onsdag 1 april 2009

Problemet finns hos dem som inte vet att deras nätverk är öppna...

Piratpartiet uppmanar till öppna nätverk för att försvåra för upphovsrättsinnehavare att jaga fildelare. Polisen tycker att det är ogenomtäkt eftersom de ser risker med att det då utnyttjas för att begå brott. Nu tro jag inte att det är dom som öppnar sina nätverk som har de stora problemen, för de vet vad de gör. Internetfolk har koll men det har inte alla mer vanliga användare. Däremot så är det snarare de som inte har en aning om att man ens kan stänga sitt nätverk som kan råka extra illa ut. Britta och Rune i Rågsved har ingen koll på hur deras nätverk är konfigurerat. Min mobiltelefon plingar och hittar öppna nätverk hela tiden. De går till både privatpersoner och företag. Så folk blir nog utnyttjade mest hela tiden utan att ha en aning om det.


Kunskapen på säkerhetsområdet är inte stor, tyvärr. Till och med på Telias support uppmanas man att öppna brandväggen och köra direkt mot internet. Det är möjligt att deras servicekö går snabbare på det sättet och att det i många fall är så att just konfigurationen av brandväggenär den som stälelr till åtkomsten till internet. Men att uppmanas att köra direkt mot internet är väldigt korkat. I synnerhet som rådet kommer från en av de större aktörerna.


Vikommer förmodligen inte att öppna nätverket hemma hos oss men det betyder inte att vi inte i hög grad ogillar Ipred och liknande lagar. Har mer med komplexiteten att göra.


Tänk om lika mycket kraft skulle läggas ned på att sätta dit alla spammare sa en person i en kommentar här på bloggen i ett tidigare inlägg.
(SvD)

4 kommentarer:

Unknown sa...

Godistanten är väl inte sämre än nån annan och eftersom hon bloggar demokratiskt får hon mitt kryss för "Jag stöttar dig helhjärtat."

- Peter ingestad, Solna

-

Mary X Jensen sa...

Gulligt av dig Kraxpelax ;-)

Jag är mest fascinerad av hur många som int etycker att jag ska kandidera. Kommer jag någonsin att få veta vilka de är och varför de inte tycker att jag ska kandidera.

Den som undrar varför jag funderar på det hela är svaret enkelt - Jag vill kunna påverka...

Anonym sa...

"blir nog utnyttjade mest hela tiden"

Vad ända in i glödheta är det för en syn på en god gärning, oavsett om det sker medvetet eller inte? Skäms Mary!

Om du tror så djävla illa om dina grannar, så hoppas jag verkligen att de behandlar dig därefter.

Kluris.

Mary X Jensen sa...

Jag tror inte illa om mina grannar, hur tolkar du det jag skrivit egentligen?

Det är ingen gärning vare sig god eller ond om det sker omedvetet.

Den som vet vad den gör, som du antagligen gör är det inga problem för, eller hur?

Jag har inga problem med att andra öppnar sina nätverk.