fredag 12 december 2008

Har alla tappat sans och vett…

Nu ska här lagras telefonsamtal och det tydligen med stor förtjusning från alla håll. Även nu handlar det om att avslöja brottslingar. Inte bara telefonsamtal utan också e-post och textmeddelanden ska lagras för att hålla koll. Återigen är det telefonbolag och internetoperatörer som ska vara behjälpliga med uppgifterna.

Mina moderater tycker tydligen att även detta är en bra lag. Henrik von Sydow slänger ur sig floskeln att det fortfarande är en diskussionssak. Den blåsningen har man försökt med tidigare och det lyckades inte något vidare, dessutom så visade det sig ändå vara ganska hugget i sten hur man tänkte gå tillväga. IPRED liksom FRA-lagen har bara pressats igenom. Det blir väl samma sak här då kan man tro. Centerpartiet är av integritetsskäl motståndare men skyller på Bodström. Kd och folkpartiet är skeptiska. Ja vad ska man säga. Sucka kanske.

Fiffigheten ser inga gränser, nu vill man bli ”bättre” än EU kräver genom att också spara misslyckade samtal. Det intressanta är alltså vem som ringer till vem. Mark Klamberg har under året beskrivit fenomenet sociogram i samband med FRA-debatten. Tydligen har några tyckt att det var en riktigt fiffig idé som kan användas vidare, en typisk ändamålsglidning alltså. Utan att fundera kring integritetsaspekterna. Ibland kan man undra om människor inte har någon känsla för integritet alls. Anne Ramberg på Advokatsamfundet har samma åsikt och kallar det hela för häpnadsväckande. Det är nästan en underdrift. Det är en sak att det finns gangstrar, men alla ska väl inte presumtivt utses till att vara det och dessutom själva behöva bevisa motsatsen.

Samhällsterapi

Är denna övervakningshysteri egentligen ett uttryck för rädsla. Är det så att det egentligen behövs en genomgående samhällsterapi så att vi släpper taget om den kollektiva rädslan. Trots allt så händer det inte så mycket som man kan tro, men det som händer slås upp och gör oss livrädda. Eländesrapporteringen gör oss skräckslagna och naturligt därav följer förstås en längtan efter att skydda oss. Kanske att media skulle fundera lite på den saken? Vad sägs om två plus för varje minus. Det vill säga – en katastrofrapport borde följas av minst två trevligheter. Visst låter det naivt. Man kan känna hur allvarliga ögon spänns och miner visas, huvud skakas. Har hon inte begripit någonting av hur allvarligt det är här i världen? Tyvärr så har hon nog det och det är en anledning så god som någon att försöka motverka det genom att försöka väga emot. Världen är inte bara elände.

(SvD)

Klamberg om mobiltelefonen som spårsändare. Rick skriver också om detta – helt jävla oacceptabelt menar han. Johanna har samlat citat och påpekar att de här hårresande övervakningstankarna kom fram innan den borgerliga regeringen tillträdde. Så (s) är sannerligen inget alternativ att lita till i den här frågan. Men varför är de borgerliga för? Detta övergår mitt förstånd på alla punkter. HAX uttryckte det så bra häromdagen: "Förr stod i vart fall moderaterna och folkpartiet för värden som integritet, rättssäkerhet och yttrandefrihet. I dag är dessa partier värre fiender till dessa värden än någon annan." Jag vill så gärna tro på vad Carl Bildt skriver om internet och frihet i Aftonbladet. För mig är det den självklara moderata linjen som måste börja i Sverige, eller hur? Varför delas inte denna grundläggande syn av alla? Handlar det mer om att visa beslutsmässighet än innehållet i det man beslutar om? Farmor Gun är förvånad. Det är inte jag, däremot så förvånar det mig att så många handlar tvärsemot. När justitieministern talar om husrannsakan på grund av misstänkt fildelning kan man väl ändå börja undra hur det är fatt med den politiska verksamheten.

– Jag vet inte hur många poliser och åklagare som har tackat mig för det här. (Bodström i SvD)

JJ undrar vilken politisk konstellation som går att lita på i fortsättningen. Frågan lämnas härmed öppen.

Andra som bloggar: En verklighet, Jonas Morian, Jinge

Pär Ström rekommenderar julsången ”Snokarnas julnatt”

(Aftonbladet)

(Intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

25 kommentarer:

Martin Vesterlund sa...

