söndag 16 augusti 2009

Jag ska inte dissa Mona Sahlin, jag ska inte dissa

Nu har valrörelsen börjat. Mona Sahlin har hållit tal i Nacka. Jag har bestämt mig för att inte dissa Mona Sahlin under det kommande valåret. Kanske att det går att hålla det. Jag vet inte. Efter att ha läst Christer Isakssons bok om henne så har jag dock fått en annan bild än jag hade tidigare. Hon är av segt virke den saken är klar. En riktigt överlevare som inte på något sätt ska underskattas. Erfaren som få. Men - Hur tänker hon och hur fungerar det i praktiken?

Zac funderar till lite kring heltidsjobben och kvinnofrågan. Det är kvinnorna som ska nås i valet. Men alla kvinnor går inte på allting. Och liksom Kent Persson påpekar så kommer även moderaterna att satsa på kvinnliga väljare och framförallt på kvinnliga politiker framöver. Det är bra det, då finns det kanske lite hopp även för min egen riksdagskandidatur. Vi får se hur det går. Mona Sahlin vill kämpa för ensamstående mödrar med barn och det kan väl ingen säga något om. Själv vill jag lägga krutet på hur våra gamlingar har det. En annan ände av livet så att säga.

Hur nu Mona fick ihop det där med 40% män och 40% kvinnor i styrelser begriper jag inte. Den hälsosamme ekonomisten funderade i samma banor och undrar var de övriga 20 % ska komma ifrån? För de kan ju inte vara män eller kvinnor, då blir det snedfördelning. Eller ska man ta bort 20% av styrelsen och sen beräkna jämställdheten utifrån de 80% som är kvar? (ja, nu drar jag ut det hela lite i absurdum är väl bäst att påpeka). Det finns säkert en jättebra förklaring.

Personligen anser jag att kvinnor ska vara lika självklara i styrelser som män är. Vi har en bit kvar att gå där, men kvotering tror jag dock inte på. Då blir man automatisk särskild ändå, utöver att vara kvinna. Vem vill vara den inkvoterade egentligen? Tack för omtanken, men helst inte. Jag kan själv.

Hur som helst så har jag bestämt mig för att helhjärtat stötta Fredrik Reinfeldt och moderaterna, inte för att jag är överens med honom i varenda fråga utan för att jag tycker att det mesta som görs är bra. Dessutom så tycker jag att han är lugn och saklig när han är statsminister och det är viktigt. Inte minst när det börjar blåsa och det har det minst sagt gjort det senaste året. Finanskris och annat. Politik är som bekant kompromissernas arena. Där väljer man det man tycker är bäst för helheten och fastnar inte i alla detaljer, även om man förstås ska slåss för det man tycker. För mig är det moderaterna som är bäst.a valet. Med visst undantag - nedmonteringen av den personliga integriteten med hjälp av diverse databaser och lagar gillar jag inte. Inte alls. Med de flesta andra partier är det dock mest undantag så de finns inte på banan.

Per Hagwall bloggar om Sahlins sommartal och det gör även Tokmoderaten från Sumpan.
DNs ledare tror inte på jämställdheten som valvinnare. Alliansen har bästa läget nu att göra något bättre. Reinfeldts sommartal i Vaxholm på lördag blir intressant. Man kan hoppas på att det blir något extra sagt då (du vet vad jag menar statsministern ;-).

(intressant) (SvD)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

6 kommentarer:

Zac sa...

Kanske skall de övriga 20% vara transpersoner i tidens anda? ;o)

Kompetens framför kön i alla situationer - oavsett om män eller kvinnor råka vara underrepresenterade.

Skall det verkligen vara så förbannat svårt?


//Zac

Anonym sa...

Zac:

Fast när man definierar innehav av snopp (alternativt medlemsskap i slutna herrsällskap - oavsett om det är ett "nätverk" eller en herrklubb) som avgörande kompetenser så lär ju utvecklingen inte gå så snabbt...

Problemet är att vi (även jag alltså) gärna vill se företagsledningar - särskilt styrelserna - som rationella och logiska enheter som hela tiden tar de för företaget bästa besluten. I verkligheten kan man ju se att styrelsens bevekelsegrunder ganska ofta är lika alla andras. Man belönar sin nära omgivning, kliar varandras ryggar och försöker berika sig själv.

I det avseendet är faktiskt skillnaden mellan någon som trixar med bostadsbidrag och två styrelsepersoner som rekryterat varandra som VD i respektive företag och nu höjer varandras löner inte mer än storleken på beloppen (och kanske att de sistnämnda är "respekterade" i samhället och på golfrundan kan berätta för varandra hur oumbärliga och viktiga de är)

/Caddien

Anonym sa...

Jag tycker vi skall kvotera mer specifikt. Køn ær før brett. Hudfærg, ålder, øgonfærg, funktionshæmning, talfel, religion och højd øver havet måste man också ta hænsyn till!
Det ær alldeles før få judiska mongoloida svarta transpensionærer under 150 cm som inte kan sæga bokstaven r i svenska styrelser! Ska det kvoteras måste man væl kvotera på allt?!!

Skall de vara lika kompetenta också? rackarns... tænkte inte på det...

Markus "LAKE" Berglund sa...

Men om du länkar till andra som dissar Mona, är det inte passiv dissning då? Typ som passiv rökning, det kanskr också är farligt/räknas...

;-)

Mary X Jensen sa...

Markus nu ska vi inte vara såna här. Lite indirekt dissning ingår i det politiska spelet. Men jag tänker inte personligen dissa henne. Bara hennes politik.

Anonym sa...

Dom där övriga 20% ska vara handikappade (det tredje könet).
Detta uttrycket kommer av att på många ställen så finns det herrtoalett, damtoalett och handikappstoalett.
/Daniel A.