lördag 7 mars 2009

Tyckarpanelen...

Erik Laakso, Ali Esbati och jag själv delar med oss synpunkter kring olika frågor på svt opinion. Kul och tack för att jag fick vara med. Det är alltid härligt att få tycka till. Ibland är det svårt. Att bara svara på frågan och inte lägga in allt det andra man kommer på. Så jag fyller ut lite här.

1) ska vi ha ny alkohollag?

Jag tror inte på restriktivare alkohollagar och minskade öppettider på krogen. Alkohol ställer till mycket trassel det kan man väl inte säga emot. Men det är glädje också. Frågan som bör ställas är varför människor inte kan hantera alkohol? Kan man lära sig det? Vi hade en gång motbok här i landet. Det var inte så länge sedan. Var det bättre då? Varför super Jeppe? Det kan man undra över?

2) IF Metall och arbetstiderna

Tillfälligt. Konjunkturer kommer och går och nu är det mer allvarligt än någonsin enligt experterna. Det har de alltid sagt. Vad ska man göra? Ibland får man bita ihop. Rätt vad det är så vänder det och det är inte säkert att det ser likadant ut som förut. Men det brukar ordna sig på något sätt i alla fall. Man kan inte oroa sig för världens undergång varje gång det blir oväder. Naiv syn? Möjligt, men också en överlevnadsstrategi.

3) Jan Emanuels hyresaffärer

Om man som (s) ser på bostaden som något man inte handlar med så är det säkert förfärligt. Ideologikrock. Vill någon betala 10.000 kronor i veckan för en tvåa så är det inte mitt problem. Ockerhyra? Det handlade väl nu inte om att hyra ut till en småbarnsfamilj med arbetslösa föräldrar? Men det är klart ska man vara (s)-riksdagsman så... Indignation i onödan enligt min mening. De blev inte uthyrt vad jag förstått.

4) Sexköpslagen

En lag som kriminaliserar den ena sidan och inte den andra blir fel och ologisk. I TPB-rättegången talar man om att tilllgängliggöra filer för illegal nedladdning. Det borde väl i så fall gälla även i det här fallet. Att tilllgängliggöra något för förbjudna köp?

Vuxna måste få bestämma själva vad de vill göra och hur de vill hantera sitt liv. Hela prylen med prostitution är för mig personligen fullständigt främmande det måste tillstås, men därmed inte sagt att andra måste tycka som jag. Så länge det handlar om två människors överenskommelse dem emellan alltså. Den fula obehagliga sidan, när någon utnyttjas, trafficking och liknande ska däremot bestraffas hårt. Det är misshandel och det finns separata lagar för det. Att erbjuda prostitution via arbetsförmedlingen skulle väl vara att ta i?


Tycka kan man göra om mycket och det gör man också...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Är det inte konstigt att ha en alkohol lag som säger att det är förbjudet för 18-(nästan)20 åringar att köpa alkohol på bolaget, en alkohollag som behandlar folk upp till 29-år som tonåringar, trots att dom, precis som vilken 14-åring som helst kan gå till närmaste allmänläkare eller psykakut för att få en burk benzos?

//ST

Mary X Jensen sa...

Eller komma över folköl på ICA...

Nu tycker jag inte att det är bra för unga människor att dricka alkohol överhuvudtaget och det går inte att bortse ifrån att alkohol ställer till mycket problem. Vettet går ut där alkoholen går in. Men det finns länder där alkoholen är mer avdramatiserad än i Sverige. Tror mer på det.

Kunskap om alkoholens och andra påverkande medel borde läas ut mer om. Men dessa lagar blir som att försvara sitt eget samvete på något sätt.

Jag är inte nykterist på riktigt -men nästan....