Lite spännande är det att regeringen sa att vi inte behöver oroa oss för FRA eftersom de inte ska spana på inhemsk trafik.

Vad kommer de säga för att lugna oss om denna lagen?
"Vaddå? Det är inte FRA som spanar på er så varför oroar ni er nu då?" ;)

Anonym sa...

Hjulen rullar snabbare och snabbare...

Det kanske finns nån samlad konsekvensbeskrivning som vi vanliga dödliga inte får ta del av.

Man kanske försöker få samma stabilitet i landet som det var i Kina på Göran P:s tid när han var där. För här har vi hyckleri av högsta rang. Man kritiserar länder som kina samtidigt som man kopierar och t.o.m. går längre i censureringen i Europa.
/Daniel A.
/Daniel A.

Leif Ekstedt sa...

Det börjar bli jobbigt att vara moderat fullt ut. Man vet ju inte vad som fortfarande gäller i vårt partiprogram. Det mesta förefaller tillämpas - men de där med integritet är satt på undantag.

Anonym sa...

Jag försöker verkligen förstå.....få i mitt huvud, få mina välfungerande hjärnceller att sammankoppla alla dessa informationer som florerar, få en aha upplevelse i att förstå detta: Hur är det möjligt att lobotomerade politiker bestämmer en idioti efter varandra......kan någon ge mig en förklaring?

Anonym sa...

"JJ undrar vilken politisk konstellation som går att lita på i fortsättningen. Frågan lämnas härmed öppen."

V + PP

Anonym sa...

Som ni säkert vet är det ett tvingande EU-direktiv som ligger till grund för det. Inget som regeringen själva tagit initiativ till med andra ord.

Däremot var Bodström på sin tid som justitieminister en av de främsta pådrivarna bakom EU-direktivet...

Anonym sa...

Och som alla borde veta nu så går den svenska regeringen längre än EU kräver.

Lars-Erick Forsgren sa...

Men sover riksdagen????
Kan regeringen lura den till vad som helst?

Mary X Jensen sa...

Anonym skrev "Som ni säkert vet är det ett tvingande EU-direktiv som ligger till grund för det. Inget som regeringen själva tagit initiativ till med andra ord.

Däremot var Bodström på sin tid som justitieminister en av de främsta pådrivarna bakom EU-direktivet..."

Bodström ska naturligtvis kommas ihåg för detta - men det finns väl ingen anledning för dagens regering att gå ännu längre än vad EU kräver. Kan man inte riva upp såna här beslut?

Anonym sa...

Samhället är skapat av människan, då borde människan rimligtvis också kunna anpassa spelreglerna.
Det är ju ingen tvingande naturlag som gör att man måste genomföra dessa lagar. Inte ens människans dumhet är en tvingande naturlag.
Även om Bodström inte är nån jag skulle vilja se som minister igen, så tycker jag att det är barnsligt att skylla på honom när han numera inte sitter med korten.
Jag undrar egentligen vilket samhälle dessa människor vill ha? Ska vi i slutändan införa det feodala samhället som vi en gång hade bara för att makten vill klamra sig fast vid toppen.
/Daniel A

Anonym sa...

Notera att det är tele-operatören och domsolar som kan begära ut uppgiferna.

Den här kommer användas i Ipred, eftersom "antipiraterna", domstolen och teleoperatören kommer använda de verktyg som de har tillhanda.

Fildelning anses uppenbarligen av staten som ett av våra alvarligaste brott om man tittar på dess föreslagna skadestånd.

Fredde

Anonym sa...

Leif Ekstedt

De som tar dessa beslut är inte moderater fullt ut. De är "Nya moderater" eller om vi ska kalla dom "schlingmann-moderater".

De vill verkligen inte vinna valet 2010. Annars hade man gjort på annat vis.

Anonym sa...

Borgarna som påstår sig vara emot statlig kontroll, de håller på att skapa värsta övervakningsamhället och sätter även rättsäkerheten ur spel. Nu ska privata företag kunna begära ut IP nummer på "fildelare". Ska det inte gälla andra brott då med? Jag trodde brott skulle hanteras av polisen, inte privata företag.

Borgarna är även emot statligt ägande, och så är även deras polare inom privata sektorn. Men nu i kristider skriker de efter pappa staten och dess pengar... men äga? nej nej, bara ge bort pengar.

