onsdag 12 augusti 2009

Förtroendevald och yrkesverksam...

Visst höjde man på ögonbrynen när man läste om polischefen som ville att personalen skulle avsluta sina politiska förtroendeuppdrag för att det skadar yrkesrollen. Man blir lite matt av den här inställningen. Den kommer fram lite då och då. Det är bekymmersamt. För det är absolut olika kompetenser vi som förtroendevalda behöver ha.

Jag tänkte också på den som söker jobb och har politiska förtroendeuppdrag. Hur ser man på den personen. Jag själv hade dubier innan jag startade den här bloggen eftersom jag i och med detta så tydligt tog ställning och framförde mina ibland starka och inte alltid medhållande åsikter om det som sker inom vardagspolitiken. Man skulle kunna tänka sig att det vore värdefullt med personer som har insikter, kunskaper och förståelse för politiskt styrda organisationer. Men stämmer det? Hur ser arbetsgivare på politiskt aktiva personer? Räknar man med att de kommer att vara borta mycket? Eller är de "besvärliga" för att de har åsikter? Eller kan de inte skilja på sina olika roller?

Att förbjuda människor att ta politiska förtroendeuppdrag hör inte hemma i en demokrati menar moderaten Kent Persson som också tar upp frågan i sin blogg. Nora4you blir ilsken som vanligt över att folk inte har tillräckliga kunskaper för att få godkänt i 9:e årskursen i samhällskunskap. Som gammal samhällskunskapslärare blir hon förtvivlad över den låga kunskap som visas inför ämnet. (jag brukar få mig en släng av sleven också, inte alltid utan anledning, tack Nora). Hon skriver till polischefn "Frågan som uppkommer efter Ert flagranta försök att påstå att poliser skulle vara undantagna i Svensk Grundlag, observera att finns inte undantag med i Svensk Grundlag, så finns det inte, har sällan skådats! Hur står det till bland politiker och höga tjänstemän i Sverige? Inte en enda en av de som försökt förhindra poliserna att vara politiskt aktiva BORDE ha fått godkänt i ämnet samhällskunskap i 9:an . Skrämmande resultat av flumskolan!!!"

Daniel Snällman, också moderat är inne på samma tankegångar, man kan inte tumma på Regeringsformen och Yttrandefrihetsgrundlagen menar han. Annarkia har skrivit en tänkvärd bloggpost och beskriver de jäv och sekretessregler som faktiskt finns kring hur detta ska hanteras. Rollerna måste vara möjliga att kombinera genom att man tar jäv och sekretess på allvar. Annars skulle det bli så att man jobbade i Norrtälje och var förtroendevald i Ystad (Nora jag vet att man måste vara mantalsskriven i den kommun man sitter i fullmäktige), för att inga missförstånd ska uppstå.

Det är viktigt för demokratin att människor med olika yrkeserfarenheter kan vara förtroendevalda även när de jobba. Demokratin mår inte bra av att politiker inte har annan erfarenhet än av den politiska världen. Det är mångfalden som ger liv och framåttänkande.
Göran Pettersson berättar hur hans arbetsgivare reagerade.

Andra bloggares om , , , i Annie Johansson.

DN SvD Aftonbladet


4 kommentarer:

Juristen sa...

Bra att du tar upp detta ämne. Noras ilska delar jag. I min blogg ger jag en rätt utförlig analys av hur jag uppfattar rättsläget. Min slutsats blir att polismyndighetens beslut är olagligt.

http://juristensfunderingar.blogspot.com/2009/08/poliser-forbjuds-att-engagera-sig.html

Kajsa Bergman Fällén sa...

Om jag var en person som av nån anledning var inblandad i ett ärende som hamnade i socialnämnden skulle jag nog inte känna mig helt trygg om en av ledamöterna var polis.

Har för mig att jag nånstans läst att det kunde handla om fall där en kvinna misshandlades, var rädd för att polisanmäla och att kvinnans situation av olika anledningar hamnade i nämnden och det då blev problematiskt för polisen som har uppdrag där att vara både politiker och polis som faktiskt får kännedom om att ett lagbrott begåtts.

Som den kvinnan skulle jag känna mig mindre trygg, helt klart.

Jag tycker nog att man får tänka på alla inblandade här, inte bara den polis som vill sitta i en socialnämnd.

Mary X Jensen sa...

Man måste vara praktisk. Förbjuda nej. Men de som tillsätter platserna måste tänka efter lite mer om vad som är bra och inte.

Grottolle sa...

Hur är det...får man vara nämdeman om man är Polis. Läste på ett ställe att man inte fick det. Men är inte säker.