tisdag 19 augusti 2008

Hur är det med läsförståelsen brukar min man säga...

Han brukar säga det när jag ger honom manualerna till de nya snygga elektronikprylarna som jag gillar att köpa. Man kan säga att jag lämnar in manualen och prylen till honom så brukar det komma tillbaka i körbart skick. Det kan bli lite pinsamt när någon frågar hur det och det fungerar eftersom jag egentligen bara behärskar det ytliga.

Det är mest för, ska vi säga skönhets skull jag nu köpt mig en ny vacker mobiltelefon . Jag vågar tillstå det här utan att skämmas ty jag har uppnått den ålder där jag har insett att all kunskap som finns inte utgår från mig, man är ingen ingen rikslikare helt enkelt. Det är snarare mycket bra och enklare att lyssna på andra som kan mer om vissa ämnen än man själv, eller som helt enkelt kan andra saker. Det är bara utvecklande.

När jag då läser Mark Klambergs artikel på svt opinion om vad det egentligen står i FRA-lagen och vad det som står där betyder, så kan jag inte låta bli att undra om de som förespråkar lagen egentligen agerar ungefär som jag nu gjort med min nya telefon. - Jo visst, underrättelsetjänst måste vi självklart ha, jaga terrorister också, det är viktigt ... och sen har de lämnat in lagen till någon annan som är bra på att läsa manualer och så håller man masken fastän man kanske inte riktigt är helsäker på det man säger. Kan det vara så? Jag vet inte om man kan göra sådana här jämförelser, det kanske är oförskämt, men varför inte egentligen?

Mark Klamberg är doktorand i folkrätt och en person som är van att ta till sig komplicerade texter och analyser och bryta ner dem. Därför ska man absolut ta det han säger på allvar och överväga om det inte ligger något i det hela i alla fall.

Klicka och läs Marks senaste artikel här

"Regeringen kommer naturligtvis aldrig att kalla FRA:s signalspaning för massavlyssning, men det vore välgörande om parterna i denna debatt kunde enas kring vad som står i lagen. När 14 moderata kommunalpolitiker på DN Debatt (4 augusti 2008) kritiserar lagen, pekar på att den nya signalspaningen innebär att all trafik som förs över Sveriges gräns ska överföras till FRA och kallar det för massavlyssning får de följande svar från den moderata partiledningen, författad på försvarsdepartementet: "Nej, FRA får ej kopior på all elektronisk trafik. FRA får bearbeta delar av flödet av kommunikationen, i enlighet med lagstiftningen."

När regeringen inte vill kännas vid vad som står i den antagna lagstiftningen så är det svårt att föra en meningsfull debatt."

Mark har tidigare vänt ut och in på FRA-lagen på många olika sätt så det kan rekommenderas att ta en titt på hans blogg också. Det är mycket läsvärt. Bland annat den här artikeln om signalspaning och massavlyssning.

(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

På sin blogg lägger ju också Klamberg ut texten mer i just detta ämne och kan med korsreferenser i lagboken föra i bevis att FRA-lagen faktiskt lagligt sett definieras som just avlyssning. I alla fall om jag förstod det rätt.

Jag tycker inte att det är ofint att påstå att regering och riksdag inte begriper vad lagen innebär. Det är snarast en faktaupplysning om man ser vilka märkligt usla argument som förs fram.

Lars-Erick Forsgren sa...

Det är bara att instämma i att Mark Klambergs texter, som vi är flera som refererar till, är synnerligen intressanta genom sin analytiska skärpa. Och ur detta kan man själv dra slutsatser av mera principell art, om man vill.

Jag tror också att många riksdagsled handlat så som ModerataKarameller antar. Det tyder i alla fall de kommentarer jag fått från olika led på. De låtsas veta mer än de egentligen gör, o blir upprörda om man påpekar fakta. Tyvärr.

Anonym sa...

"o blir upprörda om man påpekar fakta"

Psykologiskt vanlig reaktion men inte desto mindre barnslig.

OK för att jag kallar mig populist och raljerar om våra folkvalda i vanliga fall. Men den bottenlösa okunskap och närmast förakt för kunskap som blottläggs i FRA-debattens spår förskräcker mig ändå. Vad är det egentligen för människor som vi väljer in i riksdagen?