onsdag 10 september 2008

Det är inte blomkålshuvuden det är skarpa hjärnor...

Debatten om FRA-lagen har väl vid det här laget inte undgått någon: Vi är väldigt många som är emot den och överhuvudtaget emot det övervakningssamhälle som internet dessvärre ger möjligheter till. Och motståndet finns tvärs över och igenom alla partigränser. Det är därför märkligt att det finns så får moderater på planen. Protesten är mot regeringen och regeringen är en allians bestående av flera partier. Det hörs väldigt lite om den saken numera. Visst undrar man varför denna fråga är så viktig att hålla fast vid för just moderaterna. Men det bästa sättet att försöka förändra är att gräva där man står så därför är jag här. En annan person som går med i moderaterna för att förändra är Johnny Munkhammar , som i en artikel på Svt talar om varför. allt är inte fel och allt tål att diskuteras. Det är enbart i en dialog och en diskussion man kommer framåt.

Vi har ett idag internet som har två sidor - det ena är att sprida information, kontakter, kunskap, glädje och detta över hela världen. Den andra är möjligheten att kontrollera, sortera och skapa samband som kanske inte finns i verkligheten.

För egen del och det gäller nog för oss alla som är emot FRA-lagen och andra liknande kontrollpåhitt som formas runtomkring oss, så är det den fantastiska möjligheten till ett informationssamhälle där utbyte av tankar och kunskap och kontakter sker med blixtens hastighet. För den som vill ha kontroll ställer detta förstås till problem - ja, rent av kanske man inte ens förstår vad det handlar om utan man ser bara möjligheten att få kontroll på allt. Det är förmodligen inte heller dessa människor som läst Castells bok om Informationssamhället, där den teknokratiska synen på vad tekniken kan användas till får ge vika för något helt annat än det traditionella. Boken har några år på nacken men håller fortfarande.

Visst är det fortfarande så att vi lever i lite olika världar, har olika syn och kunskapsnivå på informationsteknologins framväxt och vad den innebär. Inte minst visar det "semantiska buller" (Anne Rambergs uttryck) som pågår detta. Det pratas om olika saker om om man trodde att det var samma. Det är som att stå med ryggen mot varandra och skrika rätt ut. Ingen hör vad den andre säger. Det har under debattens gång framkommit och tydliggjorts en mängd punkter ur såväl juridisk som teknisk synvinkel som troligen inte var kända av alla. Frendo ställer en mycket intressant fråga:

"Man bör också fråga sig om det verkligen var detta som riksdagen menade att lagen skulle användas till?"

Den 16:e september öppnar Riksdagen igen och då kommer riksdagsledamöterna att mötas av sina väljare på ett sätt som kanske inte är så vanligt i Sverige. Nu är det inte som i Frankrike där man häller ut blomkålshuvuden på trappan utan det är mer teknik-, juridik- och liberala frihetstänkande hjärnor som kommer dit i egen person så att säga. Vi vill verkligen säga vad vi tycker om denna så viktiga fråga och önskemålet är förstås att prestigen läggs åt sidan och att riskdagen lyssnar och river upp lagen och gör om den så att den blir rätt från början. Vår personliga integritet är viktig. Det duger inte att man lovar att ändra sig om Europadomstolen har invändningar om man ändå tänker införa lagen som man inte ens själv är säker på att den duger.

Emma på bloggen opassande tog stafettpinnen när bloggbävningen tog fart i somras då FRA-lagen röstades igenom. Hon har den nu också och med hjälp av oss andra, inklusive mig själv, så vill vi jobba för att det blir en riktigt bra och positivt uppmärksammad dag. Från alla håll. det blir demonstrationer. Läs om Hoppets demonstration här, Talarlista Svart Måndag - administreras av Amanda Brihed. Info om piratpartiets demonstration finns här. Många intressanta talare deltar i demonstrationen.

Schemat ser ut så här:

Emma startade - 7 dagar

10 september — 6 — Oscar Swartz
11 september — 5 — Anna Troberg
12 september — 4 — Rick Falkvinge
13 september — 3 — Mary Jensen
14 september — 2 — Mark Klamberg
15 september — 1 — Stoppafralagen.nu företrädd av Anna Pettersson.

Bloggar: Satmaran, Stefan H, Isobel Text och Verkstad, Projekt På Riktigt, HAX,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Fel kommentarsfält kanske, men jag kan ha snubblat över något viktigt.

1. FRA har fått ett namnbyte, googlar man på FRA står det numera “FRA - Statens Signalspaningsorganisation”

2. Parallellt med detta ändrade en anonym användare i wikipedias artikel om signalspaning, denne anonyme skrev på IP-Nummer 194.218.253.250
Detta IP tillhör Statens Räddningsverk.

Numera ingår en väldigt bred definition som påminner starkt om regeringens definition i wikipedias artikel.

Jag tror inte detta är en slump..(har skrivit detta i 4 kommentarsfält nu, ber om ursäkt för spammingen)

Mary X Jensen sa...

OK

Kanske så enkelt som att det är ett modernare namn bara ? Men det låter konserverande...

Anonym sa...

"Vi har ett idag internet som har två sidor - det ena är att sprida information, kontakter, kunskap, glädje och detta över hela världen. Den andra är möjligheten att kontrollera, sortera och skapa samband som kanske inte finns i verkligheten."

Jag gillar inte den här beskrivningen, för den leder tankarna fel. Förklaring:

Internet är ett samförstånd mellan männskor. Det samförståndet bygger på antaganden om frihet som FRA-lagen undergräver.

De negativa egenskaperna som listas ovan tillhandahållas av informationsteknologi i allmänhet och är inte specifika för eller beroende av Internet.

Det viktiga i dett är att det alltså inte är två sidor av samma mynt.

Mary X Jensen sa...

OK - min tanke var att förenkal här, men du kan ju rätt i det du säger. Det kanske inte blev helt rätt.