måndag 29 december 2008

Många är missnöjda med hanteringen av FRA-lagen

Ekot har frågat alliansens gräsrotspolitiker vad de tycker och det är väldigt många som tycker att hanteringen var undermålig, ja rent av dålig. Däremot så är de flesta nöjda med alliansens politik för övrigt, det är glädjande för en moderat. FRA i all ära men det finns även en del annat att ta i tu med i samhället. Mitt intresse för att bibehålla den personliga integriteten är dok oförändrat.

Per Schlingmann säger i Ekots intervju att man överrraskades av motståndet och att det hela sett annorlunda ut om det inte kommit i sista minuten. HAX kommenterar och undrar om Per tänker göra något åt saken. Det tror jag faktiskt. Det som dock är signifikativt är att man fortfarande tycks tro att det är den yngre generationen som protesterar. Det är inte riktigt så.

Många är nog så vuxna och erfarna av de som skrivit om FRA-lagen och dess uppföljare på integritetsområdet. Men det finns någon slags magik kring internetanvändare. I början av uppståndelsen så sa man den så kallade bloggosfären, de så kallade bloggarna. Det var lite märkvärdighetsfaktor över det hela. Konstigt nog, för en hel del av oss som bloggar har varit verksamma som journalister, beteendevetare, jurister, politiker, opinionsbildare, IT-specialister med mera. Det finns en oerhörd massa kunskap samlad i bloggosfären, det handlar verkligen inte bara om hur man ska få killen att sluta snacka norrlandsdialekt eller om hur många pälsar man kan köpa på en dag. Det var nog kompetensen som fanns där som man tog miste på och det är lite oroande om det är så att föreställningen att det bara är yngre som vill ha sitt internet ifred fortfarande är den rådande. Eller att det bara skulle vara de som är med i Piratpartiet som är emot. (Uppdatering: jag är mycket förtjust i de piratpartister jag lärt känna under min bloggperiod. De framställs också alldeles förenklat)


Min egen analys är att det var olika världar som möttes. Krasch bom sa det och verkligheten vändes upp och ner. Dels var det en värld som var van att ha tolkningsföreträdet det vill säga främst politikerna, och sedan de (vi som har koll på hur internet är uppbyggt och fungerar) som förstod hur det här kommer att fungera. Det vill säga att vi alla - skyldiga eller ej skulle passera genom ett nålsöga med all vår kommunikation. Sen FRA själva förstås som verkligen vet hur det fungerar och hur de vill att de ska fungera. Ingen grupp är någon dumskalle, men språkförbistringen blev total.


Att protesterna kom sent är en sak men det var inte förrän riktigt då som det blev helt klart vad som höll på att hända. När höga politiker börjar surra med en massa tokiga argument om att det inte gällde svenskar och att det handlar om att jaga terrorister och att hjälpa grabbarna i Afghanistan med mera så blev det hela uppenbart. Infallsvinklarna blev märkligare och märkligare, utgångsläget var förstås också helt olika, beroende på var man hade sin utblick.


Det blev så uppenbart att här finns folk som kan olika saker och inte kan de tala med varandra heller. Vissa hade nollkoll på internet och andra på de politiska förutsättningarna. Liv i luckan kan man säga. Så mycket fakta kring en fråga samlat på så kort tid har nog aldrig hänt tidigare. Synd att uppdelningen blev så dikotomisk. Men det kanske ligger i sakens natur - VI och DOM. Tänk om det gick att komma lite närmare VI i fortsättningen.

Kuriosa: Jag lade just ifrån mig Jan Guillous senaste bok. Den var spännande och inte minst tog den upp både hur FRA säljer information vidare till USA som andra svenska myndigheter sedan kan köpa tillbaka. Detta eftersom de nu efter en ny lag inte får avlyssna svenskar. Den handlar om satellitövervakning och annat. Men det är väl bara fiktion förstås? Märkvärdigt dock hur aktuell den boken kändes att läsa. Uppdat: En sak till. När någon ville var riktigt diskret och hemlig så skickade de meddelanden med vanlig post.

(sen till alla som nu kommer med kommenatarer och undrar hur jag kan läsa Jan Guillou så vill jag påpeka att jag gillar hans böcker och beundrar hans egensinnighet, därmed betyder det inte att jag vare sig delar alla hans åsikter eller uppskattar hans sublima sätt att chatta via telefon i Aftonbladet)

(Ekot)

10 kommentarer:

Mark Klamberg sa...

Begränsningen i den nya lagen gäller kommunikation mellan personer i Sverige. Begränsningen gäller inte om en person i Sverige kommunicerar med en person utanför rikets gränser.

Mary X Jensen sa...

Som bekant så känner kommunikationen via internet inga nationsgränser. Så när du Mark och jag istter på universitetet i Frescati och mailar till varandra via exempelvis gmail så passerar våra mail landsgränsen, kanske mer än en gång.

Bo sa...

Per Schlingmann säger i Ekots intervju att man överrraskades av motståndet och att det hela sett annorlunda ut om det inte kommit i sista minuten. HAX kommenterar och undrar om Per tänker göra något åt saken. Det tror jag faktiskt.

Tänk, det tror inte jag.

Per hade som lösning till motståndet till FRA-lagen att kalla det något annat, typ antiterroristlagen!
Om nu Per tänker göra något åt saken, så är det att försöka slå blå duster i ögonen på Sveriges medborgare.

