måndag 15 september 2008

I morgon säger folket sitt om FRA-lagen... 1 dag kvar.

Uppdatering: Carl Bildt går nu ut och dementerar att han sagt/menat att vi kanske kunde jobba med Ryssland inte med "vilket land som helst" (som jag iofs själv skrivit nedan, men det är väl mest slutsatserna om samarbete med diktaturer som upprör kan jag tro. Självklart tar den politiska motståndarna det som en fågel som flugit rakt in i munnen och så är missförståndet där.

Läs vad Bildt själv skriver, det är så det är. Han svarade på en fråga som han uppfattade den och någon annan tolkade in svaret så som denne uppfattat sin egen fråga. Vi ser detta hela tiden omkring oss, alla dessa missförstånd. Mer eller mindre medvetna,

Själv plockar jag fram mitt gamla citat ur gömmorna och tänker hur lätt har vi inte att höra det vi vill höra och så blir allt förvanskat:

I know that you believe that you understood what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant. (Robert McCloskey)

************* Morgonens text.
FRA-lagen har verkligen blivit ett spöke på många sätt. Det är inte att det ska finnas en lag om underrättelsetjänst som är problemet, därvid är nog alla överens. Det handlar om metoden, konsekvenserna av den nu liggande lagen som kan bli förödande i ett längre perspektiv för den enskilde individen. I gårdagens TV-dokumentär blev det än mer tydligt då det visade sig att handel med information även innehåller rådata, upp till var och en att behandla med egna sökbegrepp kan man då förstå.

Utrikesminister Carl Bildt var i gårdagens SVT-dokumentär tydlig och sa att utbyte kan ske med vilket land som helst medan försvarsministen höll sig till att säga att det bara sker handel med länder som står oss nära. FRA-chefen Åkesson har också en mening. Men kan personuppgifter verkligen få vara en handelsvara?

Det är så mycket som har sagts hit och dit när det gäller den här lagen att hälften kunde vara nog. Extra tröttsamt är det att den även hamnat i "prestigefacket" och handlar om vem som bestämmer och är regeringsduglig. En annan fråga än just denna kunde valts att föra sådan strid om.

Vad vore enklare än att riva upp lagen och göra om den så att den blir rätt från början? Underrättelsetjänst är så pass viktig fråga för ett land att den inte borde få hamna i den här typen av diskussioner överhuvudtaget. Hade man varit taktisk (enligt mitt sätt att se) så hade man snabbt som sjutton dragit tillbaka lagen och undgått diskussion om en hel del saker som inte borde kommit vem som helst till del. Då menar jag "fienden" som då inte borde vara svenska folket.

Maria Abrahamsson reflekterar över Bo Rothsteins bok Förargelseväckande beteende - om konsten att inte sitta still i båten. (jag måste absolut skaffa den boken... whistleblower som jag själv är, det är ett högt pris att betala ibland). Den handlar om att våga blåsa i pipan och vilket motstånd det ofta möter. Abrahamsson menar att justitiedepartementet borde ha kunnat sätta ner klackarna vad gäller FRA-lagen och dess förhållande till grundlagen exempelvis. Men som bekant verkar denna fråga handla om annat än sitt innehåll. Det är lite märkligt. Särskilt med tanke på den enorma kunskapsöverföring som skett på senare tid. I såväl juridiska som tekniska som beteendevetenskapliga aspekter. Det finns massor av fakta som uppenbarligen inte var kända sedan tidigare. Europakonventionen, europeiska advokater har synpunkter på bristande sekretess och rättssäkerhet. Tekniken har synats i sömmarna stygn för stygn. Det "kommenterande Sverige" har förmedlat mycket kunskap till den som velat lyssna. Visserligen har mycket annat sagts också, men den intelligente kan sovra i stora material.

Finns det egentligen något som är större än att säga att man kommer att rätta till något som har blivit fel? Mycket onödig "skit" har runnit i FRA-ån den saken är klar. Det har blivit som Bällsta River (Bällsta ån) var när jag var barn, det var inte det trevligaste stället i stan precis. Numera kallas det Bällsta Strand. Kanske att nyinflyttade går på det?


Bloggstafetten mot FRA-lagen har kommit så här långt, en dag kvar... Läs här om demonstrationsvett och etikett - Anna ger tips och uppmanar. Det är bara med stil man vinner respekt. Glöm inte det.

09 sept - Emma -Opassande
10 sept - Oscar Swartz
11 sept - Anna Troberg
12 sept - Rick Falkvinge
13 sept - Mary Jensen
14 sept - Mark Klamberg
15 sept - Stoppafralagen.nu (företrädd av Anna Petersson)
16 sept - öppnar Riksdagen... Dexion har gjort en bra sammanställning över den dagen. Och så blir det manifestationer i Malmö och Göteborg också...

Bloggat har hur många som helst gjort - kolla in på Knuff.

(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag har skrivit en del tidigare om FRA. Här kommer en länk till alla riksdagsledamöter och regeringsmedlemmar.

http://enbart.blogg.se/2008/july/080719-enbart-folkomrostning-om-fra-1.html

Bara att sända sin protest för dem som inte kan vara med och demonstrera