fredag 6 februari 2009

Det klickar i rättssamhällets logik...

Uppdatering: Jag tycker inte att det var rätt av poliserna att uttala sig rasistiskt, men jag undrar varför det inte händer något om ett helt gäng ger sig på och nästan slår ihjäl en tjej och hur det kan komma sig att straffet för fildelning kan vara så högt. Dessa tre olika brott får mig att fundera vad som händer i rättssamhället och med vad vi själva tycker är vikitgast. I kommentarerna nedan talas det mest om hur poliserna uttyckt sig som om det vore viktigare att bestraffas för det än att ett gäng nästan slår ihjäl en tjej. Tycker ni att det är minde allvarligt? Att nästan slå ihjäl andra?

Poliserna i Skåne som uttalat sig illa om invandrare har rönt stor uppmärksamhet de senaste två dagarna i pressen. Polischeferna är upprörda, omgivningen är upprörd, media är upprörd, tillfrågade är upprörda. Det är väl fullständigt självklart att det är olämpligt det de har gjort, i polisrollen så bör man visa ett bättre omdöme. De slipper nu åtal vad det verkar och så kan vi då hålla på och indigneras över det skedda ett tag till.

Varför de överhuvudtaget skulle åtalas begriper jag inte, en tillsägelse, varning eller liknande borde väl räcka ganska långt. Människor snackar ganska mycket och på olika sätt överallt och ofta ganska dumt, det vet alla. Olämpligt uppträdande - ja. Verkligen. Dumt - ja visst. De borde naturligtvis föregå med gott exempel, de är poliser. En pedagog menar att vi måste komma åt rasismen i samhället och det måste man hålla med om, men det måste ske åt båda håll. Dumheter är inte acceptabla vem som än utför dem. Där måste samhället ställa sig på en metanivå enligt min mening.


Vad som upprör mig ganska mycket och faktiskt mer än ovan är dock att det gäng i Södertälje som höll på och misshandlade en tjej och hennes kille nästan till döds inte blir åtalade eller verkar få några vidare reprimander av det hela, fallet läggs ned. Flickan räddades av att några andra modiga personer kom förbi och gav sig in i slagsmålet. De blev också illa tilltygade. På nyheterna i går morse berättade man att det inte skulle bli något - om detta har det varit helt tyst i pressen. Mer står det att läsa i Länstidningen.

Sen har vi Pirate Bay-rättegången där man kräver skadestånd på över hundra miljoner kronor för fildelning.

Kan någon få ihop proportionerna till mig på de här olika brotten? Att uttrycka sig olämpligt blir det ett herrans liv om. Att ett gäng killar slår en tjej sönder och samman kan man slippa undan me. Att fildela över internet kostar rejält. Om man jämför de här tre brotten så är det tydligen fildelning som är det värsta. Är det riktigt logiskt?

Visst talar vi om olika lagrum men ändå. Vi talar också om brott. Jag får inte ihop det. Ett människoliv är minst värt samhällets resurser vad det verkar. Det är inte bra.

(Aftonbladet) (Expressen)

(DN)

(intressant)


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

24 kommentarer:

Anonym sa...

I sin tjänsteutövning skall en polisman uppträda på ett sätt som inger förtroende och aktning. Han skall uppträda hövligt, hänsynsfullt och med fasthet samt iaktta självbehärskning och undvika vad som kan uppfattas som utslag av ovänlighet eller småaktighet.
(ur polisförordningen (1984:739) 5 kap 1 §)

Ovanstående är vad poliser har att iaktta under tjänsteutövning.

Jag håller med dig om att det ska räcka med en disciplinär påföljd. Det är samtidigt viktigt att den utdelas så att ärendet inte bara skyfflas under mattan. För övrigt får det väl antas att poliser i snitt är ungefär lika rasistiska som befolkningen i övrigt.

Jag tycker också att FRA lagen ska rivas upp, buntas ihop, hoppas på för att sedan begravas på samma sätt som kärnavfall.....:-)

Anonym sa...

