lördag 7 februari 2009

Energipolitiken är redan bred...

Socialdemokraten Eneroth tycker att det är viktigt att energifrågorna inte ska låsas fast i en kortsiktig blockpolitik. Istället uppmanar han i princip alla centerpartister att gå samman med de rödgröna istället för att vara överens med den regering de sitter i. På så sätt ska blockpolitiken övervinnas. Intressant vinkling på ett för andra redan löst problem.

Eneroth skriver: "Sverige står inför två tuffa utmaningar: jobbkrisen och klimatkrisen. Att skapa långsiktigt hållbar energiförsörjning för svenska företag och hushåll är avgörande för lösningen på dessa problem. Allt fokus måste nu riktas på att skapa fler jobb på ett sätt som är långsiktigt hållbart – såväl socialt och ekonomiskt som för miljön och klimatet."

Det är väl ganska exakt vad regeringen nu har gjort, så varför inte ge dem beröm för det i stället för att krångla till det hela ännu mer. Kan energi rent av bli en exportvara så har vi mycket att vinna på det. Vem kan säga emot den saken?

Varför inte tänka så här då - Sju av tio är för Alliansens klimat- och energiuppgörelse enligt en snabb opinionsmätning. Med andra ord, väljarna gillar det här. Funderingen kring blocköverskridande överenskommelser i just den här frågan är kanske rent av ointressant.

Kärnkraft kanske kan ses som läskigt men tekniken utvecklas hela tiden. Vad är äckligt och farligt om inte kol och olja då? Att Vattenfall bedriver smutsenergi och tjänar mycket pengar två kraftverk i Tyskland som släpper ut lika mycket koloxid som Sverige gör borde vara ännu en symbolfråga att ta itu med.

Regeringen öppnar nu upp för satsningar på förnyelsebar energi på ett uttalat sätt, men inte för den skull på ett oansvarigt sätt. Den politiska förvecklingen på (s)-sidan där man nu är delad i olika lag gör det knepigare att tro att de någonsin ska kunna komma överens inom den gruppen i den här frågan. Facken tycker ett, socialdemokraterna ett annat och miljöpartiet ett tredje. Skönt att regeringen är överens då i denna viktiga fråga. Vem vet, det kanske blir den som vänder skutan åt rätt håll igen och får finanskrisen att bli ännu en parentes i konjunktursvackorna. (jag underskattar den inte, men nedåtgående spiraler går fort och är självuppfyllande på många sätt).

Fler som bloggat från olika perspektiv: Åsikter om allt, jj.n, Mitt i steget,


(intressant)


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Per Hagwall sa...

Håller med, en mycket bra uppgörelse på det hela. Det tål att upprepas att Sveriges elmarknad inte är isolerad; Så länge det finns ett enda kolkraftverk kvar i Nordeuropa så är det fullständigt oansvarigt att stänga ned fungerande svensk kärnkraft. (Jag tycker vi dessutom borde bygga ut).

Kärnkraftsmotståndarna gör stor sak av att inga försäkringsbolag vill försäkra kärnkraftverk mot den värsta olycka som kan tänkas, de "glömmer" att det inte finns någon som är beredd attt försäkra stora vattenkraftverk heller. Stängdes svensk vattenkraft ner efter katastrofen 1975 i Banqiao som krävde 170000 människoliv och förstörde sex miljoner byggnader...?

Det finns mängder av verksamheter som inte kan försäkra sig mot det värsta tänkbara scenariot, innebär det att vi skall kräva avveckling av alla stora vattenkraftverk, all större flygverksamhet, all transport av farligt gods, av järnvägar, oljeterminaler, vattenledningsnät och livsmedelstillverkare?

David sa...

Ursäkta för dubletten, men jag insåg inte att det inlägg jag kommenterade först låg så långt borta när jag följde länken från Newsmill.

Jag brukar kommentera med den här länklistan när sådant här diskuteras. För det är så uppenbart att varken sidorna som är för eller emot alternativ energi har koll på hur snabbt utvecklingen av alternativ faktiskt går just nu, samt att man faktiskt kan arbeta i andra änden med, och stimulera intresset för energisnåla alternativ. Eller för den delen sluta med fånigheter som höjd fastighetsskatt om man har treglasfönster som minskar energiåtgången vid uppvärmning (Och nerkylning på sommaren...) rejält.

Det finns mycket man kan göra som leder till sänkt elförbrukning, och därmed även sänkta elutgifter, här följer en liten genomgång med länkar till artiklar om faktiska, existerande, produkter.

Hemma har vi installerat en värmepump och tätat våra fönster, vilket har sänkt våra elkostnader under vintern dramatiskt. Det kostade, men på några års sikt så blir det en ren vinstaffär. Det finns ju energieffektiva kylskåp, tvättmaskiner, och bärbara datorer som ju bara drar en bråkdel av vad en stationär dator gör, men som ändå är fullt tillräcklig för alla jobb och vardagsbehov utom möjligen att spela de allra nyaste spelen med de högsta grafikinställningarna. Snart kommer LEDlamporna med vettigt ljusspektrum, så att även sådana som jag, som inte klarar av flimret i vanliga lågenergilampor, kan använda dem. Sen får man ju inte glömma att både solkraft, mer solkraft, vindkraft och mer vindkraft utvecklas och blir effektivare hela tiden.

Se även:
http://www.greenoptimistic.com/
http://www.jetsongreen.com/
http://www.metaefficient.com/

Anonym sa...

Peak oil har alla hört talas om, men så vitt jag vet så ligger Peak Uran redan runt hörnet, brist beräknas redan om 10 år. Redan idag så går 8 av 10 kärnkraftverk i USA på ryskt Uran.

Vi kanske skall starta svensk uranbrytning också? Ja varför inte, då kanske det äntligen går upp för kära politiker hur klimatneutral kärnkraften egentligen är (not). En livscykelanalys av kärnkraften, från brytning och anrikning, byggande, drift och avfallshantering ger att kärnkraften står för ca 1/10 av sveriges koldioxidutsläpp. Kärnkraft är ingen lösning, det är en del av problemet.

Lösningen ligger i förnyelsebart och att helt sonika förbruka mindre. Svensk pappersindustri, som står för en mycket stor del av landets totala energiförbrukning, kan faktiskt på sikt bli nollförbrukare, och i vissa fall tom. bli energiproducenter. Iggesunds bruk är de som kommit längst och har siktet inställt på total klimatneutralitet. Så skall denna slipsten dras, inte genom ett hejdundrande energislöseri redan för att producera energin, där vi tom. värmer upp havet med 130 miljarder kwt reaktor-kylvatten om året. Eller det enorma hål-i-huvudet som kallas fjärrvärme där vi värmer upp trottoarer, gator å vägar land o rike runt (se bara var snön tinar först..), snacka om eldande för kråkorna. Detta när vi vet sedan mycket länge att det effektivaste sättet att distribuera energi på, i synnerhet vid dessa korta avstånd, är med en elkabel. Idiotin verkar inte veta några gränser alls.

- Göran W.