tisdag 21 juli 2009

Skräcken för influensan på riktigt eller vargen kommer...

Igår träffade jag nära och kära, diskussionsämnet var svininfluensan. Vissa var helt övertygade om att Sverige kommer att gå under och att de skulle dö om de inte vaccinerade sig. Rädslan var äkta och man skakade av indignation över mitt något mer återhållsamma sätt att förhålla mig till situationen. Självklart är det allvarligt men att piska upp sig själv med hjälp av tidningsrubriker med olika vinklar är olyckligt.

Jag skrev tidigare om detta och funderade kring om vi överhuvudtaget kommer att överleva hösten. Nu kommer i alla fall smittskyddsinstitutet ut med information som vi borde fått för länge sedan - basfakta glöms i debatten - "risken för den enskilde att drabbas av svår sjukdom eller död är inte större än vid vanlig säsongsinfluensa". Smittskyddsinstitutet har för övrigt en hemsida där man kan få relevant information.

Att det uppstår en diskussion huruvida den enskilde eller staten ska bekosta vaccination mot influensan är också olyckligt. Politiskt tjafs i den här frågan är helt onödig menar moderaten Kent Persson som själv är oppositionsråd i Örebro Landsting. Är det så att det handlar om en pandemi som får stora och svåra konsekvenser i landet så är det inte frågan om vem som ska betala vaccinet den viktiga. Det får man ta sedan.

Stockholms Läns landstingsråd Catharina Elmsäter-Svärdh diskuterar frågan på sin blogg och menar att det viktiga är att tillgången till vaccin är säkrad. Det är beställt. Mer vet vi inte idag.

En viktig sak att framhålla rent förnuftsmässigt tycker jag är att ALLA blir inte lika sjuka. Att som en av kvällstidningarna framställa dets om katastrof att det bara finns ett mindre antal hjärt- och lungersättningsmaskiner i hela Sverige är rent oansvarigt enligt mitt sätt att se. Tala hellre om hur man kan undvika influensan genom enklare åtgärder som att tvätta händerna regelbundet i stället och att inte hosta andra rakt i ansiktet. Självklart räcker det inte att bara använda tvål och vatten, men det är i alla fall en bit på väg att undvika sjukdomar rent allmänt. Att rent allmänt se upp helt enkelt.

Influensor, pandemier och liknande är aldrig roligt men man behöver via rubriker lamslå människor innan det har hänt heller. Än så länge vägrar jag att ge efter för all denna "vargen kommerjournalistik". Vem vet? Rätt vad det är får man annat att tänka på när man ligger där med ont i kroppen och feberyra. Tills dess gäller is i magen här. IMHO.

(intressant)

Aftonbladet

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

6 kommentarer:

Ulrich sa...

Intressant inlägg som vanligt. En sak som det inte pratas så högt om i svensk media är företaget som levererar vacciet, vad det har för eventuella bieffekter. Det handlar om ganska stora pengar.

Mary X Jensen sa...

Håller med dig - det är något som media borde kolla upp. Vaccinproducenterna. Vilka är dem. Ser de sin chans att både sälja och testa samtidigt? Scary det också.

Det är int ehelt självklart för mig att ta vaccin faktiskt.

Erik F sa...

Australienbaserade CSL började med sina tester på människor idag faktiskt. Jag tror de är först ut.

Novartis startar sina tester senare i juli och Sonafi skall börja sina tester i augusti.

Sverige har tecknat avtal med GlaxoSmithKline att köpa 9–18 miljoner doser vaccin.

Vaccinproducenterna i världen är:

Novartis
GlaxoSmithKline
Sanofi-Aventis
AstraZeneca
Baxter
CSL
Solvay
Microgen
Nobilon International
Omnivest Vaccines
Vivaldi

Ulrich sa...

Ang Baxter: http://wapedia.mobi/en/Baxter_International#6.

Anonym sa...

Intressant artikel om influensan


http://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/206/En-vaccinskandal-under-uppsegling.aspx

Mary X Jensen sa...

Tack - jag puffade för denna artikel på Twitter så kanske någon intresserad tidning kollar upp.