Vadå rasism? Var det inte apor som vandaliserade, terroriserade? Vad fan kallar man människor som förstör allmän och privat egendom på sådant sätt som dessa unga herrar och damer gjorde? Kallar man dem för "orediga"? - nä, idioter, ambor! Sedan OM de skulle vara av utlänskt ursprung, är det då inte en signal att vill man inte bli kategoriserad så sköter man sig? Är det svenska medborgare - sätt skiten i fängelse med tvångsarbete i ett antal år, om utlänningar - ut med packet. Det handlar egentligen inte om hudfärg, hereditet - det handlar om vilket handlande dessa rövhålen har gjort - något som missats helt i debatten..

Anonym sa...

Det är även väldigt lätt att bli kategoriserad när man kommenterar anonymt och använder ett otrevligt språk.......

Anonym sa...

Vilket av följande är det mest kränkande och rasistiska tillmälet?
Jag har gjort en liten inventering över våra vanligaste metaforer/djurliknelser i språket. Så här skriver Per Stensson om det hela: "Metaforer och liknelser är viktiga ingredienser i det talade språket. De skapar gemensamma och neutrala bilder hos åhörarna. Just liknelser med djur är särskilt vanliga, kanske för att djuret inte kan försvara sig eller ens kasta en förebrående blick på talaren".

Här följer min lilla inventering och, som sagt, vilket är det mest rasistiska av följande metaforer/djurliknelser?
Du är en snuskhummer
Du är en åsna
Du är en väglus
Du är en snigel
Du är en bläckfisk
Du är en vessla
Du är en gris
Du är en orm
Du är en luspudel
Du är en drönare
Du är en ful fisk
Du är en fähund
Du är en räddhare
Du är en apajävel
Du är en torsk
Du är en markatta
Du är en otrogen hund
Du är grisskär
Du är fåraktig
Du är en glad lax
Du är som en skållad råtta
Du är skapt som en nors
Du är hal som en ål
Du är hönsig
Du är en lortgris
Du är en lipsill
Du är en sillmjölke
Du är en markatta
/TS

Anonym sa...

Väldigt mycket uppståndelse för något ett par poliser sagt i stridens hetta. Det var faktiskt brottslingar de talade om. Detta nämns inte.

En tjej som blir misshandlad av 20 (!) modiga "nya svenskar". Då skrivs det inte så mycket om den händelsen. Särskilt försiktiga är man med att nämna de 20 "männens" härkomst.

Anonym sa...

Sök på google.se: "I hate britney spears"...du får 2 träffar. Internet är ceucurerat. Tacka Mona Sahlin-alikes för det. Så, med detta i åtanke: Hur ska man göra sin röst hörd? Det verkar som aftonbladet gått sossepolitikernas väg, som vanligt. De ligger till grund för internets censurering. Nu handlar detta om poliserna i Malmö. Med ovanstående skrivet i tanken så förväntar jag mig inte att följande skall bli publicerat. Men svartingarna i Rosengård förpestar vårt land. De hör inte hit. Varför skall vi inte bara bli lidande av viruset...varför skall vi även betala för dess existens..? Det poliserna sa i Malmö var inte ens toppen på ett isberg. Problemet är att för få svenskar varit i Rosengård och sett...sett hur det är. De har flyttar Libanon hit - och de är stolta över det. Vi svenskar har inte där att göra. Vem kan klandra poliserna för deras uttal - de lever i detta mörka ghetto varje dag och har över långt tid sett att den sk "integrationen" inte funkar, pga att invandrarna har helt andra mål och intet intresse av integration. Sahlin tog hit dem - vi betalar. Gör hon det...?

Unknown sa...

Hej

Jag kallar mig Mark2 efter kameran. Jobbar inom verket och tar ett absolut avstånd från uttalanden av denna sort. Är själv civilanställd men har en uppsjö av konstaplar som arbetskamrater och vänner.
Tar dessa killar och tjejjer i försvar då de tillhör en "ny" generation poliser som har en sund och bra attityd och uppfattning om polisarbetet.

Mitt inlägg är dock varför tidningar och TV inte visar hela klippet från denna incident.
När man ser det i sin helhet är uttalandena förståeliga men inte ursäktliga.

Alla, inklusive stålmän i uniform, kan bli rädda, panikslagna och helt tappa fattningen.

Där och då kommer dessa grodor.

Hoppas Ni förstår min sida av problemet.

Mark2

Anonym sa...

