tisdag 31 mars 2009

Redan till lunch får tingsrätten att göra...

I morgon är det 1 april och då brukar skämten stå som spön i backen och nog går man generat på ett och annat, det medges. Ipredlagen är dessväre inte ett skämt på det sättet även man hade önskat det. Men någon blir lurad. Vem är inte självklart ännu. Regeringen? Fildelare? Underhållningsindustrin? Aprilskämt eller inte, nu är Ipredlagen ett faktum menar Annarkia.

Som jag skrev igår, underhållningsindustrin kommer inte att vila på lagrarna och det bekräftas nu av SvD som rapporterar att de första fallen når tingsrätten redan vid lunch. Då är min fråga. Går det så fort att sätta dit någon? Har de påbörjat sina spaning efter bevis i förväg? Visserligen säger lagen att de inte får använda tidigare insamlad information, men enligt Ifpi så har de redan väl uppbyggda rutiner för att komma åt fildelares IP-nummer.

Den som gör sig skyldig till illegal fildelning kan få stå för rättegångskostnaderna själv. Som jag skrev tidigare så brukar hemförsäkringen täcka upp för det och vill försäkringsbolagen ändra villkoren så måste det antagligen vänta tills de går ut. Det återstår att se hur det blir med den saken, men vi får säkert veta snabbt för nu går det undan. Uppdat: Leo har nu kollat av försäkringbolagen lite.

En kille som gärna delar med sig av musik är Mikee. Så här skriver han på sin blogg: Welcome to my music blog. 1 new song every week. enjoy. Support the blog please: use the digg, reddit, stumble, buzz button and don't forget to comment.

Lyssna på senaste låten här, den är riktigt bra.

Men inte nog med Ipred-lagen. Karl Sigfrid har gjort en beräkning av kostnader som internetregleringar från EU kommer att kosta. Artikel i Norrtelje Tidning och bloggpost. Något att fundera kring. Emma skriver att samhället strävar åt två håll samtidigt. Både öppna upp för inforamtion och stänga ned den och det samtidigt. Piratpartiets Christian Engström menar att grundlagarna ska gälla även på internet och vem tycker inte det? Lagarna om upphovsrättsbrott finns redan. Skillnaden nu är att industrin själva får agera och det kommer det att göra enligt löfte. Det verkar redan känna sig som poliser enligt Svensson. Samma visa då som nu säger Satmaran och minsn kasettbanden. Fredrik Wass kollar in i framtiden, finns Spotify om tio år?

Expressen förklarar bra för den oinsatte vad det hela handlar om. Jag kan inte låta bli att tänka på att ifpi och antipiratbyrån får kolla efter IP-nummer och begära ut personuppgifter. När min cykel blir stulen och jag hittar den på annans tomt så får jag inte ta den med mig hem. Eftersomman inte får ta saker hur som helst från annans mark. Men det är min cykel...

Isobel har gjort en fantastisk betraktelse kring Ipredlagen och andra inskränkande lagar som alla borde läsa. En sammanställning av allt som vi alla skrivit under det senaste året. Tomas citerar Isobel "Ipred är del i en kontrarevolution. Ännu kan vi bara hoppas att vi, vi som är internet, klarar att mota den." Just det, vi som är internet.

Internet kan vara världsekonomins räddning. I morgon ska jag skriva en artikel om NOS för att ge er en hint om vad som händer utanför underhållningsindustrin. Lägg ner den istället, de är ju bara bromsklossar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Andra som bloggar: Satmaran och Drottningsylt och Farmor Gun.

1 kommentar:

Anonym sa...

Så är det i en värld av Henrik Pontén individer som blir rövknullade av överheten utan att ens veta om det där dessa Henrik Pontén original samt kopior springer omkring och slickar röv för att göra sig populära bland ledande element i detta land.Förlåt , kriminella element ska det vara med tanke på senaste tidens gedigna lönebonusar bland dessa styrande personer.

Zero