Mary X Jensen sa...

Jag tror nu inte att man kan lasta enskilda personer,det handlar og mer om grupparbete det här.

Jag gillar Schlingmann.

Men inte det som sker kring bristande respekt för vår personliga integritet i form av olika märkliga lagstiftningar.

Anonym sa...

Mary

Jag är inte heller emot Schlingmann som person, men det går inte att komma från att det är han och några till som skapat "nya" moderaterna.

Personligen har jag varit med i Moderata samlingspartiet så länge att jag vet vad en moderat ryggrad är. Det har de som skapat nya moderaterna lämnat på sopptippen om du frågar mig.

Anonym sa...

Det är ett smygfascistiskt samhälle som håller på att byggas upp för att få alla att hålla käften när ekonomin slår i backen. Men det finns ett sätt att stoppa makteliten (glöm politikerna, de är bara "talking heads) - för nu måste vi hitta verkningsfulla sätt att rädda demokratin på.
Kolla min blogg:
http://blogg.aftonbladet.se/11316/perma/1049161

Anonym sa...

Carl Bildt kan prata fagert och hålla ståtliga tal hur länge som helst, det är dock hans handlingar som räknas, och som man han skall bedömas utifrån.

Numera platsar Bildt in i samma krets som Mugabe, Bush, Nixon, Chamberlain med flera.

Mary X Jensen sa...

Vi får väl hoppas att Carl Bildt handlar nu då...

Anonym sa...

KONFIDENTIELLT/FÅR EJ SPRIDAS


KRAVBREV 2008-12-12

Till Riksdagens samtliga ledamöter
I egenskap av juridisk representant för SSDVS (Stiftelsen Skydd för Digitala Verk i Sverige), rättighetsinnehavare för Company Lackeys ”Time for Repression” (i fortsättningen benämnt ”verket”), som utgavs i Sverige den 18 juni 2008, vill vi härmed meddela att vi av vår klient erhållit bevismaterial angående olovlig nedladdning av verket.

Vår klient har låtit dataexpertis granska så kallade peer to peer nätverk (”p2p”) i avsikt att finna eventuell olovlig nedladdning av rättighetsskyddade verk. Därvid har vi funnit att nedladdning av verket skett från Din IP-adress vid ett tillfälle (se bilaga med specificerad IP-adress och tidpunkt, samt bifogad dokumentation från internetleverantören). Då detta är ett brott mot svensk lag ser vi allvarligt på det inträffade.

På grund av den skada brottet åsamkar vår klient ser de sig tvungna att begära gottgörelse. Om saken måste dras inför domstol kan konsekvenserna för den åtalade bli ytterst kännbara. Det är därför att föredra om en uppgörelse kan nås i godo. Vi begär därför att:
(1) filen med verket förstörs,
(2) Du skriftligen förbinder Dig att inte fildela detta eller annat rättighetsskyddat material med SSDVS som rättighetsinnehavare,
(3) Du erlägger kompensation för nedladdningen på 5000 SEK plus en administrativ avgift på 1320 SEK till vår klient.

Se bilaga om hur ersättningsnivån är beräknad och om praktiska detaljer vid betalning. Notera också att olovlig spridning av innehållet i detta brev är förenad med ytterligare ersättningskrav.


Med vänlig hälsning
Advokatbyrån Davenport & Luhring
Cayman Islands

Anonym sa...

Har alla tappat sans och vett? Väldigt bra fråga ! jag hade svarat ja.

Politruck sa...

Kanske dags för en ny blogg:

"Mina Pirata Karameller"?

;-)

mvh /Jan Garefelt

Mary X Jensen sa...

Haha, jag reggade bloggen Piratkarameller på kul i somras och fastnade i Bloggers Filter!!!

Anonym sa...

mary skriv ett inlägg direkt som du låter stå kvar tills du börjar använda den så hamnar man inte där.

Mary X Jensen sa...

Grejen var den att Google misstänkte mig för att vara "pirat" på grund av namnet, och trodde att jag var ute efter att spamma och liknande. Riktigt roande...

Anonym sa...

Om Sverige lämnar EU, så är vi inte tvugna att införa den här lagen. Altså är det fel att säga att vi är tvugna att acceptera lagen.

Eu är tydligen inte bra för Sverige.
Fredde