Varför skall uttalanden, omdömen och benämningar om kriminella invandrare alltid anses vara ämnade för alla invandrare? Jag undrar verkligen om det är så att vanliga normala invandrare vill jämföras med de som vandaliserade Rosengård, om så är fallet kanske vi skall sluta att klaga på polisernas uttalanden i polisbilen. Dessutom kanske det olämpliga i uttalandena växer fram i öronen på vissa politiskt korrekta lyssnare.

När jag hörde uttalandena undrade jag om det inte är så att några smarta poliser som lyckats få hela Sverige att fokusera på meningslösa poliskommenderingar. Sverige skall ju vara EUs ordförandeland senare i år och då kan det vara skönt att få slippa vara statist medan våra städer raseras. För så har livet som polis varit de senaste åren.

I höstas fick poliser stå och se på medan socialister vandaliserade i Malmö, det kallades European Social Forum och invigdes av den förre ärkebiskopen tillsammans med LOs ordförande. Vad sade dessa pampar när lisisterna vandaliserade i stan?

I slutet av förra året fick poliser se på medan ligister förstörde på Rosengård. Det brändes bilar, byggnader vandaliserades, brandkåren hindrades att komma fram. Poliserna på platsen fick inte ingripa.

Jag förstår mig faktiskt inte på den "moderna polistaktiken", men jag gissar att den syftar till att befodra polisledare om Mona blir statsminister och Boström blir justitieminister igen.
Med dagens polisledare måste jobbet som polis emellanåt kännas otacksamt, därför är det smart att säga "blatte" och "apdjävel" vid lämpliga tillfällen och se fram emot att få meningsfulla arbetsuppgifter i framtiden. Ibland är det faktiskt smart att straffa ut sig och polisfacket är starkt så de aktuella poliserna behöver säkerligen inte räkna med några verkliga represalier. Var det rasism eller ett smart agerande för att få mera meningsfulla arbetsuppgifter?

Samtidigt som jag är lättad över att åklagaren snabbt lade ner undresökningen mot poliserna är jag bedrövad över att höra hur det politiskt korrekta Sverige ondgör sig över kommentarer som många av oss skulle kunna tänka oss att fälla om vi hamnade i liknande meningslösa situationer. Det är faktiskt inte annorlunda på andra arbetsplatser där chefer fattar korkade beslut. Korkade beslut får som konsekvens att personalen uttalar sig på ett politiskt inkorrekt sätt när de samtalar inbördes, och det förtjänar organisationen.

Slutligen vill jag ställa frågan om det är straffbart att ge spridning åt rasistiska och förråande uttalande och om därför inte den aktuelle åklagaren borde straffas för att inte uttalandena spelades upp inför lyckta dörrar. Det är ju inte poliserna som spritt ut ljudet från videotapen.

Anonym sa...

"När man ser det i sin helhet är uttalandena förståeliga men inte ursäktliga."

Skitsnack. De är inte ens förståeliga. Kårandan går visst igen bland civilarna också ser jag.

A.C.A.B.

Anonym sa...

Media har "rasat" som fan och skrivit spaltkilometer efter spaltkilometer om några poliser som pratade med varandra i bilen. Jösses amanda! Media är verklighetsfrämmande. Det som poliserna sa, det är samma saker som sägs vid köksborden eller på arbetsplatserna!
Och så var det inte ett brott ens. Ha ha ha! Vad snopna media blir! Vad ska dom nu skriva om?
Hur det går till i Rosengård - gör det!
/Mia

Anonym sa...

Anser ni att en polis som kallar människor med annat ursprung för apjävlar är ett bra ansikte utåt för Svenska polisen. En varning gör det inte ogjort och hur många varningar ska man då få innan man får sparken. 3,4,5 kanske 10. Att vissa ens försvarar dessa handlingar vissar ju var landet är på väg. Samtidigt finns inget försvar för ungdomarna i Rosengård heller, deras handlingar går ej att försvara, men skillnaden på dessa handlingarna är att en grupp är äldre och är i tjänst. Glöm inte att denna gruppen har gått utbildning för just såna här situationer och även större situationer. Eller råder det mycket stor inkompitens inom polisyrket? Jag vet att det finns mycket bra poliser i det här landet, men det finns en hel del ruttna också. Är själv utav utländskt ursprung, har aldrig begått nåt större brott (pallade äpplen när jag var yngre om det ens räknas). Har suttit bredvid en kompis när man har blivit stoppad av polisen och har varit tvungen att vissa leg. Då undrar jag sen när är det åldersgräns på sitta i framsätet på en bil. Det konstigaste med situationen var att kompisen som körde är också invanadrare men den andra kompisen som satt i baksätet var svensk. Gissa om han behövde vissa leg? Självklart var det ju inga större problem, föraren fick blåsa och sen var det bara att åka. Jag känner inte att jag kan lita på den svenska polisen. För er som är anonyma och skriver massa skit om rosengård, glöm inte att sveiges i särklass bästa fotbolls spelare genomtiderna är just uppväxt i rosengård. Så om ni tror att rosengård bara avlar ligister.Så är mitt svar till er Zlatan Ibrahimovic.

