lördag 23 maj 2009

Det finns flera aspekter på Wanjas resmål...

(Aftonbladet)

Dagens snackis i skandalbranscehn är att Wanja Lundby Wedins make inte behöver betala för sin sovplats när han är på resa med henne. Det ska förmånsbeskattas enligt skatteverket och andra som tycker att allt är orättvist och ska betalas skatt för. Blåbärsplockning, representationsluncher, rikskuponger och mycket annat. Jag tycker att man ska rätta sig efter såna regler men däremot inte sagt att jag tycker att alla påhitt i den vägen är bra. Ta bara det här med förmånsbeskattning av mobiltelefonsamtal som exempel. Men som sagt reglerna är klara.

Nåväl alla förmåner ska kontrolleras med lupp och minsta misstanke om att det inte står rätt till ska kontrolleras. Jag säger ingenting om det. Expressen ger en fullödig beskrivning av situationen. Erik Laakso fyller på med fler uppgifter och erfarenheter. Men ingen vet ju faktiskt förrän hon har deklarerat nästa år om det här är skandal eller ej. Konstruerade skandaler fastnar lite i halsen. Oavsett vem det gäller.

Däremot så hade min kompis Fredrik Wannheden ett intressant inlägg i en gästblogg här på MMK för ett år sedan ungefär, intressant eftersom det handlade om samma resmål nämligen. Det är en aning ironiskt och har en annan vinkel. Det handlar om dubbelmoral, "att leva som man lär. Fredrik är bosatt i Italien och har en alldeles utmärkt blogg som är väl värd att läsa. Jag gör det regelbundet. Spännande att läsa om hans liv i Italiens sköna land.

Hej!

Tillbaka efter en gråsval långhelg vid LO-ägda Riva del Sole på Toscanas sydkust. TCO och KF är också delägare. En välskött och prisvärd semesteranläggning. Vi är något av stamgäster i deras semesterby, men denna gång blev det hotellet. Vi har alltid varit nöjda, utom den gång fyra kvadratmeter takputs ramlade ner i vårt sovrum vid en vattenläcka i lägenheten ovanför. Men det löste sig snabbt genom kompensationsboende och en utmärkt flaska Morellino di Scansano från den vänlige Riva-chefen. Så funkar det på Riva del Sole.

Men efter förre JämO Claes Borgströms attack på utrikesministern på DN Debatt häromdan fick jag ett helt nytt perspektiv på livet. Redan vid ankomsten lade jag märke till att receptionen på Riva del Sole sköttes av idel kvinnor, till 100 %, samtliga duktiga och vänliga, alla med trevligt utseende eller helt enkelt vackra. Många av dem svenskor, medelålder kanske 35. Eller som en del kanske skulle uttrycka det, så möts man alltså direkt av ett massivt könsförtryck och en uppenbart sexistisk anställningspolicy med rasistiska och åldersdiskriminerande undertoner. Men värre skulle det bli. Bakom dessa paranta (men alltså kränkta) yrkeskvinnor, skymtade tillbakalutad vid telefonen i ett eget stort rum den grånade hotellchefen, till 100% man föreföll det, i 60-årsåldern. Inte direkt vacker skulle jag säga, but what do I know. Och han bjöd oss ju på vin en gång.

Utanför desken: bagagebärarna, till 100 % män. Uppe bland rummen: städerskorna, till 100 % kvinnor.

På LO:s pizzeria där kreti och pleti, t.ex. de besökande LO-medlemmarna, äter gott för litet billigare peng var alla pizzabagarna män och kyparna till 90 % kvinnor i förkläden. Bara snyggingar där också, fy skäms LO!

Och på restaurangen med dyr fin mat (och jättegod) där LO-topparna kanske oftare håller till var 90 % av kyparna män i kostym. Aja baja. På LO:s strand, badvakterna: 100 % män. LO:s säkerhetsvakter på området: samtliga män.

LO-Wanja var tydligen på Riva del Sole senast för ett par veckor sedan och kan inte vara ovetande om dessa fruktansvärda förhållanden, som har fått fortgå i åratal. Hennes ordförandeskap förbereddes en gång i tiden vid ett av LO:s ledningsmöten på denna skandalanläggning. Det är denna gång svårt att skylla på medeltida italiensk kultur, eller på påven, med tanke på att denna skamfläck byggts och ägts av svenska folkrörelser (först Reso) sedan starten på 1950-talet. Snarare infinner sig funderingen att LO är nöjt med sakernas tillstånd. Det är ju de som äntligen får agera arbetsgivare på Riva del Sole, och det stora geografiska avståndet gör att de här kan ta semester från svensk media, officiell politisk debatt, och de egna stora orden.

Men varför gör inte kvällspressen något? Journalistförbundet (TCO) skickar 20 medlemmar på välbehövlig rekreation till sitt eget ägandes Riva del Sole varje år, och någon kanske kunde ha reagerat över att Journalistförbundet, när de själva hamnar i kapitalistisk arbetsgivarposition, med Claes Borgströms ord bedriver "kränkning av mänskliga rättigheter".

Men nu är jag ju ironisk. För egen del är jag inte upprörd över förhållandena på Riva del Sole. Vi åker nog dit igen, såvida inte någon t.ex. får för sig att införa försämringar i personalpolitiken. Både anställda och gäster verkar trivas bra, och ägarna LO, TCO och KF är nog också nöjda så länge man inte påminner dem om att de inte bryr sig om vare sig Claes Borgström eller de egna normerna - om de inte behöver. (Inlägget först skrivet den 2 juni 2008.)


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Erik L skickar länkkärlek till dessa så det gör jag med. Kjellberg, JJ’n, Kent Persson, Staffan Strömbeck, Politikerbloggen I och II och III - Sagor från Livbåten

1 kommentar:

Anonym sa...

Varför sitter Wanja kvar på sin post överhuvudtaget !?.

Frida