måndag 2 februari 2009

Nu börjar det hända grejor - Ipred är redan omodern

Länge har här förfäktat att Ipred är en onödig och redan omodern lag. Upphovsrättsindustrin ska inte på eget bevåg kunna begära skadestånd av enskilda för att de fildlar en och annan låt. I stället bör industrin tvingas till att anpassa sin verksamhet till de förutsättningar som råder på marknaden. Fildelningen enligt gammal modell håller nämligen också den på att försvinna.

Nu börjar allt fler såna alternativ dyka upp. DN har en intressant artikel om detta idag. Hur mobilföretagen hjälper musikindustrin att få mer intäkter är en intressant inriktning. Idag är det mobilerna som är musikspelare och där gäller andra förutsättningar. Traditionell fildelning som kan kontrolleras över IP-numemr försvinner, nu gäller annan teknik som inte är spårbar. Alltså Ipred är omodern rent tekniskt innan den ens vunnit laga kraft. Ta nu till er det politiker och låt inte lagen gå igenom.

För att understryka stolligheten med Ipredlagen och musikindustrins jakt på sina egna kunder så deltar jag i en tre veckor lång köpbojkott av deras produkter. Det känns bra att jobba för att en musikindustri som så länge som den funnits hela tiden arbetat för att stoppa utvecklingen på sin egen marknad. På sin tid kunde man inte köpa musik i Stockholm om man kom från Göteborg och liknande regionsrestriktioner har de nu lagt på den nya populära tjänsten Spotify. Det är ju helknäppt. Detta är faktiskt den första bojkott jag deltagit i sedan Erik Fichtelius slog larm om julskinkorna på tidigt 80-tal. Det känns rätt.

Uppdatering: Kring Ipred och dess omodernitet. Karl Sigfrid skriver om konstigheter. Tycker i alla fall jag, han uppmanar jusititeministern att säga ifrån.

Andra som deltar är Scaber Nestor, Svensk Myndighetskontroll, Jens O, Farmor Gun (som liksom jag själv passerat den finniga tonårsåldern och numera hör till kategorin - Vi som har barnbarn), Sidvind, Olof, bloggaren Calandrella, Argast Nu.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tja, det finns ytterligare andra metoder att @fildela@ som inte har fått sa mycket uppmärksamhet och som IPRED inte kan komma åt, än mindre att det moderna tekniska samhället avvecklas.

På samma sätt som Gutenbergs boktryckarkonsten inte kunde stoppas i längden, så kan inte en reformering av upphovsrättan/copyrighten stoppas.

Trist att vi inte lärt något av den historien.

Anonym sa...

hej hej
kan man ladda ner nu medans lagan inte är i kraft elr

Anonym sa...

Detta är det sämsta blogginlägget jag någonsin läst! Det du skriver kan väl knappast kallas en blogg? Din blogg är inte personlig någonstans.