Anonym sa...

Jag tippar på att dom flesta poliserna i förorterna har samma attityd mot kriminella oavsett hudfärg eller härkomst. Nått att tillägga som jag finner intressant, bra och trevligt är att svenska polisens "vapensköld" består av bla. 2st Fasces, mer sånt och hårdare tag mot alla som inte sköter sig ;)

Mikael sa...

I USA finns något som heter "conduct unbecoming a police officer" vilket man kan få sparken för. Kanske nått att införa även här.

Anonym sa...

Jag håller med bloggaren!!

Mordförsöket på tjejen och grabbarna som räddade henne är bra mycket viktigare än detta.

Att media förstorar allt gentemot invandrare men lägger ner mordförsök och inte berättar vem som våldtar eller stjäl - så är det i hela västra europa...tänk vad som händer i samhället när mediabubblan spricker - d.v.s när alla får reda på manipulerad statistik samt en media som gör allt annat än att vara objektiva - att älska invandrare och dölja deras avigsida är ett nytt mode efter jämställdhetsdebatten, homosexualitetsdebatten. runt år 2000 så skrev media när "svenska medborgare" gjorde ett brott - det borde de återigen visa, vi har rätt att veta vad som sker i vårat land - att lura befolkningen håller inte i längden - det gör allt värre i längden då brottsspiralen ökar vilket leder till motstånd...eller vänta nu...ökar nazismen, fler rasister?? Är det så?? Varför då?? Alla invandrare är ju så gosiga!

Anonym sa...

Om man uttalar sig rasistiskt som myndighetsperson ska man avskedas på direkten. Speciellt som polis.

Vi har 7000 som söker på 300 platser vid polishögskolan. Kanske läge att ta in de som sköter sig och sparka ut de som inte gör det.

Sen så kanske det inte är straffbart att uttala sig så där, de tror jag chefsåklagaren har koll på. Varken hets för folkgrupp eller tjänstefel kan de dömas för tydligen, hets mot folkgrupp faller på att materialet inte skulle spridas.

Inte tjänstefel då de inte gjorde något myndighetsutövande efter det spelades in. Jag tycker dock att är man i tjänst så är man i tjänst. Att ha på sig en uniform, bricka eller att bedriva spaningsarbete är att vara i tjänst.

Men det är bara jag, tyvärr ej skolad i det juridiska.

Anonym sa...

Polisens uppgift är att skapa ordning och reda inte att göra folk sterila eller kalla de för apjävlar (oavset varifrån de kommer), och oavset om de är bovar eller inte. Om man inte kan koncetrera sig på upgifter som man är tränad för borde man inte jobba med sådant yrke.
Ingen försvarar mobbens aktioner men att utala sig med sådant språk i tjänst eller utanför är mycket skamligt. Att sånt händer ibland i pressade situationer kan man förstå, även poliser är mänskliga och gör fel och många av de är rasister (fakta), men att åklagaren lägger ner utredningen och kommer ut med kommentarer att poliserna inte har gjort något fel är inget annat än katastrofalt. Vilka signaler skickar det ut till övriga poliser och inte minst allmänheten? Bra för polis förtroendet verkligen! Skamligt Sverige skamligt.

Anonym sa...

Men det är klart att man skall tala med ungdomarna. Det är säkert inget fel på dom. Det är synd om dom. Om de bränner några bilar och kastar sten på ambulanserna så är för att det är polisen är främligsfientlig.

Det vore bättre att sätta in socialarbetare som talar med ungdomarna.

Gerda

Anonym sa...

Massmedias hets om "rasist-skandalen" är bara en del av den propaganda vi matas med dagligen. Att ha negativa åsikter om invandring är förbjudet! Man ska ju inte ens använda ordet invandrare..

