söndag 19 juli 2009

Varför behövs Piratpartiet...

Det är synd att Piratpartiet behövs säger partiledare Falkvinge själv idag då PP i en valundersökning är på gång till riksdagen. Det kan man tycka, men frågan om personlig integritet på internet är viktig, lika viktig som i andra sammanhang och den gensomsyrar rakt igenom de olika partigränserna.

Fick jag bestämma så hade det räckt med moderaterna för att den här frågan aldrig skulle kommit upp på bordet såsom den gjort idag. Tyvärr är det inte så. Men som tur är så känner jag många moderater som delar min åsikt och därför finns det anledning att försöka få till en förändring. Det övergår mitt förstånd att man stoppar huvudet i sanden och försöker tillintetgöra Piratpartiet som företeelse, i stället för att lyfta blicken och försöka förstå vad frågan gäller. Det är egentligen bara insikten om det Gösta Bohman sa en gång i världen (1975) som gäller, så mycket borde inte moderathjärtana ändrat sig. Kan man tycka. Det tror jag inte att de har heller. Det är inte stort att hålla fast vid beslut som visat sig vara dåliga på många sätt, då är det större att backa och göra om. IMHO.

"Vet ni om att USA idag har möjlighet - och det kommer alltså andra länder att ha i morgon - att med hjälp av datorer bevaka all telefoni, all telegraf- och datakommunikations trafik över Atlanten. Datorerna är programmerade så att de fortlöpande kan leta igenom det ofantliga informationsmaterialet och söka fram vissa slags samtal och vissa slags informationer, som redan registrerats med datans ofelbara effektivitet. Visst kan sådan verksamhet vara legitim. Man kan spåra utländsk underrättelseverksamhet, förhindra sabotage eller komma åt narkotikalangare eller andra som försöker kasta grus i ett allt känsligare samhällsmaskineri. Men den kan också missbrukas. Och läggs kontroll till kontroll, registrering till registrering, blir vi själva så småningom slavar under kontrollsystem, fångar i ett genomreglerat samhälle, där den enskildes möjligheter att hävda sig gentemot den allt starkare överheten blir allt mindre. " (Tal vid Moderata ungdomsförbundets stämma, Rättvik, 22 november 1975. Publicerad i Bohman, Gösta. "Tankar och tal. Anföranden och essayer i urval 1975-1979" utgiven av Moderata samlingspartiet 1979)

Det är precis det Gösta sa som gäller. Inget annat. Det går utanför snacket om upphovsrätt och andra typer av försvarsargument som att stopap barnporr och liknande. Det kan man göra ändå.


(Aftonbladet)

(intressant)

21 kommentarer:

John L sa...

Det gäller ju inte längre. Moderaterna är ju de nya moderaterna, ett arbetarparti. Så frihetssträvan för man finna hos någon annan.

Bo sa...

Fick jag bestämma så hade det räckt med moderaterna för att den här frågan aldrig skulle kommit upp på bordet såsom den gjort idag.

Det hade skett under bordet i stället?

Även om du känner många moderater som delar dina åsikter, så har ju partiet, med Reinfeldt i spetsen, tydligt visat att det är för övervakningssamhället.

En röst på moderaterna idag är att godkänna en samhällsutveckling i fascistisk riktnig.

Mary X Jensen sa...

Hur länge kan man vara ny? Det finns alltid utrymme för förbättringar. Och varför inte slåss för en fråga när man tycekr att allt annat är bra?

Mary X Jensen sa...

Jag tycker att du har fel Bo. Alla är påverkbara.

Bo sa...

Jag tycker att du har fel Bo. Alla är påverkbara.

Jag anser att handling säger mer än ord. Var moderaterna står idag är tydligt.

Att alla är påverkbara tror jag på, men att nuvarande parti fundamentalt skulle ändra inriktning tror jag inte på. Vi vet av erfarenhet att t.ex. Reinfeldt och Ask inte har några problem med lögner och halvsanningar.

Det är helt enkelt inte värt att chansa.

Mary X Jensen sa...

Bo - inget inom politiken är givet.

Det finns många frågor och det krävs mer mod att stanna kvar än att fly.

Jagtro inte att någon medvetet ljuger, däremot att man inte öppnat upp för andra synvinklar.

Bo sa...

Inte medvetet ljuger?

Hur var det med detta om att inte införa FRA-lagarna? IPRED? Datalagringsdirektivet (före och under mandatperioden)? ...

Jag funderar lite över deras värderingar och mentala hälsa.

Per Söderqvist sa...

Anledningen till Piratpartiets framgångar är viljan att ostört kunna ladda ner upphovskyddat material från Internet,
Det finns dock all anledning att diskutera integritetsfrågor etc, men varför skall det vara mer ok att begå brott på Internet? varför skall det vara en fredad zon, där samhällets övriga regler och lagar inte skall gälla?

Mary X Jensen sa...

Mr Opinion - jag tycker inte att du har rätt. Man måste lyfta frågan till en annan nivå. Brottslighet är en sak, den ska förstås motverkas. Men särintressen ska inte kontrollera både dig och mig för att se om vi eventuellt är brottslingar. det är vad jag är emot. Ingen öppnar din fysiska post och de ska de inte heller kolla in digitala kommunikation.