Han får mer än gärna visa att jag har fel!

Mary X Jensen sa...

Det var en riktigt dum grej det. Kom nog lite snabbt. Man kan tveka när man tänker på hur det lyssnades kring IPRED-lagen också, det blev inte så lyckat. Men jag är optimist och gillra Schlingmann. I princip alltså.

Har dock bestämt mig för att vara positiv tills motsatsen bevisats.

Bo sa...

Jag har förstått att du vill hålla en positiv position, och det uppskattar jag. Gnälliga typer som jag kan bli trist att höra på i längden, se bara till att det inte blir ett 'happy place'.

Hade inte alliansen haft en sådan total nonchalans för kommunikationsfrihet, öppenhet och personlig integritet hade också jag varit nöjd med deras arbete. Nu känner jag inte annat än förakt för dem, både som politiker och personer.

Jay sa...

JA! Jag kunde kanske hoppas på att brevskrivande skulle öka. Om det inte vore för att posten är nästan helt avvecklad, porto kostar alldeles för mycket och det tar mer än en natt för brevet att nå destinationen om den befinner sig någon annanstans än i samma stad som avsändaren.

Tyvärr, det man får betala för hemligheten är att det tar tid.

Men det kommer inte att vara länge, sanna mina ord. Snart kommer det en lag där brev får öppnas av staten. Och då är det sista av vår integritet borta, det allra sista av det som återstått.

Minns var ni läste det först.

Anonym sa...

Mark, Mary:
Appropå FRA och att vanlig post är den sista bastionen för brevhemlighten.

Är det ingen annan än jag som är lite nyfiken på vilka trafikdata man kan få ut via postens sorteringsmaskiner och huruvida ett sådant tekniskt gränssnitt finns på dem? Och om någon redan tillåts använda det i så fall.

Anonym sa...

FRA debatten har fått stor uppmärksamhet, ja.

Men hur många är egentligen intresserade och tycker detta med FRA är ett verkligt problem att engagera sig?

Jag tror det är lika många som ryms i en jumbojet.

+/- 400.

Har framfört denna åsikt på några bloggar och svaret man får, eller rättare sagt reaktionen, är ungefär:
"Pizz off.".

Det är ju inte upplyftande med en sån arrogans.

VN sa...

a.p. se

Det handlar nog mest om att förstå hur tekniken fungerar och vilka enorma fle det kan bli. Så länge man int ebegriper eller kan ta till sig så bryr man sig inte. Det är väl ganska klassikt.

Det samlades mycket stora grupper på bland annat Facebook med tiotusentals motståndare, fler än vad partierna ens har medlemmar. Sen har vi det tysta motståndet runt omkring. Så jag tror att ditt antagande om +/- 400 är aningens i underkant. Bara Piratpartiet har 9000 medlemmar och de är då inte för.

Som väl också har framkommit så är det inte signalspaningen i sig som protesterna gäller utan den totala massavlyssningsmöjlighet som FRA-lagen ger. Förvisso nu aningens omskuren, men ändå.

hogrelius sa...

Att genomsöka post!

Du ser genast att ditt kuvert har varit öppnat. Vem kan vara intresserad av dina brev från din vän i Kina?
När du börjar att iaktaga all din post så inser du att "någon" bevakar den, kan din mobil också vara övervakad? Din PC?
Jaja, nu ska du skicka in din ansökan på ett arbete inom den civila polisen. Du har ju läst alla kurser som behövs. Lärarna sa att du hade stor chans att få detta intressanta arbete,du var dessutom bäst av alla och har höga betyg.
Veckorna går och så kommer det ett brunt kuvert från personalavdelningen ,du sliter upp det och känner tillförsikt.
Men nej, de bara tackar för visat intresse. Läser du rätt?
Efter ett par dagar så träffar du en kurskamrat som talar om att herr B har fått jobbet trots mycket sämre kursresultat. Shit happens!
Det är bara att söka andra arbeten inom en liknande sektor , in med ansökningarna.

Trist men sant, inte ett arbete i sikte. En vän på ett personalkontor ringer dig och vill träffa dig.
Ni ses på ett fik och då talar han om för dig att han hört att du har kollats av FRA och de anser att du är ett hot eftersom du har varit i Kina och har vänner där som är medlemmar i kommunistpartiet. Ja men för fanken , säger du, de måste vara med för att få jobb.De är inga kommunister egentligen.

Jag har medvetet bytt ut ordet SÄPO mot FRA och historien är delvis sann. Detta hände för en hel del människor för 35 år sedan.
I morgon den 1 jan 2009 börjar FRA att genomsöka allas mail,sms eller annat som går via kabel.
De säger inget om snigelposten men i verkligheten om deras koll ska kunna fungera så måste de också kolla vanlig post. Om de inte skulle göra det så kommer i praktiken alla med terrorplaner att kunna gå över till att skicka sina order och planer med vanlig postgång !!

Nu har den borgeliga regeringen genomfört en mycket dålig lag, sossarna säger att de är emot men faktum är att de tidigare ville genomföra en ännu sämre lag!

De som vill agera kriminellt kommer att gå andra vägar allt medan FRA kommer att sätta dit oskyldiga utan att behöva redovisa någonting precis så som SÄPO agerade.
Tror du inte mig så går det bra att här på min blogg rulla bakåt och kolla mina SÄPO-dokument som finns redovisade i all sin ynklighet , sök sidan juni 04 -08!