl vi har fler datorer här. Och det verkar vara barnbarnseffekten, det vill säga en unge har lånat mn dator och gett sig ut på farliga virusvägar på internet.

Nu kommerjag inte heller åt min mail så den som vill något får skicka via gmail istället.

mary.jensen@gmail.com