tisdag 21 juli 2009

Det är alltid för tidigt att ge upp - om ACTA...

Idag skriver moderate riksdagsmannen Karl Sigfrid tillsammans med ett flertal andra moderata riskdagsmän om ACTA i DN. Det duger inte med slutna processer utan Sverige bör villkora sin medverkan säger de och anger att två villkor måste uppfyllas för att Sverige ska delta i förhandlingarna. Full insyn i processen för medborgarna, ingen slutenhet och att avsnittet om internetregleringar ska slopas. Sverige har redan avvisat detta genom att spola Renforsutredningen.

Som moderat blir jag glad förstås eftersom det visar att det finns all anledning att arbeta för integritetsfrågor även inom partiet. Så jag står på här säger jag till er alla som helst vill att jag ska dra. För hur ska man kunna påvisa viktigheter om man inte talar om dem internt? Jag bara undrar. Uppdatering: Kent Persson har ungefär samma syn som jag. Diskussionen internt är viktig.

Det går inte att komma ifrån det är en djungel av beslut som berör internet på olika sätt och det vore verkligen på tiden att det fick egen roll att spela nu så att istället för att begränsa internet för användarna genom olika beslut diskutera vilka uppoffringar olika innehållsleverantörer måste göra för att få finnas där. Vända på steken helt enkelt och se det hela ur en annan vinkel. Självklart talar jag inte om den rent brottsliga verksamheten. Men som det ser ut idag så verkar särintressen få både det ena och det andra att verka brottsligt på ett sätt som blir ganska överdrivet för enskilda. Rosemarie ger på Bloggtidningen tips till DN. Först måste man förstå den digitala verksamheten istället för att få den att anpassa sig till den egna verkligheten menar hon.

Flera har bloggat om detta idag och Erik Hultin uppmanar centern att hänga på sin ansats och undrar var folkpartiet tog vägen här. Nicklas Lundblad skrev häromdagen om handelspolitiska avlatsbrev för upphovsrättsintrång som affärsidé.

intressanta bloggar om: , , , , , , , , mitt i steget skriver om piratkopior och imponeras av Karl Sigfrids förmåga att samla många moderater kring frågan om Acta.Huvudledare DN - lämna oss i fred

5 kommentarer:

Jerker Montelius sa...

OK. Då är tärningen kastad.

Vi har tidigare diskuterat effektiviteten i att prata, gnälla och påverka internt. Nu har vi en chans att testa effektiviteten på detta förfarande.

Får du regeringen att släppa sekretessen på ACTA förhandlingarna så skall jag erkänna att det är en framkomlig väg.

Annars håller jag med HAX i den här frågan.

Mary X Jensen sa...

Det är alltid för tidigt att ge upp. Tack för ett visst erkännande i alla fall. Vi får se hur det blir ;-)

Anonym sa...

Diskussionen internt är viktig .. men det måste leda till resultat också!

Annars kunde ni lika gärna ha virkat eller plockat skräp ute. Det ger ju garanterat resultat i alla fall.

Anonym sa...

Det är alltid för tidigt att ge upp, det har du rätt i! Men å andra sidan är det aldrig för sent att byta strategi heller.

Om inte Reinfelt själv går ut och visar -- i handling -- att han har lyssnat på de här moderata riksdagsmännen är det dags för dem att visa att de menar allvar. Om de här frågorna är viktiga för dem, och de inte får respons från partiledningen, så är det dags att lämna Moderaterna. Som systemet fungerar i Sverige kan de till och med behålla sin plats i riksdagen om de gör det.

Och om de lämnar moderaterna och går över till Piratpartiet så är jag nästan säker på att åtminstone ett par av dem har piratpartististiska riksdagsplatser även efter nästa val!

Mary X Jensen sa...

Livet är inte förutsägbart den saken är klar. Man vet aldrig. För någon av oss. Ibland får man byta strategi, det är sant.