måndag 15 juni 2009

Modigt Pontén...

Expressen

Henrik Pontén åkte till DreamHack för att tala med deltagarna där. Inte helt oväntat blev han utbuad och oförskämt bemött. Det var synd. För han gjorde nog vad han kunde i en svår situation. Dessutom så åkte han dit. Det var rakryggat. Han hade säkert inte räknat med att bli bejublad. Men han är av kött och blod, det kanske kunde vara nyttigt för många att se. Det är viktigt att skilja på sak och person. Eva-Lena har också kommenterat saken på sin blogg.

Jag tycker att Ipredlagen är helt åt fanders med tanke på att proportionerna och de skadestånd man talar om är uppåt väggarna samt att man släpper fram särintressen att sköta sina egen jakt på presumtiva brottslingar.

Däremot är grundprincipen att man inte kan knycka saker utan lov hur som helst en självklar sak på något vis. Samt att upphovsrättsmän ska kunna tjäna på sitt jobb. Men frågan om hur det ska göras borde tagits före Ipredlagen. Det är dags att se över detta på ett sätt som anpassas till modern teknik och betydligt billigare distributionsvägar. De Kalle Anka kalkyler som tagits fram där man jämställer en kopia med ett original i annan form fungerar inte. Det saknar trovärdighet.

Men däremot måste debatten börja handla om internet som ett helhetskoncept och glädjande nog så har infrastrukturministern Åsa Torstensson idag gått ut och givit ett uppdrag till PTS att utreda öppenheten på internet. Computer Sweden har intervjuat henne, det låter lovande. Vi får se vad det blir av det hela.

När man lyssnar på filmen nedan blir det uppenbart hur hela debatten har hamnat helt snett. Vilka olika världar det handlar om. Det var samma med TPB-rättegången. Ett gäng som gjorde teater av det hela, intressant i sig. Ett annat gäng som var helt seriösa enligt gängse regler i en rättegångssal. Hela rättegången kunde följas i realtid över internet. Domen är överklagad och än så länge vet ingen vad som händer sen.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

14 kommentarer:

Anonym sa...

"Däremot är grundprincipen att man inte kan knycka saker utan lov hur som helst en självklar sak på något vis."
Naturligtvis. Illegal fildelning handlar dock inte om huruvida det ska vara tillåtet att stjäla saker utan lov eller ej, utan huruvida det ska vara tillåtet att kopiera saker utan lov. Stor skillnad. Ungefär som skillnaden mellan att gå in i en bokaffär och handgripligen sno en bok, och att låna en bok av en kompis eller på biblioteket och skriva av. När du tar något, kan inte den som hade föremålet nyttja det. När du kopierar något, kan den som hade föremålet nyttja det.

"Samt att upphovsrättsmän ska kunna tjäna på sitt jobb."
Nej. Ingen ska kunna tjäna pengar på mitt jobb. Om jag börjar blogga hela dagarna och ser det som mitt jobb, har jag någon rätt till betalning då? Nej. Om någon inte lyckas tjäna pengar på någon sysselsättning får personen syssla med något annat för att få pengar.

Mary X Jensen sa...

Hej Calandrella - jag vet ju allt det där du skriver. Den här bloggen är en av de som hållit fanan högst för att försvara internet som du vet.

Men upphovsrättslagen finns det måste man respektera. Däremot måste den uppdateras och moderniseras. Kolla in länken jag uppdaterade med. Det är intressant läsning.

Tobbe sa...

Vi som var där från PP gjorde vårat bästa för att kontra buropen med applåder och hejarop, men det var inte helt lätt. De var tusentals :O Tur dock att vi stog så nära kamerorna som vi gjorde :)

Mary X Jensen sa...

Tobbe vad bra... Jag såg era flaggor där i filmen ;-)

Mary X Jensen sa...

Tobbe - jag gillar din animation där. Har själv jobbat lite i 3DMax på Multimedia:Pedagogik-Tekniklinjen på SU så jag vet hur svårt det är ;-) (jag är inge bra)

Tobbe sa...

Man tackar så hemskt mycket! Skicka gärna länken till någon bra spelutveklare om du känner nån :)

Och visst funkade flaggorna bra? Strax efteråt så bildades det spontana grupper av folk som gick runt och skanderade piratslogans. Var roligt att se.

kouya sa...

Tycker det var lite dumt att dom buade, med man förstår dem dock, men fortfarande inte det vettigaste sättet att skapa en diskussion. Men visst jag blev imponerad av Pontén för hans stake, men hans arbetssätt och synpunkter på fildelning håller jag inte med om.

Peter sa...

Pontén företräder ju inte upphovsrättslagen som den existerar utan lobbar envetet för att ta ifrån musikägarnas deras äganderätt och hindra dem från att göra det som alltid innefattats i äganderätten, nämligen att göra kopior.

Han visar ju att han är korkad i sina svar. Jag skulle också ha buat...

Magnus Carlbring sa...

Respekt. Moget och ansvarsfullt agerande av denne Pontén. Att välja dialog är det mest rättframma.

Sedan noterar man ju - när man har diskuterat en del med pirater (som alltid hävdar att PP handlar INTE om piratkopiering utan om "medborgarrätt" och "personlig integritet") - att inte en fråga om personlig integritet ställdes, ingen pratade om sin medborgarrätt; man snackar bara om fildelning, om olovlig kopiering. Det ger ytterligare tyngd åt tesen att det är vad alltihop handlar om, egentligen: om möjligheten att ha kul på andras jobb och bekostnad.

Men heder åt alla att mötet blev av. Och att det inte urartade efter tomatkastningen.

Selma sa...

Det var ju ingen särdeles lång frågestund och frågorna var heller inte särldeles begåvade. Man kanske hellre skulle ha ordnat med en debatt där Ponten hade kunna debattera mot Falkvinge eller nåt. Det kanske hade varit mer givande. Nu var det ju mest tomt prat.

Henrik Holst sa...

embryo: Vem har påstått att de som ställde frågorna representerade PP? Tycker det ser ut som vanliga underåriga Dreamhackdeltagare.

Magnus Carlbring sa...

Henrik Holst:

Vilken är skillnaden?

:-D

Jorma sa...

embryo: En skillnad är ju iaf att underåriga inte får rösta i EU-valet.

Mazdak Farrokhzad (PP) sa...

Notera att vi från piratpartiet inte buar…
Jag var med och “arrangerade” piratparti delen av detta…

Vi var väldigt noggranna med att inte uppmuntra till tomatkastning etc… vi buade inte åt honom… och vi uppmuntrade tvärtom till att hurra och klappa efter att Pontén sagt något…

Det hörs tydligt att vi ropar: “Henrik Pontén”… det var jag som satte igång detta…

Vi var där för att dela ut ett diplom till Henrik…
Vi ser honom som en fullvärd hedersmedlem till Piratpartiet! Henrik Pontén <3