måndag 30 mars 2009

Visst ska vi använda Ipredlagen säger Pontén

Vem trodde något annat än att de skulle komma utrusande ur buskarna nu klappandes sig för magen och säga att nu ska vi sätta dem de jävlarna som fildelar. De svär inte offentligt men det gör jag ibland, det känns som en bra förstärkning till en känsla man vill uttrycka.

Både Henrik Pontén på Antpiratbyrån och Lars Gustafsson som är VD för Ifpi talar nu i klartext om hur de ska gå tillväga. De verkar inte vilja lägga band på sig på något sätt. Det här med nedladdning för eget bruk talar de tyst om. Jag undrar om politikerna verkligen vet vad de gjorde när de röstade igenom lagen. "– Alla som vållar någon annan skada riskerar skadestånd, säger Henrik Pontén. " De kommer bergis inte att lägga ett finger i kors för att uppnå sina syften. Att sätta dit fildelare.

Nu börjar också ögonen lystet vändas mot internetoperatörerna, så det kan vi räkna med blir nästa mål. Ska politikerna gå med på det också? Man vet aldrig för konstiga äro lagarnas gångar. Att kräva att nätoperatörerna tar sitt ansvar för att musikindustrin inte kan anpassa sin affärsutveckling till rådande teknik börjar redan uttalas som ett mål för Pontén.

Det bästa sättet är att ta fram bra och prisvärda tjänster menar och Patrik Hiselius på Telia Sonera som i sin tur tycker att musik- och filmbranschen ha eget ansvar. Det kan man hålla med om, det får alla andra göra för att överleva. Men underhållningsindustrin vill mest kriminalisera sina kunder och lägga skulden någon annanstans. Tjusiga typer. Hoppas de åker på kompanistryk i någon instans, jag vet att man inte får säga så, att det är ociviliserat. Att de sen står där som urluftade dinosaurier, såna som ingen vill ha för de har gått någon annanstans. Artisterna frodas i stället på internet i all välmåga förhoppningsvis och dit går också de betalande kunderna..

Vi kan hoppas på att antipirater och ifpi et alles gör något riktigt dumt nu så att politikerna får upp ögonen för dem, för vi ska inte glömma att politiker såväl stiftar som river upp lagar. Vad jag förstått så kommer det här också att påverka försäkringsbranschen, rättshjälp ingår ofta i hemförsäkringen. Har försäkringsbolagen räknat med Ipred? Troligen inte. Så vi kanske i fortsättningen får se höjda försäkringspremier för den som har internetuppkoppling hemma. Nya lagar brukar sätta igång en hel del kringrörelser.

Farmor Gun påpekar att det kanske finns hopp för den sociala dimensionen nu. Allt fler börjar ta upp den. Hon påminner också om Mårtenssons krav på en digital allemansrätt. Svensson menar att tidningarna skrämmer upp oss i onödan just nu och han påminner om de olika nya tjänster som börjar dyka upp allt mer. Spotify, Last.fm, Tunerec, Itunes med flera. Svensson påminner också om: "PS. Kom ihåg, fildelning i sig är inte på något sätt olagligt. Endast fildelning av upphovsrättskyddat material som inte är släppt med licens som tillåter fildelning och kopiering är olagligt. DS

Emma har en annan ide och öppnar Ipredia. Satmaran känner (känner i bästa Wanja-stil) som jag, nu ligger de i startgroparna. Rick hänvisar till Expressen utfårgning av folk på stan. De tänker fortsätta fildela. HAX vill veta hur man gör för att skydda sin identitet.

Själv kommer vi inte att vare sig öppna något nätverk eller fildela upphovsrättsskyddat material men däremot tänker jag fortsätta att djupt ogilla Ipredlagen. Hoppas att den försvinner snabbt. Snälla Federley jobba för det nu.

Uppdat: Jag fick en kommentar om att jag glömt Jamendo - musik under Creative Commonlicenser. Tack!

Uppdat: Hittade en intressant fundering kring Ipred - Storebror tappar kontrollen från Lars Ilshammar .

(SvD)


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

11 kommentarer:

Johan Y sa...

Konstigt, innan ipred gick igenom hävdade både branschföreträdare och politiker att branschen självklart inte skulle jaga vanliga svenssons. Så gick det med det.

Det är ju inte utan att man undrar vad de har för kontakter. Skivbranschen är ju de enda utöver stat, kommun, landsting och kyrka som har rätt att uppta skatt också. Kanske borde vi begära att få demokratiskt styre i skivföretagen.

Anonym sa...

Du glömde nämna Jamendo som är en musiksajt som går under en licens som heter Creative Commons.

Rickard sa...

Federley?
Om du sätter ditt hopp till honom är du illa ute.

Trodde aldrig att de "nya" moderaterna skulle införa Bodströmsamhället, men det är ju bra om du tycker att Reinfeldt för medlemmarnas politik.

nattljus sa...

Med tanke på att Europakonventionen står över svensk lag, så man får väl se när det första ipred-fallet kommer att hamna på europadomstolens bord.

Anonym sa...

Jag har en liten bekännelse att göra.
Igår natt var frestelsen stor. Fastän jag inte tillfört mediebranschen en krona sen 2005 (för att säkerställa att inte mina pengar används till att stämma fildelare), så surfade jag runt i hopp om att hitta ett ställe jag kunde se något avsnitt av Top Gear på, och givetvis betala för mig. Lyckligtvis kunde jag gå till sängs utan att falla för frestelsen, då några sådana tjänster inte fanns att tillgå. Så det blev händerna på täcket för mig, och inga snabba bilar :)

/Smen

Anonym sa...

Jag hade kunnat gett dig dem utan problem igår om du använt samma nätverk som mig. Jag kan ge dig den nu om du vill, men då via privat nätverk ;-)

Jacobssons tankar sa...

Har någon funderat på vad ACTA innebär? Googla och läs

Mary X Jensen sa...

Rickard - med Federley retas jag bara.

Jag gillar moderat politik, men inte just Ipred och de andra lagarna som har med inskränkning av integriteten att göra. Däremot finns det mycket annat som pågår.

ACTA är inte heller så kul nej... Men dr pågår det i alla fall diskussioner nu.

Mike sa...

Det är bra att pontens namns kommer upp posta gärna landsförädarens hemadress ochså-

Anonym sa...

Telekompaketet har visst gått igenom två utskott utan ändringsförslag 166.
Det tyder på att det finns risk att det går igenom euparlamentet (även om partipiskan inte slår lika hårt där som här). Tycker att det är beklagligt att av alla dom politiker vi har skickat ner är det bara en som röstade emot. Var det detta man ville nå när man påstår att man vill vara med och påverka Eu?
/Daniel A.

Oscar sa...

Tack för en mycket trevlig och vettig blogg, även om jag kanske inte riktigt ligger på samma plats politiskt så går det att hitta ovanligt mycket läsvärt här. Nackdelen är att jag i alla fall inte på detta inlägget direkt kan finna något alls att kommentera på, aja, nästa gång kanske.