Åklagaren la ner detta ärende direkt eftersom han tittade på hela situationen, media plockade ut valda delar och försökte hetsa mot "rasisten". Tyvärr har media en enorm makt genom deras kontroll av information.

Gerda..
Kliv ur din fantasivärld tack. Skickade man fram socialarbetare skulle dom antagligen åka på stryk. Problemet ligger i integrationen.. eller avsaknaden av en sådan. Vi tar emot fler invandrare än vi kan integrera i vårt samhälle... Ställen som Rosengård stoppar alla möjligheter för "nya svenskar" att integreras.

För övrigt tycker jag inte att FRA-lagen ska rivas upp. Polisen behöver effektiva redskap i sin kamp mot brottslighet. Vi lever i en demokrati och med rent mjöl i påsen finns inget att oroa sig över.

Skriver inte under med mitt fullständiga namn. Jag uttalade mig negativt om invandring och vill ju inte bli jagad som "rasist"

Niclas

Anonym sa...

Så bra, så bra skrivet. Jag har själv många gånger förundrats över hur olika brott behandlas och att de som handlar om människor alltid verkar väga lättast när det kommer till konsekvenser.

Winston Smith sa...

Jag störs av att bloggaren och vissa kommentatorer försöker släta över polisernas rasistiska utfall genom irrelevanta jämförelser och liknande retoriska grepp:

- Att de individer som uttalandena uttalades till var kriminella har inte med saken att göra, eftersom rasistiska uttalanden per definition inte avser en individ utan mot en folkgrupp. Det är en omständighet som man kan ta hänsyn till men ingen ursäkt gentemot övriga medborgare som nu kan känna sig träffade och hotade av polisernas rasistiska uttalanden.

- Att helt andra nysvenskar eventuellt har begått ett fasansfullt brott i Södertälje har inte heller med saken att göra. Det ursäktar inga rasistiska uttalanden från polisen.

- Att det eventuellt är svårt att diskutera invandringspolitik har inte heller med saken att göra. Det ursäktar heller inga rasistiska uttalanden från polisen.

Gallra bort människor med en inhuman människosyn ur poliskåren!

Winston Smith sa...

Någon undrade varför det är rasistiskt att kalla någon en apa. Det är väl ganska uppenbart. Européer har många gånger genom historien buntat ihop t.ex. afrikaner med apor. Det är förstås ett sätt att markera olika människovärde genom att klassa apor och vissa människor som visserligen människolika men ändå lägre stående och mindre utvecklade än andra.

Jag kan inte nog poängtera att rasistiska uttalanden (oavsett vad den som uttalar sig har tänkt sig) aldrig kan uppfattas som förolämpningar riktade till en individ. De riktar sig alltid mot alla andra individer som känner att detta uttalande markerar en människosyn som även ringaktar deras eget människovärde och därmed i förlängningen utgör ett direkt eller indirekt hot mot dem.

Anonym sa...

Vad händer om en polis kallar en svensk lintott till ligist för apjävel? Blir uppmärksamheten i medierna lika stor då?

Anonym sa...

Jag tror mer det kan ha att göra med utbildningsmaterialet som Aftonbladet nu skriver om. Lär man ut sånt så är det inte konstigt om utbildningsresultaten blir därefter.

Kanske idé och kolla upp vem som skriver OH-bladen där.

För övrigt - den fördomsfullhet och rangordning när det gäller vilka som har 'skyddsvärde' i vårt samhälle är sedan länge väl känd - den går ungefär så här. 1. Vit hetero man i medelåldern av svensk härkomst. 2. Vit hetero man i medelåldern av nordisk eller anglosaxisk härkomst. 3. Vit hetero man i medelåldern av nordeuropeisk härkomst 4. Vit hetero man i medelåldern av centraleuropeisk eller sydeuropeisk härkomst 5. Asiatisk - olika grader Längst ner kommer kvinnor och sedan allra längst ner afrikaner.
Nånting åt det hållet ser det ut.

Rättsväsendet lider av en ganska allvarlig fördomsfullhet som sällan diskuteras. Samma diskriminering råder på arbetsmarknaden.

Anonym sa...

Glömde hbt-personer som också blir diskriminerade. Ja det finns ju många andra men ville bara peka på att det finns en rangordning och den råder.