Per Söderqvist sa...

Mary

Nu är det så att fysiskt post i de fall den fortfarande skickas, öppnas visst, om du är brottsmisstänkt är detta något polisen kan få rätt att göra, samma sak och regler borde gälla för Internet, att brottsmisstankar idag lämnas in av privatpersoner och företag är i sig inget konstigt, däremot så borde inte privata företag eller andra än myndigheter kunna få rätt att kontrollera dej

Mary X Jensen sa...

Där är vi då överens... Särintressen ska inte styra i rättssamhället. Staten ska inte heller vara någon stor avlyssningsmaskin.

Anonym sa...

Angående slav under kontrollsystemet , har du studerat detta ämne angående svininfluensan närmare.Något verkar milt sagt riktigt fel här.

http://www.metrobloggen.se/jsp/public/index.jsp?article=19.8294411

Stina

Jerker Montelius sa...

Jag var i Almedalen. Där träffade jag Ulrika Karlsson (m), som sitter i justitieutskottet och är partiets talesman i upphovsrätt och fildelning. Det var skrämmande att höra. "Vi måste vara klara med var vi står och att detta är de värderingar som partiet har", förklarade hon. Och inskärpte att Karl Sigfrid (m) och andra liknande tänkare inte har något att säga till om och det inte fanns någon tveksamhet alls runt partilinjen.

Mary, din froma förhoppning om att Moderaterna skall ta sitt förnuft till fånga verkar längre bort än någonsin.
Det räcker inte att du känner många moderater som tycker som du när de ledande inte gör det.
Oscar Swartz har också bloggat om den här händelsen http://swartz.typepad.com/texplorer/2009/07/moderat-extremism-i-piratdalen.html

Anonym sa...

Mary, jag upskattar att du vill påverka innifrån, tyvärr tror jag inte att någonting mindre än en totalflopp för (m) i valet 2010 kan få dom att se övervakningshysterin från folkets vinkel.

/Jay

Mary X Jensen sa...

Om det är så att det krävs en flopp så må det vara så. Då beror det inte på mig i alla fall. Politik är inte bara en fråga för mig. Den som underskattar Karl Sigfrid (eller mig för den delen) kan få anledning att tänka om. Jag upplever inte Ulrika Karlsson som någon slags auktoritet på området, har aldrig hört talas om henne faktiskt.

Röstar gör vi på valdagen och det är mer än ett år kvar dit.

grey sa...

Jag minns ett Moderaterna som stod upp för den personliga integriteten. Som motarbetade övervakning. Som skällde ut dem bedrev åsiktsregistrering. Som ansåg att affärsmodeller aldrig får vara viktigare än enskilda individer. Som ville låta människor vara ifred. Som trodde på framtiden.
Jag gladdes då Alliansen vann förra riksdagsvalet, eftersom jag visste att jag kunde lita på att både M, C och FP skulle göra allt för att skydda individen mot staten. Ungdomsgenerationen skulle inte jagas. Övervakning skulle inte införas. Rättssäkerheten skulle garanteras.
Vad hände?

Hur ska jag någonsin kunna lita på dessa partier igen?
Vad är ett parti värt när det går direkt emot sin egen ideologi och eroderar de demokratiska grundvalarna?
Vad finns kvar förutom ett tomt skal av svikna löften och ett eko av en glömd ideologi?

Mary X Jensen sa...

Glöm nu inte att det finns många såna moderater kvar i partiet. Alla är inte helt nya. Det är bara genom att diskutera som man kan få till en förändring.

Dennis Nilsson sa...

@Mary
"Och varför inte slåss för en fråga när man tycker att allt annat är bra?"

Mary, kruxet är att denna enda fråga är grundläggande för allt annat som du tycker är bra.

Struntar partiet i denna grundläggande fråga så har de också sågat av den gren som "allt bra" sitter på.

Mary X Jensen sa...

Nej Dennis så enkelt är det inte. Om så vore hade jag varit piratpartist idag.

Jag vill kunna vara med och påverka utbildning och åldringsvård och infrastrukturer också.

Dessutom så är det valdag i september nästa år, till dess hinner mycket hända.

Anonym sa...

Jaha men om vi inte får övervaka och snoka i allas trafik och datorer, hur ska skivbolagen få betalt då?

Det är lätt att uttala sig om övervakning på 70-talet, men när det idag krockar med storföretagens heliga rätt att tjäna mer pengar uppstår en ideologisk konflikt, och vi vet ju alla vad som gick segrande ur den striden.

Jerker Montelius sa...

Jag vill kunna vara med och påverka utbildning och åldringsvård och infrastrukturer också.

Det här är intressant. Det finns inget som säger att man inte kan ha personliga åsikter i piratpartiet. Det är Falkvinge, HAX, Amelia och Swarts exempel på. För övrigt så får du gärna förklara moderat åldringsvård eller skolpolitik kan hålla dig kvar i ett parti vars integretetspolitik du ogillar.
Jag underskattar varken dig eller Karl Sigfrid men nu så vore det trevligt med lite resultat också. Hittills så moderaterna gått åt fel håll i varje stor integritetsfråga som funnits.