onsdag 25 mars 2009

Politiker börjar stötta andra partiers frågor...

Under några år har det talats om partiernas fortlevnad i sin nuvaranade form och organisation. På många sätt kan den vara rent avskräckande för den som vill engagera sig. Hierarkier i flera steg, bromsande lokalföreningar som ska vara nålsögat för engagemanget. Det gäller att passa in i gänget snarare än att ha en politisk stark röst.

Det politiska engagemanget via föreningar har också minskat markant på senare år, ungdomsförbunden (Piratpartiets undantaget) är inte så stora som förr. Det finns så många andra aktiviteter att ägna sig åt idag. Det är däremot inte sant att människor inte är engagerade. Det är bara det att det finns andra vägar idag att göra sin röst hörd. Man vill inte bli instängd utan man vill diskutera i större forum. Man vill vara med.

Det handlar också om att många frågor går tvärs igenom partierna idag, inte minst gäller det de integritetskränkande lagarna som vi på senaste året begåvats med, den ena efter det andra. Där har varit uppenbart att att partierna inte varit intresserade av IT-frågorna. Som IT-talesmän har man skickat fram unga politiker utan vare sig erfarenhet av området eller egen tyngd i politiska forum. Det är egentligen väldigt skrämmande. Eftersom IT-användningen idag är en infrastruktur likt tåg, flyg och vägar så är den mer än viktig. Den berör inte bara tekniskt utan också ur ett beteendevetenskapligt perspektiv - vad den gör med oss som människor. Alla använder IT på något sätt.

Allt går i princip att göra också med hjälp av datorer och därför är det viktigare än någonsin att det stipuleras lagar för hur man kan och ska skydda den enskildes integritet, allt enligt grundlagar och konventioner. Men i stället blir det tvärtom. Man släpper fri krafter som har sitt eget bästa för ögonen. En stat ska väl skydda sina invånare, eller har jag missuppfattat saken?

Idag läser jag om två centerpartister som börjar stötta Piratpartiet genom att bli Guldpirater. De gillar det mesta som det egna partiet står för men kan inte stå ut med de integritetsinskränkningar som röstas fram. Mikael Elmlund skriver om det politiska arbetet, man blir lite ledsen men tyvärr är det så det är. Han saknar en Karl Sigfrid i sitt parti och skulle lätt kryssa honom om vi haft ett personvalssystem som betydde något. Jag är glad för att vi har Karl i moderaterna eftersom vi två har samma syn på internet, modern teknik och medborgarnas rättigheter att få leva i en demokrati. För min del är krysset lika givet på honom som det är på Gunnar Hökmark i EU.

Markus på Lake Berglund och Mikael Elmlund stöttar frågan genom att bli Guldpirater och stå kvar som centerpartister. Hur länge de får göra det återstår att se. Men de är väldigt tydliga båda två att de hör hemma i centerpartiet utom just i denna fråga - vår rätt att vara anonyma och att ha våra privatliv i fred. Bloggaren Bent hade liknande funderingar i december.

De är barn av sin tid - de tillhör dem som väljer sakfrågor. Att det går att göra visade väl all nätaktivitet och det kunskapsjobb som många deltog i under protesten mot FRA-lagen och Ipred och nu Acta. Det var frågor som gick rakt igenom partileden och utanför allatraditionella gränser. Jag tror att vi får se mer sådant framöver.

Jag är fortfarande moderat, men nog dras jag till Piratpartiets tankar om frihet och värnandet av den personliga integriteten. Tidigare trodde jag att det var en moderat fråga. Så på så sätt är jag väl mer än lovligt naiv. Men någonstans så är det för tidigt att ge upp.

Frågan är om inte de politiska partierna bör rycka upp sig rejält och kolla lite utanför fönsterluckorna hur det ser ut. Om folk går bort så är det inte ett bra tecken. Thomas Gür beskrev en idé om hur en borgerlig allians skulle kunna ta sig ut. Ett steg i rätt riktning, men vad gäller integritetsfrågorna är det ett mörker oavsett, som det ser ut idag. Även om det börjar finnas lite motstånd här och där. Fjellner är en annan ung duktig moderat som gör vad han kan för att stoppa en del av de dumheter som är på G inom EU.

(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

3 kommentarer:

Markus "LAKE" Berglund sa...

Tack för ditt stöd Mary! Det betyder faktiskt en hel del.

Jag ag hoppas vi kan bli fler GuldCenterpirater och kanske lite fler GuldModeratpirater också! :-)

Manuell trackback:
GuldCenterpirater - förena eder!

Varma centerhälsningar!

Mary X Jensen sa...

You are welcome Markus. Jag är int esäker på att alla uppskattar mitt stöd - men som bekant jag är en modern gammelmoderat som hänger med ;-)

Leo sa...

Ge inte upp, Mary!

Du behövs för att förändra det moderata partiet, så att de återigen står upp för frihet och demokrati - även på nätet!