söndag 5 april 2009

Antipiratbyråns hemliga metoder...

Snabbt som ögat slog de till. Antipiratbyrån alltså. Bläcket till Ipred-lagen hade inte hunnit torka innan de lämnade in sin första ansökan till tingsrätten. Jag frågade mig genast hur detta hade gått till eftersom lagen inte skulle gälla retroaktivt.

2009:1091.
Denna lag träder i kraft den 1 april 2009.2.
Bestämmelserna i 53 c–53 f och 53 h §§ ska inte tillämpas när intrånget eller överträdelsen, eller försöket eller förberedelsen till intrånget eller överträdelsen, har begåtts före ikraftträdandet.


Kändes mystiskt att det skulle gå så fort att sätta dit en fildelare mot den bakgrunden. Vi använder oss av hemliga metoder säger Pontén. Det där med rätt och fel kan bero på vem som gör det förstås. Nu verkar det som om det finns de som känner till de där hemliga metoderna och det är inte självklart att de är helt lagliga. Hoppas verkligen att Beatrice Ask med flera läser vad André Rickardsson skriver på Brännpunkt idag, det är mycket intressant och han är en kunnig person, IT-säkerhetsexpert och en bakgrund inom SÄPO med stort intresse för rättssäkerhet:

"Ska tingsrätten acceptera bevisning som bygger på hemliga och oredovisade metoder? Enligt min erfarenhet brukar hemliga metoder i dessa sammanhang vara olagliga eller djupt tveksamma metoder."

Pontén satsar nu även stenhårt på att skrämma livet ur den som vågar sig på att öppna sitt nätverk. För då kan man få sina datorer beslagtagna. Cybernormer.se ger en hårresande inblick i Pontén Polis argumentation. Artikel i NSD. (uppdat: jag tror att Henrik Pontén är en både duktig och trevlig person, men i just det här jobbet så blir han extra utsatt förstås, mer roll än person från mitt vidkommande alltså, känns viktigt att påpeka det)

ör att man ska få lite perspektiv kan man läsa Christians artikel - Sluta knycka vår musik. Rubriken kommer från 1980 och det handlade då om kassettband. Alltså ifpi har fastnat i sitt spår och ser ingen framtid i ny teknik, precis då som nu. Christian du vet att jag håller med om den här frågan, men min EU-röst får en annan kille, en moderat, så det så ;-) . Vi är några tappra moderater som kämpar emot det gamla stampandet och vill in i det nya. För om Barack Obama kan ladda ner musik i en ipod och ge det till drottning Elisabeth så är det om något ett tecken på att skiv- och musikindustrin inte hängt med i hur vi andra beter oss och vill ha musiken distribuerad, eller hur? Kom nu inte med upphovsrättsdiskussionen igen. De flesta av oss vill naturligtvis att den ska gälla, men den måste diskuteras först och anpassas till ett modernt samhälle. Det gäller lika med äganderätten förstås. Äger man originalet eller en kopia, eller vad? Få man låna ut sina böcker? Får man kopiera en CD för eget bruk?

Emma föreslår ett radikalt grepp. Lägg ner. Johanna har vågat sig på en framtidsvison om vårt liv med Ipred. Widham funderar när de kommer och knackar på dörren där hemma. Även Klokbok har tänkt till liksom Djävulskattungen. Leo satsar på en veckorapport. Farmor Gun funderar.

Uppdatering: När jag skrev av mig ovan i går på nattkvisten hade inte så många läst Brännpunktartikeln, men nu har fler reagerat. Vi vet inte ännu om det finns någon grund i anklagelserna. Henrik Pontén är ändå jurist, men en ivrig sådan och drivande, på sitt område. Bloggarna har dock kvicknat till och nu sägs det en hel del. Svensk Myndighetskontroll blev så upprörd att han skrev en polisanmälan. Emma skriver om hemligheter och lögner. Storm nämner ordet para-polisiär. Ulf Hedlund funderar över om de ljudböcker han köpt och överfört till sin ipod också är olagliga?

Det enda man kan säga är väl att det inte hänger ihop det hela... Ingen konsistens allas.


(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

8 kommentarer:

Anonym sa...

Jag brukar köpa en pocket när jag åker tåg och sen lämna den när jag läst den att hittas av en annan resenär. Jag kanske borde fråga Sveriges Författarbund om det är OK?

Widham sa...

@Mary: Det blev fel identitet på den förra kommentaren. Jag vill ändå att du ska veta att det är jag :)

Mary X Jensen sa...

Hej! det är verkligen inte helt genomtänkt det här. Handlar bara om internet och vad är skillnaden. Hela samhälelts infrastruktur i övrigt går åt det hållet...

Leif Ekstedt sa...

Är Antipiratbyrån antilaglydig?
De kan falla på sin begärda snubbeltråd om Solna Tingsrätt får koll på läget.

Anonym sa...

Jag tror inte att det har någon betydelse om Beatrice Ask läser vad André Rickardsson skriver.
1. Hon förstår inte innebörden.
2. Om hon mot förmodan skulle förstå så skulle hon inte agera.
3. Om hon skulle vilja agera så skulle hon säkerligen bli stoppad av Reinfeldt.
Så regeringen inger väl knappast något som helst hopp.
/Anders

Storm sa...

Det blev fel på Ulf Hedlunds länk i slutet Mary. Den länkar till min sida.
MVH
Storm

Mary X Jensen sa...

Tack Storm - jag har fixat nu...

Connyt sa...

Ska bli intressant att följa beslutet av Solna tingsrätt. I anmälan finns ingenting som ens försöker beskriva hur tillgängliggörandet av det skyddade materialet har skett till allmänheten. Om detta ändå leder till att domstolen går på APB's linje är vi riktigt illa ute...